Cele mai toxice lucruri din jurul nostru (ce ne afectează sănătatea zi de zi)

Cele mai toxice lucruri din jurul nostru (ce ne afectează sănătatea zi de zi)

©

Autor:

Cele mai toxice lucruri din jurul nostru (ce ne afectează sănătatea zi de zi)

SubstanÈ›ele toxice, dăunătoare mediului înconjurător cât È™i organismelor vii, pot avea efecte negative asupra sănătății omului. Astfel de substanÈ›e pot să se regăsească în compoziÈ›ia unor produse utilizate zilnic de către om sau pot să fie prezente în aer. Tocmai din acest motiv, posibilitatea de a intra în contact cu ele este una extrem de mare.

Oamenii se pot expune la substanÈ›ele toxice prin inhalarea vaporilor, gazului sau a prafului toxic, prin ingestia acestor substanÈ›e sau prin contactul direct cu pielea sau mucoasele. În funcÈ›ie de toxicitatea substanÈ›ei, de modul de expunere la aceasta, dar È™i de sensibilitatea persoanei în cauză, se poate determina efectul pe care îl va avea asupra sănătății. Este dovedit È™tiinÈ›ific faptul că prin expunerea prelungită la anumite chimicale este crescut considerabil riscul de apariÈ›ie al cancerului. (1) (2)


Care sunt cele mai cunoscute lucruri toxice din jurul nostru?

Saltelele de pat (acoperite cu agenÈ›i ignifugi care conÈ›in compuÈ™i halogenaÈ›i): interzise pe teritoriul câtorva state din SUA, cât È™i în Canada, saltelele al căror nivel de compuÈ™i dăunători este peste limita normală sunt în continuare comercializate în majoritatea statelor europene, în ciuda faptului că numeroase studii au confirmat toxicitatea lor peste limită. În urma expunerii prelungite la eterii difenilici existenÈ›i pe saltea pot apărea probleme de sănătate majore, precum o deteriorare a funcÈ›iei sexuale, a funcÈ›iei tiroidiene sau a celei hepatice. (3) (4)

Recipientele de plastic: conform ultimelor studii, una dintre substanÈ›ele regăsite în materialele plastice din policarbonat (bisfenol-A) poate perturba buna funcÈ›ionare a organismului uman, prin distrugerea hormonilor sexuali. AdministraÈ›ia pentru Alimente È™i Medicamente a infirmat faptul că expunerea la BPA este nesigură, însă chiar È™i în aceste condiÈ›ii, a recomandat utilizarea vaselor realizate din sticlă sau oÈ›el inoxidabil. De asemenea, specialiÈ™tii au recomandat oamenilor să nu mai încălzească mâncarea la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic. (5) (6)

Narcisele: în ciuda frumuseÈ›ii lor, narcisele conÈ›in o substanță chimică considerată toxică, licorina. Prin consumul oricărei părÈ›i din plantă se poate produce intoxicaÈ›ia cu licorină, simptomele cele mai frecvente fiind: vărsături, greață, diaree sau dureri abdominale. În cazuri mai rare poate fi raportată o scădere a tensiunii arteriale. (7)

Tigăile din teflon: politetrafluoroetilena, substanÈ›a care oferă aderenÈ›a tigăilor, poate deveni toxică pentru om, atunci când este supusă unui tratament termic. Tigăile de teflon devin toxice atunci când sunt încălzite la temperaturi extrem de mari, de peste 500 de grade Celsius. (5)

Șampoanele, parfumurile, odorizantele de cameră sau deodorantele: multe dintre produsele cosmetice conÈ›in substanÈ›e chimice care pot fi toxice pentru organism. FtalaÈ›ii, utilizaÈ›i pentru creÈ™terea durabilității materialelor plastice, intră în componenÈ›a multor produse cosmetice, cât È™i în componenÈ›a odorizantelor de cameră. FtalaÈ›ii pot provoca probleme de ordin reproductiv, efectul asupra organismelor umane fiind aproape acelaÈ™i cu cel indus de bisfenol-A. (6) (9)

Pesticidele: utilizate de regulă pentru îndepărtarea gândacilor sau a insectelor dăunătoare plantelor, pesticidele conÈ›in substanÈ›e chimice cu potenÈ›ial toxic, în mod special pentru copii sau bătrâni. SpecialiÈ™tii recomandă utilizarea produselor cu toxicitate redusă, întocmai după indicaÈ›iile existente pe eticheta produsului È™i doar echipaÈ›i corespunzător. InformaÈ›ii despre modul de ventilare al încăperilor în care este pulverizat pesticidul pot fi găsite, de asemenea, pe eticheta produsului. (6) (10)

 

Fumul de È›igară: fumătorii activi nu sunt singurii supuÈ™i riscului de a dezvolta anumite afecÈ›iuni cu consecinÈ›e grave asupra sănătății generale. Studiile confirmă faptul că prin expunerea prelungită la fumul de È›igară sunt crescute riscurile de a dezvolta cancer pulmonar, cancer al laringelui sau al al faringelui, dar È™i anumite afecÈ›iuni cardiovasculare. SubstanÈ›ele chimice din È›igară sunt inhalate inclusiv de către persoanele expuse fumului de È›igară, nu doar de către cel care fumează. Tocmai din acest motiv, în anumite state este complet interzis fumatul în spaÈ›iile închise. (17)


Care sunt produsele de consum care pot deveni toxice?

DeÈ™i pare greu de crezut, există o serie de alimente toxice, care pot provoca daune organismelor umane. De cele mai multe ori, efectele negative apar atunci când aceste alimente sunt consumate în cantități mari.

Anumite soiuri de pești: conform ultimelor studii, pești precum spada sau macroul uriaș conțin cantități mari de mercur, o neurotoxină care poate determina afectarea sistemului nervos, motiv pentru care consumul lor ar trebui evitat. O cantitatea de mercur crescută a fost depistată și la anumite mărci de conserve de ton. (8)

Cartofii: cartoful este o sursă de solanină, un glico-alcoid care poate deveni otrăvitor, atunci când este consumat în cantități mari. În mod firesc, conÈ›inutul mediu de solanină la cartofi este de 8 mg la fiecare 100 grame de produs, în coajă regăsindu-se cea mai mare cantitate de solanină. Efectele toxice sunt remarcate doar la cartofii preparaÈ›i prin coacere È™i consumaÈ›i cu tot cu coajă. În schimb, prin fierberea cartofului întreaga cantitate de solanină este difuzată, astfel că nu mai există riscuri pentru sănătate. Conform cercetătorilor, cantitatea de solanină din cartofi poate creÈ™te atunci când aceÈ™tia sunt expuÈ™i la lumină. (11)

Zahărul: carbohidraÈ›ii cu un conÈ›inut ridicat de fructoză, precum zahărul sau siropul de porumb, pot fi considerate substanÈ›e toxice, atunci când sunt consumate în cantități mari. Conform studiilor, afecÈ›iuni grave precum diabetul de tip 2, sindromul metabolic sau obezitatea pot să apară în urma consumului de fructoză în cantități mari, în mod repetat. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer de colon este de două ori mai mare la persoanele care consumă mai mult zahăr. (8)

ScorÈ›iÈ™oara: consumată în cantități mici, scorÈ›iÈ™oara oferă o serie de beneficii pentru sănătate, fiind bine-cunoscut aportul său la scăderea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, scorÈ›iÈ™oara poate să devină toxică, atunci când cantitatea consumată zilnic depășeÈ™te 6 grame (aproximativ 1,5-3 linguriÈ›e). (8)

Vaporii de alcool: inhalarea vaporilor de alcool produce efecte similare asupra organismului precum consumul în cantități mari de alcool. O persoană care inhalează alcoolul poate să ajungă la starea de beÈ›ie mult mai rapid, absorbÈ›ia făcându-se la nivelul plămânilor, eliberarea în sânge fiind produsă instantaneu. Riscurile sunt unele foarte mari, de la modificări de ordin comportamental până la distrugerea celulelor nervoase. (12)

Mierea: poate să fie toxică pentru copii cu vârste de sub 1 an, din cauza faptului că aceasta poate conÈ›ine spori ai bacteriei clostridium botulinum. Sistemul imunitar È™i sistemul digestiv al unui copil mic nu sunt îndeajuns de dezvoltate pentru a putea preveni dezvoltarea acestei toxine, responsabile pentru apariÈ›ia botulismului, o afecÈ›iune rară, dar extrem de gravă. Mierea poate fi administrată doar după ce copilul împlineÈ™te vârsta de un an, aceasta fiind vârsta la care flora intestinală începe să funcÈ›ioneze normal. (13)

RoÈ™iile: tomatele conÈ›in o mulÈ›ime de substanÈ›e benefice organismului uman, însă, în anumite situaÈ›ii, aceste substanÈ›e pot fi nocive. Licopenul, colorantul vegetal care oferă culoarea roÈ™iilor, este nesigur atunci când este utilizat de către femei pe parcursul sarcinii sau în perioada în care alăptează. De asemenea, frunzele tomatelor sunt considerate otrăvitoare pentru om, din cauza faptului că în acestea există cantități mici de solanină, acelaÈ™i alcaloid toxic care există È™i în coaja cartofului. (14) (15)

Migdalele amare: deÈ™i nu sunt considerate comestibile, aceste fructe ajung să fie ingerate din greÈ™eală, în special de către copii. Consumul de migdale amare poate provoca otrăviri grave, din cauza faptului că fructul are un conÈ›inut ridicat de glicozide cianogene. În urma metabolizării glicozidelor cianogene, în organism sunt eliberate cantități mici de cianură de hidrogen. Conform specialiÈ™tilor, o doză de È™ase-zece migdale este suficientă pentru a provoca otrăvirea. Glicozide cianogene există È™i în sâmburii caiselor, merelor, perelor, piersicilor, nectarinelor, prunelor sau cireÈ™elor. (16)


Data actualizare: 25-02-2019 | creare: 25-02-2019 | Vizite: 2908
Bibliografie
(1) What You Know Can Help You - An Introduction to Toxic Substances, link: https://www.health.ny.gov/environmental/chemicals/toxic_substances.htm
(2) Substanțele periculoase, link: http://www.isubuzau.ro/legislatie_insp_prevenire/Documentar%20substante%20periculoase.pdf
(3) 20 Toxic Things You Probably Use Every Day, link: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/20-toxic-things-you-probably-use-every-day.html
(4) Toxic Substances Portal - Polybrominated Diphenyl Ethers (PBDEs), link: https://www.atsdr.cdc.gov/phs/phs.asp?id=1449&tid=183
(5) Pots, Pans, and Plastics: A Shopper's Guide to Food Safety, link: https://www.webmd.com/food-recipes/features/cookware-plastics-shoppers-guide-to-food-safety
(6) 10 Dangerous Everyday Things in Your Home, link: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/23/10-dangerous-everyday-things-in-your-home.aspx
(7) Daffodils, link: https://www.poison.org/articles/2015-mar/daffodils
(8) 7 "Toxins" in Food That Are Actually Concerning, link: https://www.healthline.com/nutrition/7-food-toxins-that-are-concerning
(9) 10 Toxic Household Items You Should Throw Away Now, link: https://www.everydayhealth.com/columns/health-answers/toxic-household-items-should-throw-away-now/
(10) Pesticides - What's my Risk? link: http://npic.orst.edu/factsheets/WhatsMyRisk.html
(11) FDA Poisonous Plant Database, link: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/plantox/detail.cfm?id=1364
(12) Inhaling Alcohol Is Dangerous, link: https://www.poison.org/articles/2013-sep/inhaling-alcohol-is-dangerous
(13) Botulism and Honey. What's the Connection? link: https://www.poison.org/articles/2010-jun/dont-feed-honey-to-infants
(14) What's Lycopene? link: https://www.poison.org/articles/lycopene-171
(15) 11 everyday things you didn't know were poisonous, link: https://www.thisisinsider.com/things-that-are-poisonous-2019-1
(16) Cyanide poisoning after bitter almond ingestion, link: http://www.atmph.org/article.asp?issn=1755-6783;year=2013;volume=6;issue=6;spage=679;epage=680;aulast=Mouaffak
(17) What is passive smoking? link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-cancer/what-is-passive-smoking
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Toxice vs toxine - clarificare È™i explicaÈ›ii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum