Ce dietă este eficientă în reducerea riscului de boli cardiovasculare?
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în BMC Nutrition explorează riscul cardiovascular asociat cu diferite modele alimentare, punând accent pe impactul dietei omnivore, vegetariene și flexitariene asupra sănătății cardiovasculare.
Dieta omnivoră, bogată în carne și produse din carne, este corelată cu un risc crescut de boli cardiovasculare (BCV), din cauza factorilor de risc precum obezitatea, hipertensiunea arterială, rezistența la insulină, dislipidemia și rigiditatea arterială. În schimb, activitatea fizică moderată poate reduce riscul de ateroscleroză, un factor de risc major pentru BCV.
Ecologiștii promovează dieta pe bază de plante pentru beneficiile sale asupra sănătății, sustenabilității, bunăstării animalelor și cost-eficienței. Flexitarianismul, care combină o dietă predominant bazată pe plante cu un consum ocazional de carne și produse din carne procesată, reprezintă o abordare de mijloc între dietele strict vegetariene și cele omnivore.
Studiul a inclus participanți cu vârste între 25 și 45 de ani, împărțiți în trei grupuri: flexitarieni, vegani și omnivori, evaluându-le marcatorii de BCV, tensiunea arterială, complianța peretelui arterial și prezența sindromului metabolic (SMet). Rezultatele au arătat că veganii au avut cel mai scăzut procent de grăsime corporală, cu un consum semnificativ mai mare de legume și fructe comparativ cu omnivorii. Flexitarienii au prezentat o calitate mai bună a dietei decât omnivorii, dar inferioră veganilor.
Toți participanții au prezentat niveluri similare ale markerilor de BCV, dar veganii au avut cele mai scăzute niveluri de glicemie pe nemâncate. Scorurile SMet au fost semnificativ mai bune în rândul veganilor și flexitarienilor comparativ cu omnivorii, sugerând beneficii importante ale dietelor flexitariene și vegane în reducerea riscului de BCV.
Concluziile studiului sugerează că alegerile dietetice, inclusiv reducerea consumului de carne și produse din carne procesată, pot contribui la avantaje în ceea ce privește factorii de risc pentru BCV. Dieta vegană este asociată cu cea mai bună sănătate cardiovasculară, dar dieta flexitariană oferă, de asemenea, beneficii semnificative în comparație cu modelul alimentar omnivor.
sursa: News Medical
foto: Antonina Vlasova / Shutterstock.com
Dieta omnivoră, bogată în carne și produse din carne, este corelată cu un risc crescut de boli cardiovasculare (BCV), din cauza factorilor de risc precum obezitatea, hipertensiunea arterială, rezistența la insulină, dislipidemia și rigiditatea arterială. În schimb, activitatea fizică moderată poate reduce riscul de ateroscleroză, un factor de risc major pentru BCV.
Ecologiștii promovează dieta pe bază de plante pentru beneficiile sale asupra sănătății, sustenabilității, bunăstării animalelor și cost-eficienței. Flexitarianismul, care combină o dietă predominant bazată pe plante cu un consum ocazional de carne și produse din carne procesată, reprezintă o abordare de mijloc între dietele strict vegetariene și cele omnivore.
Studiul a inclus participanți cu vârste între 25 și 45 de ani, împărțiți în trei grupuri: flexitarieni, vegani și omnivori, evaluându-le marcatorii de BCV, tensiunea arterială, complianța peretelui arterial și prezența sindromului metabolic (SMet). Rezultatele au arătat că veganii au avut cel mai scăzut procent de grăsime corporală, cu un consum semnificativ mai mare de legume și fructe comparativ cu omnivorii. Flexitarienii au prezentat o calitate mai bună a dietei decât omnivorii, dar inferioră veganilor.
Toți participanții au prezentat niveluri similare ale markerilor de BCV, dar veganii au avut cele mai scăzute niveluri de glicemie pe nemâncate. Scorurile SMet au fost semnificativ mai bune în rândul veganilor și flexitarienilor comparativ cu omnivorii, sugerând beneficii importante ale dietelor flexitariene și vegane în reducerea riscului de BCV.
Concluziile studiului sugerează că alegerile dietetice, inclusiv reducerea consumului de carne și produse din carne procesată, pot contribui la avantaje în ceea ce privește factorii de risc pentru BCV. Dieta vegană este asociată cu cea mai bună sănătate cardiovasculară, dar dieta flexitariană oferă, de asemenea, beneficii semnificative în comparație cu modelul alimentar omnivor.
sursa: News Medical
foto: Antonina Vlasova / Shutterstock.com
Data actualizare: 14-02-2024 | creare: 14-02-2024 | Vizite: 315
Bibliografie
Flexitarian diet linked to lower cardiovascular risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240213/Flexitarian-diet-linked-to-lower-cardiovascular-risk-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O țigară pe zi nu poate face rău. Sau da?
- Imaginile CT abdominale, mai precise decât analiza IMC în prezicerea evenimentelor cardiovasculare
- Monitorizarea tensiunii arteriale pe 24 ore este cel mai bun predictor de boală cardio-vasculară
- Bolile cardiovasculare, o posibilă sentință pentru tinerii cu obezitate
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni