Calugarii nu au tumori si sunt longevivi, potrivit unui studiu

Data publicării: 07-12-2007

Putine proteine, multa verdeata, foarte putin alcool si sex deloc (cel putin oficial). Secretul pentru a ajunge sanatosi si lucizi la varsta de 90 de ani rezida in stilul de viata al calugarilor de pe Muntele Athos, fortareata sfanta aflata pe inaltimile Peninsulei Calcidice, din Grecia, unul din ultimele locuri din lume unde femeilor si oricarei fiinte de gen feminin le este interzis accesul, desi se vorbeste destul de mult despre drepturile omului si emancipare..., noteaza ziarul La Stampa.

    Vestea buna, cel putin pentru cine vrea sa traiasca 90 de ani si nu se descurajeaza in fata sacrificiilor, vine de la un studiu elaborat de Universitatile din Atena si Salonic, intre anii 1994 si 2006. Este vorba de un studiu epidemiologic, foarte minutios, efectuat in randul calugarilor care populeaza cele douazeci de manastiri ortodoxe ale Entitatii teocratice independente, entitate a carei autonomie fata de puterea imperiala a Bizantului a fost garantata in anul 971 de catre Giovanni Tzimisce si nu a fost pusa niciodata in discutie, nici macar de otomani.   
    Datele sunt cat se poate de clare: in 12 ani, dintre cei 1.500 de calugari de pe Muntele Athos numai 11 au suferit de cancer la prostata. Incidenta tumorilor la plamani si la vezica este egala cu zero. Haris Aidonopoulos, urolog la Spitalul Universitatii din Salonic, subliniaza ca "secretul nu rezida numai in regimul mediteranean, conteaza si felul in care se mananca, adica in stil vechi: mese frugale si la intervale regulate de timp".
    Calugarii duc si o viata activa, ei se deplaseaza pe jos, pe stradute abrupte sau folosesc cel mult un autobuz (cele care fac legatura intre manastiri). Regimul alimentar prevede peste numai duminica, paste fainoase, fructe, verdeata si legume (din gradinile de zarzavat ale manastirilor) zilnic, vin rosu de patru ori pe saptamana, seara, iar carne deloc. Laptele si branzeturile sunt eliminate din aceasta dieta, fiindca in Entitatea teocratica este interzisa intrarea in manastire nu numai a femeilor, dar si a animalelor de sex feminin (singurele exceptii fiind pisicile si gainile).
    Ritmul de viata se desfasoara dupa reguli severe. Calugarii se trezesc foarte devreme pentru rugaciune. Masa principala este servita la ora 11,00, iar cina in jurul orei 17,00. Fiecare masa dureaza nu mai mult de 15 minute, in timp ce un calugar citeste Scripturile: cand mananci, nu poti fi atent la rugaciune... Si turistii trebuie sa manance la masa cu calugarii, si sa respecte aceleasi reguli. La Muntele Athos sosesc aproximativ 30.000 de vizitatori pe an. Pentru a avea acces, este nevoie de un permis special de sedere, ca o masura de derogare de la normele Schengen ale Uniunii Europene: o binecuvantare, fiindca altminteri manastirile ar fi fost deja "tocate" de turismul de masa.
    Potrivit cercetatorilor, printre cauzele rezistentei calugarilor la tumori trebuie incluse ritmul lent si caracterul repetitiv al gesturilor cotidiane care anuleaza stresul, munca manuala in gradini care ii mentine in forma si lipsa de poluare. Cat despre sex, cercetatorii nu emit nici o parere, desi subliniaza ca toate regulile religioase din lume predica abstinenta sau cel putin moderarea.
07-12-2007, Vizualizari 1689
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.