Bărbații și femeile, afectați diferit de depresie: un nou studiu poate explica de ce se întâmplă asta

©

Autor:

Bărbații și femeile, afectați diferit de depresie: un nou studiu poate explica de ce se întâmplă asta
O examinare amănunțită a creierului persoanelor care sufereau de depresie la momentul decesului, efectuată de cercetătorii de la Universitatea Laval, explică de ce depresia severă afectează diferit femeile și bărbații. În plus, în cadrul cercetărilor a fost identificat un potențial biomarkeri al depresiei la femei.
Depresia afectează diferit bărbații și femeile, fiind de aproape două ori mai frecventă la persoanele de sex feminin. Simptomele depresiei și răspunsul la medicamentele antidepresive sunt, de asemenea, diferite în funcție de sex. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu a fost însă clar. Într-un studiu anterior, cercetătorii de la Universitatea Laval au arătat că stresul social prelungit la șoarecii masculi a slăbit bariera hemato-encefalică care separă creierul de circulația sângelui periferic.

Modificările s-au datorat pierderii unei proteine ​​numite claudin-5 și au fost evidente în nucleul accumbens, o parte a creierului asociată cu recompensă și controlul emoțiilor. Cercetătorii au descoperit același lucru în creierul bărbaților care sufereau de depresie la momentul decesului. În schimb, atunci când aceleași experimente au fost repetate pe șoareci femele, modificările barierei cerebrale cauzate de pierderea claudinei-5 au fost localizate în cortexul prefrontal. Descoperirile au fost aceleași atunci când a fost examinat creierul femeilor care sufereau de depresie la momentul morții și sugerează că stresul cronic modifică bariera cerebrală diferit în funcție de sex.

Pe măsură ce au continuat investigațiile, cercetătorii au descoperit un marker de sânge legat de sănătatea barierei cerebrale. Markerul, E-selectina solubilă, este o moleculă inflamatorie găsită în concentrații mai mari în sângele șoarecilor de sex feminin stresați, dar și în probele de sânge ale femeilor cu depresie. În cazul bărbaților, însă, nivelul concentrațiilor a fost unul considerat normal.

În prezent, depresia este diagnosticată prin chestionare. Apariția unui biomarker pentru diagnosticarea depresiei ar putea ușura munca medicilor, spori gradul unui diagnostic corect și ar îmbunătății semnificativ calitatea vieții bolnavilor. Cu toate acestea, autorii menționează că vor trebui efectuate studii clinice de cohortă mare pentru a confirma fiabilitatea biomarkerului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 607
Bibliografie
Researchers discover a potential depression biomarker and why it affects women and men differently, link: https://www.news-medical.net/news/20220110/Researchers-discover-a-potential-depression-biomarker-and-why-it-affects-women-and-men-differently.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă mai bună ajută la combaterea depresiei la bărbați tineri
  • Simptomele depresiei materne au fost asociate cu problemele comportamentale ale copiilor
  • Depresia la tați și copii este legată, indiferent de factorii genetici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum