Cercetătorii au identificat mecanismul de stocare a memoriei pe termen lung

©

Autor:

Cercetătorii au identificat mecanismul de stocare a memoriei pe termen lung
Un mecanism de pliere a proteinelor în reticulul endoplasmatic (RE), esențial pentru stocarea memoriei pe termen lung, a fost identificat de cercetătorii de la Universitatea din Iowa în timpul unor studii efectuate pentru a identifica modul de formare și stocare a amintirilor în creier. Experimente ulterioare efectuate au arătat că mecanismul este afectat la șoarecii cu boala Alzheimer și că restabilirea mecanismului inversează afectarea memoriei.
Echipa de cercetare s-a bazat pe lucrări anterioare, efectuate în laboratorul Institutului de Neuroștiințe din Iowa, care au arătat că familia Nr4a de factori de transcripție este esențială pentru consolidarea memoriei pe termen lung. Cercetătorii au identificat proteinele chaperone din reticulul endoplasmatic, care sunt reglementate de Nr4a.

„Expresia genelor și sinteza proteinelor sunt esențiale pentru consolidarea memoriei pe termen lung. În urma învățării, un număr mare de proteine sunt sintetizate, însă pentru ca acestea să fie active funcțional, trebuie să fie pliate corect. Lucrarea actuală demonstrează ipoteza conform căreia proteinele însoțitoare sunt responsabile pentru paloarea proteinelor" declară autorul studiului, profesorul Snehajyoti Chatterjee.

Pentru studiu, echipa a folosit, de asemenea, terapia genică pentru a reactiva proteina într-un model de șoarece. Conform constatărilor, reactivarea proteinei a dus la inversarea deficitului de memorie, confirmând că mecanismul de pliere a proteinei acționează ca un comutator molecular pentru memorie. „Identificarea mecanismului de pliere a proteinelor în RE este un pas crucial către înțelegerea modului în care creierul stochează amintirile”, concluzionează Abel.

sursa: Science Daily
foto: Dr. Snehajyoti Chatterjee, co-primul autor al studiului și asociat de cercetare în laboratorul Dr-lui Ted Abel.

Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 424
Bibliografie
Neuroscientists identify mechanism for long term memory storage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220323151642.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum