Ceața mentală în COVID de lungă durată este legată de funcția pulmonară

Ceața mentală în COVID de lungă durată este legată de funcția pulmonară

©

Autor:

Ceața mentală în COVID de lungă durată este legată de funcția pulmonară
Un studiu prezentat la viitoarea întâlnire anuală a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA) sugerează că, la pacienÈ›ii cu "COVID de lungă durată" (long COVID), o scădere a schimbului de gaze pulmonare ar putea fi asociată cu afectarea funcÈ›iei cognitive. COVID de lungă durată este termenul folosit pentru a descrie simptomele persistente care apar la unele persoane după infecÈ›ia iniÈ›ială cu COVID-19. Potrivit Centrului NaÈ›ional pentru Statistici de Sănătate din SUA, aproximativ 17,6% dintre adulÈ›ii americani au experimentat această afecÈ›iune.
Simptomele COVID lung pot varia semnificativ È™i includ dificultăți de concentrare (cunoscut sub numele de „ceață mentală”), modificări ale mirosului sau gustului, oboseală, dureri articulare sau musculare, dispnee (senzaÈ›ie de respiraÈ›ie scurtă), simptome digestive È™i altele. Aceste simptome pot persista săptămâni, luni sau chiar ani după infecÈ›ia iniÈ›ială.

Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au dorit să investigheze dacă există o legătură între funcÈ›ia pulmonară È™i afectarea cognitivă la pacienÈ›ii cu COVID de lungă durată. Pentru aceasta, au evaluat asocierile dintre schimbul de gaze la nivel pulmonar, măsurat prin imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) cu xenon hiperpolarizat, structura È™i funcÈ›ia creierului, analizate prin IRM cerebrală, È™i performanÈ›ele cognitive ale pacienÈ›ilor.

Acesta este primul studiu care utilizează IRM pentru a evalua în mod simultan funcÈ›ia pulmonară È™i cerebrală pentru a investiga relaÈ›ia dintre acestea în contextul COVID de lungă durată. Keegan Staab, autorul principal al studiului, a subliniat noutatea abordării, care combină mai multe tipuri de imagistică pentru a studia relaÈ›iile dintre organe într-o populaÈ›ie afectată de această boală.

Echipa de cercetare a recrutat 12 pacienÈ›i (10 femei È™i 2 bărbaÈ›i) cu vârsta mediană de 59 de ani, care prezentau dispnee persistentă È™i/sau oboseală după vindecarea infecÈ›iei acute cu COVID-19. AceÈ™tia au fost supuÈ™i unor teste avansate, inclusiv IRM pulmonară cu xenon-129 hiperpolarizat, care permite măsurători detaliate ale ventilaÈ›iei È™i schimbului de gaze, È™i IRM cerebrală pentru a evalua structura È™i funcÈ›ia creierului. De asemenea, au fost efectuate teste de funcÈ›ie pulmonară È™i teste cognitive.

Rezultatele au arătat că pacienÈ›ii cu un schimb de gaze pulmonare redus au prezentat È™i disfuncÈ›ii cognitive, precum È™i volume mai mici de substanță cenuÈ™ie È™i albă în creier. În plus, s-a observat o asociere semnificativă între creÈ™terea fluxului sanguin cerebral È™i scăderea schimbului de gaze la nivel pulmonar la pacienÈ›ii cu COVID de lungă durată.

Aceste descoperiri sugerează că există o relaÈ›ie potenÈ›ial cauzală între disfuncÈ›ia pulmonară È™i cea cognitivă la pacienÈ›ii cu COVID de lungă durată. Sean B. Fain, autorul senior al studiului, a menÈ›ionat că, dacă aceste rezultate pot fi generalizate la întreaga populaÈ›ie cu COVID de lungă durată, ar putea indica strategii de tratament care să vizeze îmbunătățirea schimbului de gaze pentru a ameliora funcÈ›ia cognitivă.

Un aspect important al studiului este utilizarea tehnologiei avansate de imagistică cu xenon-129 hiperpolarizat. Această metodă oferă informaÈ›ii detaliate despre funcÈ›ia pulmonară È™i poate fi mai sensibilă la leziunile pulmonare decât testele respiratorii standard, fiind astfel mai adecvată pentru studierea COVID de lungă durată, unde pacienÈ›ii au adesea teste respiratorii normale.

DeÈ™i rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază necesitatea unor studii mai ample pentru a investiga în profunzime asocierea dintre schimbul de gaze È™i fluxul sanguin cerebral în contextul COVID de lungă durată. Ei speculează că relaÈ›ia observată ar putea fi un mecanism compensator, în care funcÈ›ia pulmonară redusă este compensată de un debit cardiac mai mare È™i o perfuzie cerebrală crescută. Alternativ, mecanismul de boală care afectează schimbul de gaze pulmonare ar putea duce È™i la creÈ™terea perfuziei cerebrale prin leziuni vasculare atât în plămâni, cât È™i în creier.

În concluzie, anomaliile în schimbul de gaze pulmonare ar putea servi ca indicatori pentru identificarea pacienÈ›ilor cu COVID de lungă durată care necesită tratament suplimentar sau management pe termen lung. Acest studiu deschide noi direcÈ›ii de cercetare pentru înÈ›elegerea mecanismelor prin care COVID de lungă durată afectează diferite organe È™i pentru dezvoltarea de strategii terapeutice eficiente.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-12-2024 | creare: 02-12-2024 | Vizite: 116
Bibliografie
Long COVID brain fog linked to lung function, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/11/241127004159.htm

Image by kalhh on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienÈ›i internaÈ›i cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potenÈ›ial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieÈ›ii ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum