Cat de sanatoase sunt smoothie-urile si cand devin bombe calorice
Cat de sanatoase sunt smoothie-urile si cand devin bombe calorice ? INTREBARI SI RASPUNSURI
De ceva vreme ai inceput sa-ti faci acasa smoothie, pentru ca stii ca legumele si fructele care intra in componenta unei astfel de bauturi sunt sanatoase? Daca pana acum nu consumaifructe sau legume crude e un pas inainte. Altfel, nu neaparat.
Dupa parerea mea, sunt de preferat fructele si legumele intregi, crude, pentru abundenta de fibre. In plus, atunci cand acestor bauturi li se adauga zahar, miere sau siropuri - cum e cel de agave sau de artar, considerate sanatoase - pot deveni adevarate bombe calorice. De altfel, si in absenta acestora bauturile respective contin multe calorii.
Mai mult, pentru anumite segmente de populatie, aceste bauturi sunt chiar contraindicate.
Opiniile cu privire la smoothie-uri sunt impartite: unii cred ca acestea sunt "sanatate curata", in timp ce altii sustin ca nici nu ar fi potrivite pentru toata lumea, ca ar trebui baute doar de catre copii si batrani. Care e adevarul?
Bautura cunoscuta sub numele de smoothie este un lichid cu o consistenta cremoasa, obtinuta prin amestecarea fructelor crude sau/si legumelor crude cu apa, gheata, produse lactate, seminte, fructe uscate, fructe oleaginoase, zahar, miere sau alti indulcitori, intr-un blender.
Din punctul meu de vedere, fructele si legumele ar trebui mancate si nu baute. In cazul in care consumam fructe si legume ca atare, neprelucrate, putem beneficia de proprietatile fibrelor intregi, nemaruntite in blender, si anume: reglarea digestiei, combaterea constipatiei, controlarea glicemiei, reducerea colesterolului sanguin, scaderea riscului cancerului de colon.
Deoarece fibrele ajunse in stomac isi maresc volumul sub actiunea lichidului gastric, induc senzatie de satietate si au rol in prevenirea obezitatii.
Daca se prefera smoothie-urile, se pot introduce seminte, cereale integrale sau fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.) care vor mari continutul in fibre naturale.
Sunt contraindicate in vreun caz?
Pot fi consumate de toata lumea, inclusiv de copiii care refuza sa faca efortul a manca fructe crude si salate sau de persoanele in varsta, care au probleme cu dentitia si nu pot mesteca fructele sau legumele in stare proaspata.
Acest tip de aliment-bautura va fi insa consumat cu prudenta de persoanele care au uneleafectiuni: gastrita, ulcer, colon iritabil, suprapondere, obezitate, predispozitie pentru calculi renali.
Zaharul continut in mod natural de fructele care intra in componenta unui smoothie poate fi o problema?
Chiar daca la prepararea smoothie-ului nu se vor adauga zahar, miere, fructoza sau diverse siropuri considerate foarte sanatoase, gen sirop de artar, de agave etc. (si care aduc un surplus de calorii, facand bautura sa devina o bomba calorica), in contextul cantitatii substantiale de fructe din compozitie, tot sunt bogate in calorii.
Cantitatea de fructe la o gustare nu ar trebui sa depaseasca 200 g, echivalentul unui mar, a unei banane sau a unei portocale de marime medie. Daca mai adaugam lapte, fructe uscate si nuci, continutul caloric creste si mai mult.
Exista fructe sau legume care nu ar trebui incluse in aceste bauturi?
Multe bauturi au in compozitie legume cu frunze verzi, gen spanac, telina, patrunjel, marar, dar acestea contin o cantitate apreciabila de oxalati, care maresc riscul aparitiei calculilor renali.
Ce efect are un smoothie baut pe stomacul gol, la prima ora?
Putem consuma o astfel de bautura dimineata, pe stomacul gol, daca nu suferim de afectiuni ale stomacului si daca nu optam pentru varianta foarte rece. In general, apa sau celelalte lichide ar trebui baute la o temperatura apropiata de cea a camerei.
Consumat dimineata, smoothie-ul ne hidrateaza, ne mineralizeaza, ne vitaminizeaza si ne ajuta sa avem un scaun regulat. Insa acelasi efect il obtinem si consumand un fruct sau o salata de cruditati.
Dar seara, consumat in loc de cina, de catre cineva care isi doreste sa slabeasca, ce efect are?
Beneficiile aduse dimineata nu se potrivesc si seara, deoarece energizarea adusa va induce insomnie, iar caloriile continute vor predispune la ingrasare.
Poate tine un smoothie locul unei mese? Care e cea mai potrivita parte a zilei in care sa fie consumat?
Putem consuma smoothie-urile dimineata sau la gustarile de la mijlocul diminetii si dupa-amiezei cand, fiziologic, apare o usoara hipoglicemie si suntem tentati sa consumam glucide care se absorb usor. Sunt mai sanatoase decat biscuitii, covrigii, inghetata, ciocolata etc.
Oamenii activi, care au nevoie de o extra-portie de energie, ar trebui sa le consume? Varstnicilor le sunt recomandate?
Pentru persoanele normoponderale si care au un necesar energetic ridicat sunt recomandate aceste bauturi. La fel si pentru persoanele in varsta.
Ce ar fi bine sa contina aceste bauturi?
Toti consumatorii acestui gen de bautura ar trebui sa se axeze pe acele materii prime pe care organismul lor le tolereaza, cu gust, miros si culoare preferate.
Sa se acorde insa atentie provenientei materiilor prime si a spalarii cu atentie a fructelor si legumelor utilizate.