Protecția solară în mașină

©

Autor:

Protecția solară în mașină
Siguranța în mașină nu presupune doar protecția împotriva accidentelor, ci și protecția pe termen lung, mai exact solară, în special pe timpul verii. Geamurile mașinilor și ale clădirilor blochează doar parțial radiațiile solare, în special pe cele UVB, în timp ce radiațiile UVA penetrează în proporție de 63% sticla. Parbrizul este conceput să filtreze mai mult radiațiile UV decât celelalte geamuri.

De ce este necesară protecția solară în mașină?

Expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete poate cauza probleme ale pielii, de la arsuri solare, la fotoîmbătrânire și cancer de piele, precum și probleme ale vederii, cum ar fi cataractă, fotokeratită, degenerare maculară etc. Cele mai vulnerabile sunt zona capului și a gâtului.

Un studiu publicat în Journal of Dermatology (2008) a arătat că șoferii care conduc frecvent prezintă riscul ridicat de a dezvolta keratoză actinică, lentigo solar, keratoză seboreică, nev melanocitar, angiom-păianjen, efelide, carcinom bazocelular și cu celule scuamoase sau melanom, în special pe partea feței, a gâtului și pe mâna expusă direct razelor de soare (partea stângă în cazul șoferilor care conduc mașini cu volanul pe partea stângă și invers).

În special radiațiile UVA au capacitatea de a slăbi epiderma, precum și de a reduce fibrele de elastină. Fotoîmbătrânirea este astfel un alt efect care apare deseori la șoferii care conduc un timp îndelungat, efecte manifestate în special pe partea expusă direct la soare. (5, 6)

Cum penetrează lumina UV geamurile automobilelor?

Atât radiațiile UVB, cât și cele UVA care ajung pe pământ afectează pielea și ochii. Acestea pot penetra anumite materiale textile și nu numai. Astfel, în cazul mașinilor, radiațiile pot penetra geamul dacă acesta nu este din sticlă laminată sau dotat cu folie specială anti-UV. Sticla laminată este concepută din mai multe foi de sticlă și folii sintetice intercalate.

Nivelul de transmitere a radiațiilor în mașină depinde de valoarea indexului UV, de condițiile meteorologice, tipul geamului, dacă acesta este deschis sau nu, poziția mașinii în funcție de soare.

Gradul de protecție asigurat de geamuri depinde de tipul sticlei din care sunt confecționate acestea, culoarea sticlei sau prezența diferitelor tipuri de folii de acoperire. Geamurile automobilelor asigură diferite grade de protecție UV. Deși parbrizele sunt făcute din sticlă laminată, ce poate bloca o cantitate ridicată de radiații UVA, de obicei geamurile laterale și geamul din spate sunt din sticlă nuanțată, nelaminată, astfel că radiațiie UVA pătrund cu ușurință în interior, fiind blocate doar 37% dintre acestea.

Majoritatea tipurilor de sticlă de la geamurile automobilelor blochează cea mai mare parte a radiațiilor UVB. Un studiu publicat în jurnalul Photodermatology, Photoimmunology and Photomedicine (2009) arată că sticla normală transmite radiațiile UVA în proporție de 74,3%, sticla verde blochează total radiațiile, în timp ce sticla albastră transmite o doză foarte mare de radiații. (4)

Cum ne protejăm de soare în mașină?

Pentru a spori protecția UV se recomandă ca geamurile mașinii să fie din sticlă laminată din fabricație sau să se acopere ulterior cu folii pentru geamuri cu protecție UV, precum și o serie de măsuri suplimentare, prezentate mai jos:

Asigurați-vă că geamurile conferă protecție UV

    Dacă geamurile mașinii nu sunt din sticlă laminată, o metodă este folierea sau laminarea (aplicarea de film protector anti-UV) geamurilor de la mașină, folii ce conțin un agent absorbant pentru radiații în compoziția lor. Asigurați-vă că folia auto aplicată este omologată și aprobată de R.A.R. (Registrul Auto Român). Folia laminară transparentă pentru parbriz blochează toate razele UVB și în jur de 80% dintre radiațiile UVA, fără să reducă vizibilitatea. Foliile de protecție transparente reduc transmiterea radiațiilor până la 99,9%, în funcție de tipul și calitatea foliei utilizate. Previn nu doar arsurile solare, ci și efectele pe termen lung, de la expunerea cumulată, cum ar fi fotoîmbătrânirea, cancerul etc. Cu cât un geam este mai întunecat nu înseamnă neapărat că protecția este mai mare. Sticla cu folii laminare oferă cea mai bună protecție UVA, mai mare decât sticla temperată.  (3)

Sunt indicate și soluțiile mai rapide și ieftine de umbrire a geamurilor. Nu toate asigură însă protecție UV.

Evitați călătoriile cu geamurile deschise

Mergeți cu geamurile închise și folosiți aerul condiționat, pentru a evita pătrunderea radiațiilor pe geam. De asemenea, evitați călătoriile cu trapa deschisă sau mașinile decapotabile. Dacă totuși vreți să mergeți cu trapa trasă sau cu capota strânsă sau ridicată, purtați pălării de protecție solară cu boruri largi și nu uitați de crema de protecție solară, aplicată în special pe față, gât, scalp.

Aplicați cremă de protecție solară și îmbrăcați-vă corespunzător

    Folosiți cremă de protecție solară cu spectru larg de protecție UVA/UVB de cel puțin 15 în mașină și haine care să vă protejeze de radiații, mai ales dacă nivelul radiațiilor este ridicat și dacă veți parcurge un timp mai lung în mașină. Păstrați crema de protecție solară la îndemână pe durata călătoriilor lungi cu mașina. Conform Academiei Americande de Dermatologie, persoanele care conduc timp îndelungat fără măsuri de protecție solară sunt mai predispuse la a dezvolta cancer de piele, în zona feței expuse și a gâtului. De asemenea, aceste persoane pot prezenta piele mai îmbătrânită, fără fermitate, cu riduri, în special pe zona expusă mai mult la soare.

    A doua zonă predispusă la arsuri solare în mașină, după față și gât, este zona brațelor. Aplicați cremă de protecție și pe brațe și evitați poziționarea brațului pe geamul deschis în timpul șofatului. De asemenea, sunt recomandate bluzele cu mâneci lungi și largi.

 

Citiți aici mai multe despre cremele de protecție solară.

Nu uitați de ochelarii de soare

    Ochelarii de soare sunt, de asemenea, extrem de recomandați în timpul călătoriilor cu mașina. Ochelarii trebuie să aibă specificația 100% UV sau UV400, însemnând protecție mare împotriva radiațiilor UV. Ochelarii tip wraparound sunt mai confortabili și mai siguri, rămânând mai bine fixați pe ochi. Folosiți lentile polarizate pentru a elimina și razele strălucitoare de lumină care vă pot afecta vizibilitatea. Ochelarii pentru condus trebuie să permită recunoașterea clară a culorilor.

Aflați mai multe despre ochelarii de protecție solară din articolul următor.

Pe durata călătoriilor cu mașina asigurați-vă că aveți la îndemână cremă cu factor de protecție ridicat, pălării de soare și ochelari pentru a vă proteja pielea și ochii de radiațiile ultraviolete dăunătoare. (2)

Data actualizare: 02-09-2019 | creare: 19-07-2016 | Vizite: 5506
Bibliografie
(1) Sun hazard in your car, link: https://www.skincancer.org/prevention/are-you-at-risk/sun-hazards-in-your-car
(2) Sun safety in cars, link: https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/shade/sun-safety-cars
(3) Window tinting and sun protection – does darkening your windows make you safe from UV rays?, link: https://www.cancer.org.au/news/blog/prevention/window-tinting-and-sun-protection-does-darkening-your-windows-make-you-safe-from-uv-rays.html
(4) The role of glass as a barrier against the transmission of ultraviolet radiation: an experimental study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19614895
(5) Preliminary study among truck drivers in Turkey: effects of ultraviolet light on some skin entities, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18346257
(6) Unilateral Dermatoheliosis, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1104059#t=article
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Protecţia solară iarna
  • Solar D, crema de protecție solară care stimulează producția de vitamina D
  • Mini camera-UV care îți arată dacă ai aplicat suficientă cremă de protecție solară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum