ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Bucuresti

Influenta dietei de tip occidental asupra sanatatii creierului

INFLUENTA DIETEI DE TIP OCCIDENTAL ASUPRA SANATATII CREIERULUI

 

De multa vreme medicii au tras semnale de alarma in legatura cu efectul dezastruos al dietei occidentale, reprezentata cu preponderenta prin produse fast food, street food, junk food, alimente supraprocesate, asupra sanatatii organismului nostru si mai recent, asupra creierului. 

Sunt 2 aspecte: 

  • 1. afectarea memoriei pe termen lung 
  • 2. schimbari comportamentale care duc la supraponderalitate si obezitate.

     

  • 1. Prin consumul acestor asa numite ‘alimente’, inca de la o varsta frageda, se produce o afectare a creierului ce se traduce prin deficiente de memorie. In urma cercetarilor efectuate pe sobolani alimentati cu produse de tip fast food, s-a constatat o scadere a unui neurotransmitator numit acetilcolina, esential in procesul de invatare si memorare. Un nivel scazut al acetilcolinei se presupune ca ar fi si un factor declansator al bolii Alzheimer.
  • Din pacate cercetarile au aratat ca deficientele constatate s-au mentinut si pe parcursul vietii chiar daca, intre timp, s-a trecut la o alimentatie sanatoasa. 

    Concluzia este ca creierele tinere, in curs de dezvoltare vor suferi daune pe termen lung in cazul unei alimentatii nesanatoase, bazata pe cantitati ridicate de zahar, grasimi saturate, grasimi trans, E-uri peste limitele admise si sarace in proteine de calitate, minerale, vitamine, fibre. 

  • 2. Dependenta aparuta in urma consumului de alimente nocive sanatatii se datoreaza eliberarii neurotransmitatorului numit dopamina care este responsabil cu motivatia, dorinta, cautarea unei recompense.
  • Un studiu publicat recent in Neuropharmacology Journal a concluzionat ca produsele de tip fast food, pe langa alterarea cailor neuronale, induc si un comportament de cautare permanenta a hranei, cu consecinte asupra cresterii in greutate. Sunt alterati centrii satietatii si ai foamei, actionati de hormonii Leptina, responsabila cu scaderea poftei de mancare si Grelina care induce pofta de mancare. 

    Dar studiul a subliniat ca exista diferente semnificative de comportament intre indivizii predispusi la obezitate si cei rezistenti la obezitate si este necesara continuarea cercetarilor in acest domeniu.

     

    Totusi, concluzia care poate fi trasa este ca dupa o perioada de consum sarac in calorii, indivizii predispusi la obezitate manifesta o crestere a motivatiei pentru cautarea hranei, spre deosebire de cei rezistenti la obezitate. Rezultatele cercetarii arata legatura intre consumul si privarea de junk food, ce duc la schimbari neuronale si de comportament, in special la indivizii predispusi la obezitate.

    Studiile vor contribui la o intelegere mai aprofundata a mecanismelor de crestere si a gestionarii greutatii, prin descoperirea alimentelor declansatoare a foamei si potentiala dependenta de medicamente folosite pentru slabire.

     

    Totodata studiile au aratat ca un microbiom sanatos este foarte important pentru functionarea optima a creierului deoarece majoritatea neurotransmitatorilor sunt produsi in intestine.

    Concentratiile ridicate de zahar deterioreaza vasele sanguine care alimenteaza creierul favorizand aparitia premature a dementei, accidente vasculare cerebrale, inflamatii ale creierului, iritabilitate, tulburari de somn.

    Grasimile trans, prin acidul elaidic duc la dementa.

    Alcoolul lezeaza sistemul nervos central si periferic.

     

    Toate cele mentionate mai sus pledeaza pentru adoptarea unei diete sanatoase, ca parte a stilului de viata sanatos, alaturi de practicarea exercitiilor fizice, hidratare, somn suficient.

     
    Programare