Cât de des ar trebui spălat prosopul de baie?

©

Autor: Redacția ROmedic

Cât de des ar trebui spălat prosopul de baie?
După ce este utilizat, prosopul reține numeroase bacterii, fungi, celule epiteliale moarte, secretii salivare, urinare sau anale de pe suprafața corpului, dar si mulți alți germeni ce ajung accidental de pe unele obiecte din baie, toaletă etc.

Deși majoritatea acestor microorganisme nu ne afecteaza în mod grav, cele mai multe dintre ele provenind tot din organismul nostru, acestea se multiplică rapid.

Cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină a Universității din New York au verificat de câte ori poate fi folosit un prosop înainte ca nivelul florei sa ne afecteze. Conform acestora, dacă un prosop utilizat și uscat emană un miros neplăcut, înseamnă că acela conține microbi ce se dezvoltă și ne pot periclita sănătatea, fiind necesară spălarea lui.

Prosoapele ude reprezintă mediul propice în care germenii se dezvoltă: apă, temperatură ridicată, oxigen, celule vii și pH neutru.

Când este folosit prosopul pentru a absorbi excesul de umiditate, microbii, celulele moarte de la suprafața pielii și secrețiile rămân stocate pe prosop. În plus, substanțele din aer contribuie la dezvoltarea și alimentarea microbilor iar umiditatea înlocuiește apa la un pH neutru.

Mai mult, împărțirea prosopului cu alte persoane poate duce la contactarea unor microorganisme cu care organismul nu este acomodat, cum ar fi Staphylococcus aureus, ce poate cauza abcese, inflamații locale, infecții sau pustule. Se recomandă prudență în utilizarea aceluiași prosop, fiind necesară spălarea după cel mult 3 utilizări pentru a preveni aceste probleme de sănătate.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 20-10-2019 | creare: 11-01-2016 | Vizite: 2249
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!