Ce facem cu petele de la soare?

©

Autor:

Ce facem cu petele de la soare?

Petele de soare (cunoscute și drept pete pigmentare, procesul fiind numit hiperpigmentare) reprezintă un efect al expunerii prelungite la soare. Aceste pot apărea atât la persoanele cu tenul deschis la culoare, cât și la cele cu ten măsliniu.

Petele de soare au dimensiuni și forme variabile, variind în culoare de la maro deschis la negru. Aceste pete pigmentare apar ca urmare a unei producții excesive de melanină pe anumite porțiuni ale pielii. (1)

Excesul de melanină apare ca o reacție a organismul la excesul de raze ultraviolete. Perioada de supraexpunere la soare duce la blocarea pigmentării naturale a pielii și astfel apar petele solare. (1)

Cauze și factori de risc

Deși, în teorie, petele de soare pot afecta orice persoană indiferent de sex sau de stilul de viață, există câțiva factori de risc care contribuie la creșterea șanselor de apariție a petelor pigmentare pe față, mâini sau picioare, sau alte părți ale corpului direct expuse la soare.

  • persoanele cu pielea deschisă la culoare au un risc mai mare de a dezvolta pete solare. Cu cât pielea este mai închisă la culoare, cu atât cantitate de melanină produsă crește (aceasta blochează o parte din efectele nocive ale razelor ultraviolete). Potrivit unui studiu, persoanele care au pielea deschisă la culoare și sunt roșcate sunt mult mai predispuse la probleme dermatologice față de alte persoane. (2, 3)


  • există un risc mai mare de pete de soare în cazul persoanelor peste 50 de ani. Acest lucru se întâmplă deoarece pe măsură ce pielea își pierde din elasticitate iar vasele de sânge devin mai fragile, tegumentul devine mult mai susceptibil la afecțiuni cauzate de razele soarelui. Mai mult, subțierea stratului de grăsime de sub piele începe să se subțieze, contribuind la creșterea riscului de probleme tegumentare. (4, 5)


  • anumite medicamente pot contribui la creșterea sensibilității pielii. În aceasta categorie intră medicația pentru alergii, antiinflamatoare și tratamentele pentru acnee. Chiar și unele produse special create pentru a îmbunătăți aspectul pielii contribuie la formarea petelor de soare. De exemplu, un studiu a arătat că folosirea cremelor cu acid glicolic (din familia alfa-hidroxi acizilor) care sunt folosite ca tratament pentru riduri contribuie la creșterea sensibilității pielii la soare cu până la 18%. (6, 7)


  • un sistem imunitar slăbit sau existența unei boli cronice cu efecte asupra imunității, crește șansele de a dezvolta pete solare. Sistemul imunitar este responsabil pentru vindecare rănilor și a inflamațiilor apărute în organism, dar și la suprafața sa. Există chiar anumite celule imunitare speciale pentru a reacționa la expunerea prelungită la soare. Însă, ca mai devreme, pierderea elasticității pielii combinată cu un sistem imunitar deficitar scade eficiența tegumentului la razele nocive ale soarelui. (8, 9)


  • persoanele care își petrec mult timp afară (practicarea unui sport, de exemplu) au un risc mai mare de a dezvolta pete solare.


Agravarea petelor de la soare

Expunerea repetată a petelor solare la soare poate duce la apariția cancerului de piele. Orice schimbare de culoare, formă sau mărime ar trebui să constituie un motiv întemeiat pentru o vizită la dermatolog. (10)

Primele semne ale agravării petelor de la soare implică: (10)

  • apariția unei porțiune decolorate care seamănă cu o aluniță, dar care își schimbă forma și dimensiunile
  • apariția unei excrescențe cu formă rotundă
  • apariția unor porțiuni uscate de piele în apropierea petelor solare
  • în cazuri grave, mâncărimi sau sângerări ale pielii


Tratamentul petelor solare

În general, tratamentul petelor de la soare implică eliminarea unor straturi superficiale ale pielii.

Peelingul chimic implică aplicarea unei soluții acide pe zonele afectate. După câteva ședințe pielea începe să se cojească făcând loc stratului de piele de dedesubt, un strat pigmentat uniform. (11)

Tratamentul laser are un efect similar doar că dermatologul are mai mult control asupra zonelor și a intensității aplicate. Dacă un tratament mai 'blând” afectează doar epiderma, o putere mai mare va asigura penetrarea zonelor profunde ale pielii. (11)

Alte tratamente medicale pentru a îndepărta petele solare implică folosirea unuia sau a mai multor ingrediente precum: (1, 14, 15, 20)

  • acidul kojic – un rest al proceselor de fermentație al băuturii japoneze sake
  • vitamina C – este folosită în combinație cu alte ingrediente pentru efectul său iluminator
  • acidul renoid (și compușii săi) – contribuie la repigmentarea pielii însă este folosită foarte rar deoarece crește sensibilitatea pielii ca razele soarelui. În plus, același compus poate produce defecte la naștere motiv pentru care nu este recomandat femeilor însărcinate. (12)
  • acidul azelaic – contribuie indirect la tratarea petelor de la soare, însă în unele cazuri provoacă inflamații ale pielii. (13)
  • soia – unul dintre cele mai folosite ingrediente ale cremelor iluminatoare, soia inhibă transferul melatoninei în straturile superioare ale pielii, împiedicând apariția sau agravarea petelor de la soare.
  • niacinimidele (o variație a vitaminei B3) – acționează similar soiei inhibând transferul de melatonină în stratul superior al epidermei. (16)
  • acidul elagic – o substanță întâlnită în cireșe, rodii și căpșune. Are rol antioxidant inhibând enzimele necesare producției de melatonină. (17)
  • lignin-perozidaza – o substanță conținută în ciupercile din familia Phanerochaete chrysosporium cu rol de iluminare a pielii. (18)
  • hidrochinona – un fenol cu rol demonstrat în iluminarea pielii. Concentrațiile mai mari de 4% pot produce iritații ale pielii. (19)


Modalități naturiste de tratare a petelor de soare

În cazul unor pete solare minore, metodele naturiste pot fi prima opțiune, mai ales datorită efectelor dovedite în laborator. Mai jos sunt câteva sugestii naturiste pentru a trata petele de la soare.

  • exfolierea pielii – folosirea unui exfoliant din comerț sau a unei soluții preparate acasă va contribui la eliminarea pielii afectate de la suprafața tegumentului și va ajuta la eliminarea petelor solare. Potrivit unui studiu, folosirea unui exfoliant pe bază de zahăr luminează tenul, are efecte antiaging, elimină celulele moarte și oferă un aspect sănătos. (21)
  • hidratarea pielii – pentru evitarea uscării pielii dar și pentru a o hrăni în profunzime, aplicarea cremei după exfoliere este obligatorie. Este bine de știut că zonele mai uscate ale pielii feței, de exemplu (dar și a altor zone ale corpului), sunt mult mai predispuse la apariția unor probleme precum petele de la soare.


Oamenii de știință ne recomandă să aplicăm ulei de cocos. Acesta conține substațe care hidratează pielea dar și elemente care contribuie la vindecare mai rapidă a unor probleme dermatologice. (21, 22)

  • o dietă echilibrată bogată în antioxidanți – anumite vitamine și minerale contribuie la repararea pielii afectate de razele soarelui. Potrivit studiile anumite elemente precum vitamina C, vitamina E, vitamina A, ar trebui să fi include în dieta zilnică pentru a ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. (23, 24, 25, 26)
  • ceaiul verde – apa reprezintă 64% din compoziția pielii, iar pentru a-i păstra elasticitatea și strălucirea naturală consumul de lichide este obligatoriu. Potrivit unui studiu două cești de ceai verde pe zi sunt suficiente pentru a reduce inflamațiile care apar după expunerea la soare (27, 28, 29)


Mod de prevenire

Prevenirea apariției petelor solare implică urmarea unor sfaturi simple și puțină atenție. (30, 31)

  • evitarea expunerii la soare în perioada critică (9:30-16:30)
  • folosirea unor haine subțiri din materiale naturale
  • purtarea unei șepci sau pălării și a ochelarilor de soare
  • aplicarea unei creme cu factor de protecție mare. Dacă există sensibilitate la nivelul mâinilor sau al picioarelor, dermatologii recomandă purtarea unor bluze cu mâneci lungi sau a unor pantaloni lungi din in sau cânepă. (30, 31)


O cremă de protecție trebuie aplicată la fiecare două ore, dar și imediat după ieșirea din apă. Potrivit unui studiu realizat timp de patru zile, doar 33% dintre voluntari și-au aplicat corect crema protectoare. Pentru a te putea bucura de efectele protectoare ale cremelor de plajă, acestea trebuie aplicate, prima oară din zi, cu cel puțin 30 minute înainte de expunerea la soare. (30, 31)

Cu toate că există anumiți factori de risc care contribuie la creșterea șanselor de a dezvolta pete solare, urmând câteva sfaturi de bun simț, evitând soarele în momentele de activitate maximă și folosirea unei creme cu factor de protecție SPF mare contribuie la limitarea efectelor nocive ale razelor soarelui și împiedică apariția complicațiilor.


Data actualizare: 07-08-2018 | creare: 07-08-2018 | Vizite: 10691
Bibliografie
1. Dermatologists shed light on common pigmentation problems and solutions in skin of color . https://www.aad.org/media/news-releases/dermatologists-shed-light-on-common-pigmentation-problems-and-solutions-in-skin-of-color
2. Are Some People More Likely to Get Skin Damage from the Sun? . https://www.cancer.org/cancer/skin-cancer/prevention-and-early-detection/sun-damage.html
3. Redhead Mice Develop Melanoma Without UV Light . https://ucrtoday.ucr.edu/9927
4. Skin Types. https://wwwapp1.bumc.bu.edu/lphi/publichealthtraining/onlinecourses/tanning/tanning6.html
5. Aging changes in skin . https://medlineplus.gov/ency/article/004014.htm
6. Photo sensitivity, symptoms and list of drugs. https://www.medicinenet.com/sun-sensitive_drugs_photosensitivity_to_drugs/article.htm#sun-sensitizing_drugs_photosensitivity_definition_and_facts
6. Photo sensitivity, symptoms, and list of drugs. https://www.medicinenet.com/sun-sensitive_drugs_photosensitivity_to_drugs/article.htm#sun-sensitizing_drugs_photosensitivity_definition_and_facts
7. Alpha Hydroxy Acids. https://www.fda.gov/Cosmetics/ProductsIngredients/Ingredients/ucm107940.htm
8. Wound healing and the immune system . https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2013/issue133a/
9. Just Skin Deep — Your Immune System at the Surface . https://blogs.plos.org/thestudentblog/2015/06/05/just-skin-deep/
10. How can I tell if I have skin cancer? . https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/how-can-i-tell-if-i-have-skin-cancer
11. Variety of options available to treat pigmentation problems. https://www.aad.org/media/news-releases/variety-of-options-available-to-treat-pigmentation-problems
12. Minor malformations characteristic of the retinoic acid embryopathy and other birth outcomes in children of women exposed to topical tretinoin during early pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15940677
13. Postinflammatory Hyperpigmentation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921758/
14. What can get rid of age spots? https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/age-spots
15. Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is Available? . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3663177/
16. The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12100180
17. Tolerance and efficacy of a product containing ellagic and salicylic acids in reducing hyperpigmentation and dark spots in comparison with 4% hydroquinone. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377328
18. Reduction of facial pigmentation of melasma by topical lignin peroxidase: A novel fast-acting skin-lightening agent. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4280934/
19. A Comparative Study of the Efficacy of 4% Hydroquinone vs 0.75% Kojic Acid Cream in the Treatment of Facial Melasma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657227/
20. Hyperpigmentation. https://www.aocd.org/page/Hyperpigmentation
21. Homemade sugar scrubs for skin care. https://msue.anr.msu.edu/news/homemade_sugar_scrubs_for_skin_care
22. How to safely exfoliate at home. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/exfoliation
23. Discovering the link between nutrition and skin aging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
24. Vitamin C. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C#food-sources
25. Vitamin E and Skin Health. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E
26. Vitamin E. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-E#food-sources
27. The water in you. https://water.usgs.gov/edu/propertyyou.html
28. The Benefits of Drinking Water for Your Skin. https://www.uwhealth.org/madison-plastic-surgery/the-benefits-of-drinking-water-for-your-skin/26334
29. Oral green tea catechin metabolites are incorporated into human skin and protect against UV radiation-induced cutaneous inflammation in association with reduced production of pro-inflammatory eicosanoid 12-hydroxyeicosatetraenoic acid. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351338
30. Research highlights common sunscreen mistakes. https://www.aad.org/media/news-releases/sunscreen-mistakes
31. Sun Safety. https://www.americanskin.org/resource/safety.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum