Implant de par - transplantul de par

©

Autor:

Implant de par - transplantul de par
Podoaba capilara a fost considerata din vechi timpuri un simbol al frumusetii si un element important in estetica fiecarui om. Degradarea, subtierea sau caderea parului devine un motiv de frustrare si stres pentru multi oameni, atat femei cat si barbati, atat tineri cat si adulti.
Chirurgia plastica estetica apare cu o solutie si in acest caz : implantul de par (transplantul de par) .
Alopecia sau caderea localizata a parului (in limbaj curent- chelie) este specifica sexului masculin, insa si la femei se poate manifesta o cadere difuza a parului, insa adesea cauzele determinante sunt diferite.
Stresul zilnic, poluarea, anumiti factori de mediu stresanti, probleme de sanatate, factori ereditari, anumite produse de ingrijire agresive, un flux sangvin necorespunzator pot fi cauze ale unei caderi masive a parului, atat la femei cat si la barbati, care pot duce la o calvitie partiala sau totala. Cauze precum accidente, arsuri, boli, factori congenitali sau psihologici sunt cazuri speciale, si nu se incadreaza in cauzele naturale de cadere a parului (afectiuni si tulburari interne).
Traume fizice al scalpului provenite din accidente, incizii, impact, arsuri (foc, chimice) pot provoca pierderi definitive a pilozitatii capilare, O alta forma a traumei scalpului se poate datora chirurgiei estetice elective cum ar fi implantarea fibrelor sintetice, proceduri necorespunzatoare de transplant de par si lifting radical al scalpului ce poate produce necroza tesuturilor. Daca oricare dintre aceste traume au loc, exista doua optiuni pentru persoanele in cauza. Prima implica chirurgia (rezectia zonei vatamate prin reductia scalpului sau transplantul de grefe dermo-piloase la nivelul ciatricii, plagii, zonei vatamate) iar cea de-a doua folosirea perucilor sau meselor de par.
Caderea brusca a parului se datoreaza in special in cazul reactiei survenite in urma uneor medicatii, tratamente de chimioterapie, radioterapie (cauze externe).
Implantul de par reprezinta o solutie pentru a ameliora aspectul de baza pe care pacientul il detine in momentul consultatiei, insa interventii repetate, o sanatate buna a pacientului, o calitate buna a firelui de par sunt premise pentru un succes real in ceea ce priveste transplantul de par.

Alopecia - implantul de par, cea mai buna solutie de tratament

Caderea localizata a parului sau recidiva liniei scalpului la barbati apare initial la nivelul fruntii sau in varful capului (ca o coroana, in centrul scalpului) . Majoritatea barbatilor (aproximativ 95 %) prezinta primele simptome ale alopeciei masculine de la o varsta destul de tanara (20-30 de ani) , acestea fiind determinate de o afectiune medicala numita alopecie androgenica.
De fapt, aceasta afectiune genetica determina susceptibilitatea anumitor foliculi pilosi (radacinile firelor de par) la o substanta numita DHT (dihydrotestosterone – metabolit testosteron) . Receptorii foliculilor determina atasarea acestei substante la radacina firului de par, iar aceasta incetineste dezvoltarea firului de par prin inhibarea productiei de keratina. Atat alopecia la barbati cat si la femei poate fi cauzata de aceeasi afectiune, in urma acumularii unui nivel crescut de DHT. Aceasta substanta creeaza o bariera intre foliculul de par si alimentarea cu sange a acestuia, stopand furnizarea de oxigen si nutrienti celulelor.
In cele din urma firul de par atacat va cadea, si singura modalitatea de inlocui firul de par este de a inlocui foliculul afectat. Cu toate acestea nu toti folciulii sunt receptivi la aceasta substanta, si nu toate firele cad: firele de apr de la ceafa raman intacte deoarece acestea au dezvoltat se pare o anumita imunitate la aceasta substanta. Acest aspect este extrem de important deoarece transplanturile de par se fac pe baza recoltarii foliculilor din aceasta zona (care isi pastreaza imunitatea, si in urma transplantului) . Astfel zona posterioara a scalpului devine zona donatoare pentru interventia de transplant de par.

Cea mai frecventa si cea mai eficienta metoda de tratament a alopeciei este implantul de par. Procedura a fost perfectionata in timp, tehnicile imbunatatite pana cand s-a ajuns la o procedura destul de simpla, care nu ofera insa schimbari importante de la prima aplicare.
Metoda implantarii de par a fost dezvoltata in jurul anilor 1930, insa multe informatii au fost pierdute in timpul razboiului. Apoi in 1950 au inceput noile cercetari privind metodele de transplant al parului, in SUA. Cercetarile japoneze s-au concetrat pe implantarea firelor de par la nivelul sprancenelor si genelor pentru victimele unor accidente, arsuri, mai mult decat pe implantul capilar.
Incepand cu anii 1990 tehnicile si optiunile de tratament au fostimbunatatire si inmultite. Au fost introduse tehnologii moderne, cum etehnologia laser pentru a facilita desfasurarea procesului de regenerare atesuturilor si obtinerea unor rezultate cat mai naturale, cu cicatriciminime.
Datorita faptului ca in interventia de implantare de par se foloseste doarpar natural, de la acelasi pacient (sit donator- scalpul din zona occipitala), foliculii se “ prind” repede, iar reluarea procesului de dezvoltare este accelerata. Aspectul natural este garantat, iar parul va creste inmod natural atat timp cat zona donatoare este sanatoasa si foliculiipilosi de asemenea.

Si femeile pot apela la implanturile de par

Multi ani cercetarile au fost orientate catre tiparul masculin de alopecie, neglijand femeile care pot fi afectate si ele de aceasta problema. Aceasta neglijenta se datoreaza in special optiunilor pentru peruci si mese a femeilor, pentur a masca acest deficit. La barbati principalele cauze tin de ereditate (factori mosteniti genetic), insa la femei tulburarile hormonale sunt principalul factor declansator (in special la menopauza). Caderea difuza a parului la femei poate fi activata si de anumite stari patologice, stres, sarcina.

Tipuri de implanturi de par

Exista tei tipuri principale de implanturi de par:
-unitatea foliculara individuala (UFI) ;
-unitati foliculare (UF) ;
-unitate foliculara modificata (UFM) ;

Extractia unitatii foliculare reprezinta o tehnologie avansata utilizata in chirurgia transplantului de par pentru a asigura rezultate bune, prin implantarea de par natural fara complicatii si efecte adverse. Aceasta tehnologie are numeroase avantaje:
Extractia unitatii foliculare-chirurgie non-invaziva;
-nu necesita internare;
-fara lambouri de tesut;
-fara cicatrici;
-vindecare rapida;
-fara incizii;
-fara suturi;
-mimeaza perfect tiparul de contur al pilozitatii capilare;
-implantarea se face cu par 100% natural;
-pot fi implantate de la 200-1000 unitati / sesiune (mai multe decat in cazul altor metode- de unde rezulta mai putine sesiuni de tratament).

Fibrele sintetice au fost interzise de FDA (in 1984) datorita dezavantajelor si riscurilor pe care le prezinta implantarea in derm a unor fibre sintetice: pustule, inflamatii, infectii, pierderea in continuarea a parului existent, aparitia unui raspuns imun sever, organismul atacand substantele straine din fibrele sintetice. Tehnica de insertie a fibrelor este una cate una, iar tratamentul se aplica in sesiuni repetate (pentru a permite adaptarea scalpului).

Tehnici de implantare a firelor de par

1. Metoda cu grefe dermo-piloase

Tehnica de grefare prin prelevarea a unor portiuni din regiunea occipitala a scalpului impreuna cu parul aferent (grefa dermo-piloasa) este o tehnica traditionala, folosita cu mult inaintea aparitia metodelor moderne de transplant de par.
Transplantul de par implica transferul unei mici portiuni de scalp purtatoare de par dinspre zpna donatoare (zona occipitala) catre zona fara par. Grefele difera dupa marime si forma: grefe rotunde ("round shaped punch" cu 10-15 fire de par), grefe "fanta" (" split", introduse prin incizii create in interiorul scalpului, 4-10 fire), grefe fasii (" strip", lungi, subtiri cu 30-40 de fire) .
Zona donatoare este inchisa prin suturi. Desi au parut metode mai moderne si mai putin invazive de implantare capilara, aceasta tehnica inca este frecvent utilizata de catre chirurgi, fiind o metoda eficienta.
Cu cat “ suvitele” de piele sunt mai mici in starea lor naturala de unitati foliculare, cu atat interventia este practic nedectabila si arata cat se poate de natural. Pentru a mentine fluxul sangvin corespunzator la nivelul scalpului, grefele sunt amplasate la distante de 1, 5 cm intre ele, urmand ca in sedintele urmatoare sau fie acoperite insulele lasate libere cu alte grefe.
Tehnicile de transplant cu grefe -punch, mini-grefe, micro-grefe, fasii, fanta - sunt folosite in cazul pacientilor care doresc rezultate moderate in ceea ce priveste desimea parului.

2. Micro- grefe

Aceasta tehnica implica indepartarea chirurgicala a unor grefe de piele din zona donatoare (scalpul de la ceafa), extragerea foliculilor pilosi (prin impartire in sute de grefe mai mici, ce contin 5-6 sau 1-2 fire de par) si implantarea acestora in zona receptoare prin incizii extrem de fine, iar parul sa creasca in directia normala.

3. Extractia unitatilor foliculare – TUF (transplant de unitate foliculara)

Metoda de extragere a unitatilor foliculare foloseste tehnica de microgrefare pentru a extrage foliculi individuali de pe portiunea de scalp donatoare si acestia sunt inserati la nivelul tegumentului pas, cu pas, pana cand toti foliculii extrasi sunt transplantati in totalitate.

4. Mini- microgrefarea

Este o metoda asemanatoare cu extractia unitatilor foliculare, insa principala diferenta este ca marimea grefei este determinata de medicul chirurg astfel incat sa se potriveasca perfect ca si contur in zona care necesita implant.

5. Tehnica lambourilor

Aceasta tehnica presupune repozitionarea unei portiuni de scalp cu par (ce ramane atasata de pedicul prin care sunt asigurate sangele, oxigenul, nutrientii necesari pentru a fi hranita) in locul unei portiuni de scalp fara par ce a fost desprinsa complet.
Aceasta tehnica este potrivita pentru pacientii care doresc o schimbare mai dramatica. Eligibilitatea candidatului este stabilita de catre medicul chirurg in urma analizei cauzelor alopeciei, caracteristicile scalpului si a firelor de par.

6. Tehnica expanderilor

Aceasta metoda se bazeaza pe tehnica de expandare a tesuturilor, o procedura frecvent folosita in chirurgia plastica reconstructiva pentru a acoperi ranile provenite din arsuri, accidente cu vatamari grave ale pielii.
Procedura implica inserarea unui balon sub forma de expander sub scalpul cu pilozitate aflat in vecinatatea celui fara par. Acest balon este alimentat treptat cu ser fiziologic (timp de cateva saptamani) astfel incat are loc expandarea pielii si dezvoltarea unor noi celule. La finalul procesului balonul va fi acoperit cu scalp purtator de par si o noua procedura va aduce zona expandata peste zona fara par, adiacenta (tehnica lambourilor sau grefare) .
Aceasta tehnica ofera o acoperire mai buna in zona frontala si un aspect mult mai natural al parului.

7. Reducerea scalpului (scalp reduction)

Aceasta tehnica se refera la lambourile de avansare, portiuni de scalp cu par ce sunt impinse inainte pentru a acoperi zonele fara par din zona occipitala si din crestet. Nu este recomandata pentru zona frontoparietala.
Dupa injectarea cu anestezic local al scalpului, prin combinarea tehnicilor lambourilor si “scalp reduction” are loc repopularea cu fire de par a zonei receptoare.

Desfasurarea proceduriii de implantare a parului

In timpul acestor proceduri pacientul va resimti anumite dureri, tensiuni, presiune la nivelul capului, insa cu medicatie adecvata aceste dureri sunt minime. Dupa 6 saptamani de la implantare parul existent de pe portiunea implantata va cadea, iar parul se va reface in mod natural in 12 saptamani.
Doctorul trebuie sa fie foarte atent la modul de plasare a foliculilor sau a grefelor pentru a asigura cresterea naturala si in directia potrivita a parului transplantat, si concervarea zonei donatoare pentru a permite refacerea parului.
Toate tehnicile prezinta cateva limite in privinta rezultatelor. In cazul pacientilor cu par foarte putin li se recomanda apelul la chirurgia reconstructiva.
Pentru a ajunge la o desime satisfacatoare a parului sunt necesare mai multe interventii, cu o pauza de cateva luni intre acestea, sau pentru portiuni mici se poate finaliza intregul proces de implantare intr-o megasedinta. Uneori sunt necesari si 2 ani pentru a observa rezultatele finale ale unui transplant de par finalizat. Parul carunt sau deschis la culoare permite o acoperire mai buna decat parul delicat si de culoare inchisa. Factori precum culoarea, textura parului, buclele pot afecta rezultatul cosmetic.

Riscuri asociate cu interventia de transplant de par

#sangerare, infectii;
#proces lent de crestere a parului;
#infectii in zonele de grefare, inflamarea foliculillor;
#cicatrici cauzate de tensiunea care apare in timpul procedurilor si vindecarii;
#modificari ale pigmentatiei pielii;
#microchisturi si pustule (leziuni ale pielii care se prezinta ca niste vezicule pline de puroi) ;
#umflaturi in jurul fruntii, ale scalpului si in jurul ochilor;
#amortirea scalpului;
#riscul ca grefele sa nu tina – este normal ca parul aflat pe segmentele de grefa sa cada dupa implantare (20-30 % din foliculii implantati), insa uneori inainte de a creste din nou parul, pielea moare iar interventia va trebui repetata.

Tratamente non- chirurgicale de restaurare a parului capilar

Transplantul de par reprezinta singura solutie permanenta pentru tratarea alopeciei. Insa conform FDA (Food and Drugs Administration) exista si o serie de produse care stimuleaza cresterea parului existent, cat si in zonele unde acesta lipseste.
*Rogain (produs obtinut fara prescriptie medicala - “ over the counter”, aprobat FDA pentru tratament topic) .
*Procerin
Acest produs blocheaza formarea DHT la nivelul foliculilor pilosi. Produsul se adreseaza in special barbatilor tineri (18- 25 de ani) si cei aflati inca in faza de crestere (- recomandat doar pentru barbati).
*Minoxidil
Minoxidil este unul dintre cele doua tratamente pentru stimularea cresterii parului aprobate de FDA. Administrarea este topica si combate anumite simptome ale caderii parului (- recomandat atat pentru femei cat si pentru barbati).

Tratamentul chirurgical, oricare ar fi acesta, este dublat in general cu aplicarea unor lotiuni cu aminoxil sau minoxidil cu rol in regenerarea foliculilor pilosi si prevenirea distrugerii altora. In anumite zone se pot injecta si produse cortizonice, preparate cu efect de regenerare a foliculilor.

Alte zone de implantare foliculi pilosi

Gene si sprancene
Chirurgia de implantare a firelor de par la nivelul genelor a fost dezvoltata initial pentru persoanele care au fost afectate de arsuri, probleme congenitale sau chimioterapie. In prezent reprezinta mai mult o interventie estetica, decat o operatie plastica reconstructiva – indesirea genelor, adaugarea de lungime sau grosime genelor existente pentru persoanele de toate varstele.
Operatia se desfasoara sub efectul unei anestezii locale, si se implanteaza foliculi prelevati de pe scalpul de pe ceafa. In general sunt necesari 30 de foliculi pentru fiecare geana, iar procesul de implantare dureaza aproximativ 1-2 ore. Nu necesita internare.

Piept
Transplantul de par la nivelul pieptului este o procedura creata sa promoveze cresterea parului la nivelul bustului in cazul in care nu exista sau pentru a-l indesi pe cel existent. Dorinta de a avea pilozitate la nivelul trunchiului se datoreaza uneori ideii de masculinitate a barbatului. Procedura este relativ nedureroasa, asemanatoare cu procedura de implant capilar, ofera rezultate bune, insa este destul de rara.

Barba
In cazul in care pilozitatea faciala este rara, anumite portiuni sunt lipsite de par in conturul barbii datorita unor probleme genetice, cicatrici, traume, puteti apela la transplantul de par pentru a obtine o barba naturala, cu densitate normala sau pentru a umple portiunile in care aceasta lipseste. Procedura se desfasoara ca oricare procedura de implant de foliculi pilosi prelevati de pe scalpul de la ceafa. Rezultatele sunt satisfacatoare pentru pacient, acesta putand reveni apoi la activitatile obisnuite de barbierire, ingrijire si stilizare a barbii.
Costurile acestei interventii sunt mai ridicate decat un transplant capilar deoarece necesita o procedura migaloasa si o atentie sporita, experienta si delicatete.

Terapia laser pentru stimularea cresterii parului

Energia laser este folosita pentru accelerarea vindecarii plagilor, descresterea inflamatia si minimizarea durerii. Terapia cu energie laser de intensitatea scazuta reprezinta un tratament non-invaziv al scalpului, ce functioneaza pe baza absorbirii luminii laser de catre cromofori (grup de atomi care, introdusi in molecula unei substante organice, coloreaza acea substanta), ce stimuleaza apoi creserea parului in zonele in care acesta lipseste. Aceasta se datoreaza posibilitatilor de crestere a fluxului sangvin, oxigenare celulara intensa ce stimuleaza foliculii pilosi la nivel celular si ajuta firul de par subtire sau slabit sa devina mai gros si mai puternic. “ Posibilitatea” de crestere a parului dupa tratamentul laser este incerta deoarece nu a fost dovedita din punct de vedere stiintific. Unii medici considera ca aceste efecte se datoreaza reactiilor fotochimice produse de interactiunea foliculilor cu fascicolul de lumina laser. Explicatia consta in descrierea modificarilor produse la nivel celular.
Din pacate insa aceste rezultate nu sunt permanente si este necesara aplicarea tratamentului in mod repetat pentru a stimula cresterea parului.

Procesul de finisare
Daca implantul de par s-a facut o portiune mai mare, in special daca aceasta are o regiune marginala (barba, fronto-parietala) , uneori apare necesitatea unui restus final pentru a crea un aspect mai natural dupa inciziile efectuate si o definire a conturului. Aceasta retusare presupune aplicarea unui procedeu de umplere a scalpului cu o combinatie de mini grefe, micro grefe sau split grefe.

Toate tehnicile de implantare folosesc parul existent (nu folosesc fibre sintetice, par prelevat de la alt donator etc) . Scopul alegerii unei tehnici chirurgicale adecvate este de a folosi cat mai eficient parul existent. Candidatii trebuie sa aiba par sanatos in zona occipitala (ceafa) si pe partile laterale ale capului pentru a fi folosite cu succes ca zone donatoare.
Chirurgia plastica faciala poate corecta multe defecte ale fetei si semne de imbatranire prematura, iar implantul de par facial este una dintre interventiile corectoare. Prin schimbarea infatisarii (implant capilar, implant de par facial la nivelul barbii, implant de foliculi la nivelul genelor) pacientul isi poate schimba felul in care se percepe pe sine, precum si modul in care este privit de cei din jur.

Cateva informatii importante privind implantul de par

# Cand este indicat transplantul de par ?
Varsta nu reprezinta un impediment pentru a apela la un transplant de par (minim 18 ani) . Nici alopecia nu trebuie sa fie totala sau aproape totala pentru a solicita un transplant de par. Insa cu cat pacientul este mai tanar se recomanda utilizarea unor metode conservatoare, pentru a nu afecta zona donatoare (ce poate fi instabila) .
Transplantul de par este indicat in cazul rezistentei la tratamentele de locale si de stimulare/ regenerare a foliculilor. Candidatul trebuie sa aiba suficcient par pentru a putea fi prelevate grefe, foliculi pentru implantare.

#Contraindicatii: boli ale coagularii sangelui, boli infectioasel, boli dermatologice, diabet zaharat.

# Rezultatul final al interventiei de implant / transplant de par este definitiv.
Rezultatul final al transplantului de par este defintiv, noii foliculi nu mai pot fi influentati de schimbarile hormonale ulterioare. Doar factori externi (chimioteriapie, radioterapie) sau traume ale scalpului pot afecta din nou sanatatea acestuia si poate conduce o noua cadere a parului din zona implantata.

Data actualizare: 30-10-2022 | creare: 29-01-2010 | Vizite: 23284
Bibliografie
Implantul frontoparietal de par - link:
https://hairimplantsguide.com/

Alopecia si implantul de par - link:
https://www.implants.com/hair_implants_surgery.html

Ghidul implantului de par - link:
https://www.myhairlossadvisor.com/hair-implants.html

Implantul firelor de par la nivelul genelor - link:
https://www.ehow.com/how_2125325_get-eyelash-implants.html

Implantul firelor de par pentru reconstituirea barbiii la barbati - link:
https://www.ehow.com/how_5714945_transplant-beard-hair.html

Implantul firelor de par la nivelul pieptului - link:
https://www.ehow.com/how_2294546_get-chest-hair-transplant.html

Despre fibrele de par sintetice si implantul de par - link:
https://www.ehow.com/facts_4895586_synthetic-hair-implants.html

Pilozitatea faciala- implantul de par facial - link:
https://www.ehow.com/how_2139547_get-facial-hair-transplants.html

Cateva date despre implanturile de par - link:
https://hairimplantsguide.com/hair-implants-facts/

Implantul de par - procedura estetica solicitata si de femei - link:
https://ezinearticles.com/?Hair-Implants-Are-For-Women-Too&id=3588692

Tratamente pentru a combate pierderea parului - link:
https://www.myhairlossadvisor.com/recommended-hair-loss-treatments.html

Cauzele caderii parului - link:
https://www.myhairlossadvisor.com/hair-loss-causes.html

Terapia laser in cazul alopeciei - link:
https://www.myhairlossadvisor.com/laser-hair-loss-therapy.html

Metode de implant al parului capilar - link:
https://www.hairtransplantcosts.com/hairtransplantmethods.html

Tehnici de transplat de par - link:
https://www.urbaldro.net/a71361-hair-transplant-techniques.cfm

Implantul de par - link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hair_transplantation

Microgrefele pentru transplantul de par - link:
https://www.hairtransplantsurgery.co.uk/hair-grafting-micrograft-transplant-hairloss.html

Implantul genelor - link:
https://www.hairtransplantsurgery.co.uk/eyebrow-hair-loss-eyebrows-transplant.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum