Când și de ce cad dinții? (cauze și recomandări)

Când și de ce cad dinții? (cauze și recomandări)

©

Autor:

Când și de ce cad dinții? (cauze și recomandări)

Pierderea dinÈ›ilor, considerată normală în copilărie, în etapa erupÈ›iei primilor dinÈ›i permanenÈ›i, reprezintă o experiență neplăcută în viaÈ›a de adult, care poate afecta semnificativ calitatea vieÈ›ii. Pierderea severă a dinÈ›ilor, întâlnită la un sfert dintre adulÈ›ii cu vârsta de peste 65 de ani, afectează capacitatea de alimentare È™i poate influenÈ›a negativ sănătatea generală. Un traumatism la nivelul gurii, împreună cu unele condiÈ›ii de sănătate dentară sau gingivală, pot determina căderea dinÈ›ilor. (1, 2)

Căderea dinÈ›ilor este asociată de cele mai multe ori cu o slabă îngrijire orală È™i cu înaintarea în vârstă. Majoritatea cazurilor de pierdere severă a dinÈ›ilor sunt întâlnite în rândul populaÈ›iei îmbătrânite, în special în rândul persoanelor fumătoare È™i cu diferite condiÈ›ii de sănătate cronice. Conform unui raport al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, aproximativ 1 din 6 adulÈ›i cu vârsta de peste 65 de ani suferă de edentaÈ›ie totală (lipsa tuturor dinÅ£ilor la nivelul unui singur maxilar sau la nivelul ambelor maxilare). (1, 2)

De ce cad dinții?

Parodontita.

AfecÈ›iune ireversibilă determinată de inflamarea È™i infecÈ›ia gingiilor, asociată de regulă cu obiceiurile proaste de igienă dentară È™i cu anumite afecÈ›iuni cronice de sănătate, precum diabetul sau SIDA. De asemenea, fumatul, schimbările hormonale din timpul menopauzei sau sarcinii È™i factorii ereditari constituie factori de risc pentru boala parodontală. Parodontita reprezintă principala cauză pentru pierderea dinÈ›ilor, fiind raportată în mai bine de 70% dintre cazuri la adulÈ›ii de peste 65 de ani. În cazul parodontitei, tratamentul instaurat în primele faze ale bolii poate preveni pierderea dinÈ›ilor. În lipsa unui tratament, pierderea dinÈ›ilor este aproape întotdeauna inevitabilă. (2, 3, 4)

Cariile dentare.

AfecÈ›iune dentară cauzată de acumularea în exces de bacterii pe suprafaÈ›a dinÈ›ilor, în plăcile bacteriene. Cariile dentare netratate pot distruge porÈ›iuni mari ale dinÈ›ilor, ducând la durere, fractură dentară È™i (în cazuri severe) pierderea dinÈ›ilor. Cariile sunt frecvente în rândul copiilor, dar modificările care apar odată cu înaintarea în vârstă fac ca ele să fie o problemă pentru adulÈ›i. Retragerea gingiilor, combinată cu o incidență crescută a bolilor gingivale, poate expune rădăcinile dentare la placa bacteriană È™i implicit la carii dentare. Este obiÈ™nuit ca persoanele de peste 50 de ani să prezinte carii dentare, cauzate în principal de degradarea gingiilor. (3, 5)

Leziuni ale dinților.

Traumatismele la nivelul gurii, produse fie în urma unui accident, fie după mestecarea unui aliment mult prea tare, pot duce la deteriorarea dinÈ›ilor È™i a È›esutului din jur. În unele cazuri, o lovitură în zona gurii poate determina inclusiv căderea dinÈ›ilor. În timp ce parodontita È™i cariile dentare pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc, accidentele se întâmplă în mod imprevizibil. (2, 3)

Bruxismul.

Tulburare fără o cauză precisă, caracterizată prin scrâÈ™nirea sau strângerea dinÈ›ilor în mod inconÈ™tient, fie pe parcursul întregii zile, fie exclusiv noaptea. Bruxismul duce, odată cu trecerea timpului, la crăparea dinÈ›ilor È™i ulterior la pierderea lor. În plus, bruxismul pe timpul nopÈ›ii predispune la diferite tulburări ale somnului, cum ar fi sforăitul È™i apneea în somn. (2, 6, 7)

Recomandări 

Pentru a evita afecÈ›iunile dentare È™i căderea dinÈ›ilor, este imperios necesar să păstraÈ›i o bună igienă orală È™i să vizitaÈ›i medicul dentist în mod regulat, în scop preventiv. Căderea dinÈ›ilor poate fi prevenită urmând următoarele sfaturi:

  • periaÈ›i dantura de două ori pe zi cu o pastă de dinÈ›i cu fluor;
  • folosiÈ›i aÈ›a dentară sau un alt produs de curățare dentară, după periajul dinÈ›ilor;
  • renunÈ›aÈ›i la fumat;
  • purtaÈ›i aparate de protecÈ›ie dentară în timpul activităților care pot predispune la accidente la nivelul gurii;
  • purtaÈ›i gutiere pentru a evita daunele cauzate de bruxism;
  • limitaÈ›i consumul de zaharuri È™i alimente acide È™i păstraÈ›i o alimentaÈ›ie echilibrată, cu un număr redus de gustări;
  • menÈ›ineÈ›i sub control nivelul zahărului din sânge, pentru a evita complicaÈ›iile diabetului;
  • vizitaÈ›i regulat medicul dentist pentru curățări profesionale È™i examinare orală. (2, 5, 6)

Data actualizare: 04-01-2022 | creare: 04-01-2022 | Vizite: 1098
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum