Caderea parului

©

Autor:

Caderea parului
Caderea parului reprezinta una dintre cele mai intalnite temeri ale noastre. In mod normal, pierdem in fiecare zi intre 50 si 100 de fire de par, iar la spalare, datorita traumatizarii, numarul acestora poate fi mai mare. Atunci cand firele cazute sunt excesiv de multe si efectul este neplacut vizibil, cauzele pot fi variate, temporare sau permanente, iar tratamentul trebuie adecvat infunctie de cauza producerii.

Cauzele caderii parului

Alopecia androgenica sau calvitia

Alopecia androgenica este o boala ce afecteaza aproximativ 95% dintre persoanele care sufera de caderea parului. Atat barbatii, cat si femeile pot fi afectate de aceasta boala, desi in moddiferit - la barbati se manifesta prin calvitie, iar la femei prin rarirea parului (in special pe cupola capului). Vinovata de alopecia androgenica este enzima hormonala dihidrotestosteron (DHT) si afecteaza persoanele cu predispozitie genetica.

Boala se manifesta prin micsorarea foliculilor de par, in zone localizate. Treptat, foliculii produc fire de par tot mai subtiri, pana cand acestea devin transparente si inceteaza sa mai apara. Tratamentul include medicamente ca Minoxidil, estrogeni aplicati local, suplimente de Zinc si transplant de par.

Alopecia areata

alopecia aerataAceasta afectiune se manifesta prin zone de pe scalp lipsite de par si poate afecta atat barbatii cat si femeile. In functie de severitate, exista mai multe tipuri ale acestei boli:
- Alopecia areata - zone fara par, de aproximativ 2 - 3 cm.
- Alopecia totalis - pierderea tuturor firelor de par de pe scalp.
- Alopecia universalis - caderea totala a firelor de pe scalp si intregul corp.

Se crede ca alopecia aerata este o boala autoimuna a parului, ceea ce inseamna ca organsmul percepe foliculul de par ca pe o amenintare, si prin urmare il ataca. Pentru alopecia areata nu exista vindecare, ci doar tratamente urmate pana la incetarea manifestarii bolii. Aceste tratamente se impart in doua categorii - pentru persoane care au pierdut mai putin de 50% din totalitatea firelor de par (corticosteroizi, retin A, zinc) si pentru cele care au pierdut mai mult de 50% (cortizon, PUVA, iritanti, medicamente imunosupresive).

Alte tipuri de alopecii

- Alopecia cicatriciala este produsa de inflamarea foliculului cauzata de diverse infectii. Boala apare in cadrul manifestarii unor boli precum lupus eritematos sau lichen plan.

Cauze hormonale ale caderii parului

Datorita faptului ca hormonii sunt cei care stimuleaza cresterea parului si influenteaza caderea acestuia, chimbarile hormonale au cel mai mare impact asupra caderii parului. Este una dintre cele mai intalnite cauze in caderea parului si afecteaza atat barbatii cat si femeile. Caderea parului este de obicei localizata pe calota capului si este cauzata de dihidrotestosteron.

- Sarcina este o perioada de schimbari hormonale drastice in viata unei femei. Perioada ce prezinta risculd e cadere a parului este cea de dupa nastere, cand multe dintre firele de par intra in faza de repaos - teleogen - odata. La 2 - 3 luni dupa nastere aceste fire cadtoate odata, producand o rarire semnificativa a parului. In cele mai multe cazuri lucrurile revin la normal in totalitate, la 9 - 12 luni de la nastere.

- Bolile tiroidale care produc o hiperactivitate - hipertiroidism, sau o hipoactivitate - hipotiroidism - a glandei tiroide sunt deseori asociate cu caderea parului. In conditiile unui tratament corespunzator, pierderea parului este reversibila.

- Caderea parului cauzata de pilulele anticonceptionale apare de obicei la femeile care au o predispozitie genetica spre caderea parului si inceteaza odata cu intreruperea tratamentului cu anticonceptionale.

Caderea parului datorata traumatismelor mecanice

Cateodata caderea parului este produsa chiar de catre pacientul in cauza, fie datorita unor tulburari obsesiv-comportamentale, fie unor obiceiuri daunatoare de aranjare a parului.

- Tricotilomania este o boala psihica ce se manifesta prin smulgerea firelor de par, constient sau in mod inconstient. Aceasta afectiune poate aparea la copii sau adulti si se datoreaza stresului. Efectele sunt portiuni lipsite de par, pe cap sau in sprancene.

- Alopecia de tractiune este de obicei cauzata de diverse tehnici de aranjare a parului, prin care acesta este tras in mod constant - strangerea parului in coada sau cu clame, intinderea parului, impletirea coditelor la persoanele afro-americane. Daca aceste obiceiuri continua pe perioade indelungate, pierderea parului poate fi permanenta, dar de celemai multe ori parul reincepe sa creasca odata cu renuntarea la astfel de practici.

Caderea parului produsa de medicamente si substante chimice

- Medicamentele pot produce o cadere temporara a parului, in special cele prescrise pentru: guta, artrita, acnee, psoriazis, precum si unele medicamente pentru boli de inima.

- Chimioterapia si tratamentul cu radiatii produce caderea parului prin oprirea diviziunii celulelor. Parul se subtiaza si se rupe. Acest efect apare la 1 - 3 saptamani de la inceperea tratamentului, pacientii pierzand pana la 90% din parul de pe scalp.

Stresul

Cadere aparului produse de stres apare de obicei la 3 luni de la producerea evenimentului cauzator de stres - procedura chirurgicala invaziva, traumatizare emotionala. In cazul in care persoana respectiva nu este predispusa la alopecie androgenica, parul isi va relua faza de crestere.

Infectii si boli

- Infectia cu ciuperca a scalpului se manifesta prin zone de descuamare ce se pot extinde, continuand cu fire casante, roseata, umflaturi si supurari. Aceasta afectiune este contagioasa si se trateaza cu medicatie orala.

- Lupus eritematos este o boala sistemica ce afecteaza mai multe organe, producand inflamatia acestora. Principalul simptomn al bolii sunt eruptiile cutanate pe fata si gat, brate si maini. Aproximativ jumatate dintre persoanele ce sufera de aceasta afectiune prezinta si caderea parului.

Dieta deficitara

Caderea parului poate aparea in cazul urmarii unei diete cu continut scazut de proteine, ce produce intrarea foliculului in faza de repaos. Caderea parului este vizibila la 2 - 3 luni de la urmarea dietei si este o repercusiune reversibila.
- Deficienta de fier poate fi o cauza comuna a pierderii firelor de par.

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 25203
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • De ce testosteronul influențează pilozitatea?
  • A fost identificată cauza genetică a albirii părului și a calviției
  •