Cercetare: privarea de somn și starea de spirit

Cercetare: privarea de somn și starea de spirit

©

Autor:

Cercetare: privarea de somn și starea de spirit

Un studiu publicat de American Psychological Association a sintetizat peste 50 de ani de cercetare privind privarea de somn È™i starea de spirit, dezvăluind că pierderea somnului face mai mult decât să ne obosească - subminează funcÈ›ionarea noastră emoÈ›ională, scade stările pozitive È™i ne pune într-un risc mai mare pentru simptome de anxietate.

Detalii Studiu

  • Conducător: Cara Palmer, PhD, de la Montana State University.
  • PublicaÈ›ie: Studiul a fost publicat în revista Psychological Bulletin.
  • Metodologie: Palmer È™i colegii săi, inclusiv co-autorul Joanne Bower, PhD, de la Universitatea East Anglia, au analizat datele din 154 de studii desfășurate pe parcursul a cinci decenii, cu un total de 5.715 participanÈ›i. În aceste studii, somnul participanÈ›ilor a fost perturbat pentru una sau mai multe nopÈ›i. În unele experimente, participanÈ›ii au fost È›inuÈ›i treji pentru o perioadă extinsă, în altele li s-a permis o cantitate de somn mai scurtă decât de obicei, iar în altele au fost treziÈ›i periodic pe parcursul nopÈ›ii. Fiecare studiu a măsurat cel puÈ›in o variabilă legată de emoÈ›ie după manipularea somnului, cum ar fi starea de spirit auto-raportată a participanÈ›ilor, răspunsul lor la stimuli emoÈ›ionali È™i măsurile simptomelor de depresie È™i anxietate.

Rezultate

  • EmoÈ›ii pozitive reduse: Cercetătorii au constatat că toate cele trei tipuri de pierdere a somnului au dus la o reducere a emoÈ›iilor pozitive, cum ar fi bucuria, fericirea È™i mulÈ›umirea, printre participanÈ›i, precum È™i la creÈ™terea simptomelor de anxietate, cum ar fi ritmul cardiac rapid È™i creÈ™terea îngrijorării.
  • Anxietate crescută: "Acest lucru s-a întâmplat chiar È™i după perioade scurte de pierdere a somnului, cum ar fi statul treaz cu o oră sau două mai târziu decât de obicei sau pierderea a doar câteva ore de somn", a spus Palmer. "Am constatat, de asemenea, că pierderea somnului a crescut simptomele de anxietate È™i a atenuat excitarea în răspuns la stimuli emoÈ›ionali."
  • Depresie È™i emoÈ›ii negative: Rezultatele pentru simptomele de depresie au fost mai mici È™i mai puÈ›in consistente, la fel ca È™i cele pentru emoÈ›iile negative, cum ar fi tristeÈ›ea, îngrijorarea È™i stresul.

Limitări și Direcții de Cercetare Viitoare

  • Vârsta participanÈ›ilor: Majoritatea participanÈ›ilor au fost adulÈ›i tineri, cu o vârstă medie de 23 de ani. Cercetările viitoare ar trebui să includă un eÈ™antion de vârstă mai divers pentru a înÈ›elege mai bine cum privarea de somn afectează persoanele de diferite vârste.
  • DirecÈ›ii de cercetare: Alte direcÈ›ii de cercetare ar putea include examinarea efectelor a mai multe nopÈ›i de pierdere a somnului, analizarea diferenÈ›elor individuale pentru a afla de ce unii oameni pot fi mai vulnerabili decât alÈ›ii la efectele pierderii somnului È™i examinarea efectelor pierderii somnului în diferite culturi, deoarece majoritatea cercetărilor din studiul actual au fost efectuate în Statele Unite È™i Europa.

Concluzie

Studiul subliniază importanÈ›a somnului pentru sănătatea emoÈ›ională È™i psihologică È™i arată că pierderea somnului poate avea un impact negativ semnificativ asupra stării noastre de spirit È™i a nivelurilor de anxietate. Într-o societate în mare parte privată de somn, aceste descoperiri sunt cruciale pentru promovarea sănătății psihologice.


Data actualizare: 27-12-2023 | creare: 27-12-2023 | Vizite: 412
Bibliografie
Palmer, C. A., et al. (2023). Sleep loss and emotion: A systematic review and meta-analysis of over 50 years of experimental research.
Psychological Bulletin.
doi:10.1037/bul0000410.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicaÈ›ie pe telefon detectează anxietatea È™i tulburările dispoziÈ›ionale la adolescenÈ›i
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum