Carența de vitamina D: simptome și remedii

Data publicării: 20-12-2024

Carența de vitamina D: simptome și remedii Vitamina D are un rol fundamental în menținerea sănătății generale. Facilitează absorbția calciului, susține dezvoltarea și rezistența oaselor, precum și funcționarea optimă a sistemului imunitar și a celui nervos.
Cu toate acestea, carența de vitamina D este o problemă frecventă, estimându-se că aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume se confruntă cu acest deficit.

Cantitatea de vitamina D necesară pentru organism

Cantitatea de vitamina D de care are nevoie organismul nostru zilnic variază în funcție de vârstă și starea generală de sănătate.

Spre exemplu, în cazul persoanelor care au osteoporoză, medicul poate recomanda testarea nivelului seric pentru a ajusta suplimentarea.

La vârstnici, suplimentele de vitamina D conțin, de obicei, între 800 și 2000UI, însă doza optimă trebuie stabilită individual de către medic.

Factori care contribuie la deficitul de vitamina D

Scăderea nivelului de vitamina D în organism este cauzată de:
  • expunere insuficientă la razele solare;
  • dietă cu un aport scăzut de vitamina D;
  • probleme de absorbție intestinală, întâlnite în condiții precum ciroza biliară, boala Crohn, insuficiența pancreatică exocrină, fibroza chistică, boala celiacă sau sindromul de intestin scurt;
  • nevoi crescute de vitamina D, generate de administrarea medicamentelor barbiturice și anticonvulsivante, care intensifică metabolizarea acesteia;
  • pierderi semnificative de vitamina D, asociate sindroamelor nefrotice sau dializei peritoneale.

Simptomele carenței de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate, manifestându-se prin simptome precum:
  • Oboseală constantă și lipsă de energie;
  • Dureri musculare și articulare;
  • Fragilitate osoasă;
  • Sistem imunitar slăbit, ceea ce poate duce la infecții frecvente;
  • Stări de anxietate sau depresie, asociate adesea cu dezechilibre chimice din creier.

În anumite cazuri, carența de vitamina D poate provoca afecțiuni grave precum rahitismul la copii sau osteomalacia la adulți.

Cele mai bune surse pentru asimilarea vitaminei D

Cea mai bună modalitate de a-i furniza corpului vitamina C este printr-o dietă care să includă proteine sănătoase precum carnea slabă, peștele, ouăle, lactatele sau leguminoasele și o gamă de legume și fructe colorate.

Însă deficiența de vitamina D mai poate fi combătută și prin expunerea la soare. Specialiștii spun că expunerea la soare pentru aproximativ 15-30 de minute de câteva ori pe săptămână este benefică pentru majoritatea oamenilor.

Suplimentele cu vitamina D sunt alegerea ideală pentru întregul organism, oferind nutrienții potriviți pentru întărirea imunității.

Spre exemplu, Vitaminizantus Forte de la Faunus Plant este un mix de vitamine și minerale de calitate superioară, sub formă de capsule. Se adresează persoanelor care își doresc mai multă energie de-a lungul zilei, un organism tonifiat, imunitate crescută și suplinirea carențelor nutriționale.

Acest supliment naturist este recomandat în special în perioadele de surmenaj, anemie, imunitate scăzută dar și oboseală.

Despre Faunus Plant

Faunus Plant este o afacere de familie din Munții Apuseni, înființată în anii 1970. Produsele sale sunt bazate pe ingrediente naturale, realizate prin prelucrare manuală. Tincturile, ceaiurile, unguentele, siropurile și gelurile Faunus Plant încurajează menținerea unui stil de viață sănătos.

Toate preparatele de la Faunus Plant sunt alcătuite în baza unor rețete proprii, originale, certificate național și internațional, fără aditivi și coloranți.

sursa foto https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1843837/
Sursa: Faunus Plant, 20-12-2024, Vizualizari 88
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.