Femeile gravide experimentează fatigabilitate persistentă după infecția cu SARS-CoV-2

©

Autor:

Femeile gravide experimentează fatigabilitate persistentă după infecția cu SARS-CoV-2

Chiar dacă la unele persoane, infecția cu SARS-CoV-2 determină o simptomatologie ușoară, care include tuse, febră și fatigabilitate, la altele poate apărea hipoxie, dispnee precum și modificări radiologice importante.
De-a lungul timpului, numeroase persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 au dezvoltat sindrom post-COVID, acuzând fatigabilitate continuă, stare persistentă de rău, tulburări de somn și neurocognitive.

Potrivit studiilor recente, între 15% și 87% dintre bolnavii care se recuperează după COVID-19 experimentează fatigabilitate persistentă, 10-71% dispnee, 12-44% durere toracică iar 17-34%, tuse. La unii pacienți, mai ales la cei internați în secțiile de terapie intensivă, fatigabilitatea poate persista până la peste 3 luni de zile.

Un nou studiu publicat în BMC Pregnancy and Childbirth a analizat fatigabilitatea la femeile gravide cu infecție SARS-CoV-2 la momentul nașterii. Cercetarea a fost efectuată între 1 mai 2020 și 31 mai 2021, incluzând 3 grupuri de femei. Primul grup a experimentat o formă simptomatică a bolii pe timpul sarcinii, al doilea grup nu a acuzat simptome dar gravidele aveau serologie pozitivă la momentul nașterii iar al treilea grup nu a raportat simptome pe parcursul sarcinii, având serologie negativă în timpul nașterii.

Toate participantele au trebuit să răspundă la mai multe chestionare care evaluau gradul de fatigabilitate. Primul grup a fost intervievat la 6 săptămâni, 3 luni și 6 luni după infecția cu SARS-CoV-2, iar apoi la naștere, la 6 săptămâni, 3 luni și 6 luni după. Al doilea și al treilea grup au fost chestionate la naștere, la 6 săptămâni, 3 luni și 6 luni postpartum.


Pentru confirmarea prezenței fatigabilității, precum și a simptomelor asociate, au fost utilizate 4 tipuri de chestionare.
Din totalul de 588 de participante, 259 aparțineau primului grup, 131, celui de-al doilea și 198, celui de-al treilea.


Potrivit rezultatelor, prevalența fatigabilității la 6 săptămâni post-COVID a fost de 40,6%, iar la 3 și la 6 luni, de 33,1%, respectiv 27,5%. S-a observat că severitatea bolii a influențat riscul de persistență a fatigabilității. De asemenea, prezența comorbidităților sau trimestrul 3 de sarcină nu a influențat durata fatigabilității la femeile din primul grup. Mai mult, riscul de fatigabilitate persistentă s-a corelat cu prezența simptomatologiei la momentul infecției. Unul dintre factorii care protejau împotriva persistenței fatigabilității a fost anosmia.

În comparație cu femeile din al doilea și al treilea grup, prevalența fatigabilității a fost mai mare în timpul nașterii, la 6 săptămâni, 3 și 6 luni post-partum la participantele din primul grup.

În concluzie, studiul sugerează că există o prevalență mai mare a fatigabilității persistente la femeile gravide post-COVID.

sursa: News Medical


Data actualizare: 29-06-2022 | creare: 29-06-2022 | Vizite: 449
Bibliografie
Persistent fatigue post-COVID-19 in pregnant women: https://www.news-medical.net/news/20220627/Persistent-fatigue-post-COVID-19-in-pregnant-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum