Anxietatea de sanatate. Ce este si cum se manifesta? Care sunt cauzele aparitiei anxietatii de sanatate? Cum se trateaza cu ajutorul psihoterapiei?
Autor: Marinela Croitoru
Ce este Anxietatea de sanatate ( hipocondria ) si cum se manifesta?
Anxietatea de sanatate este o tulburare care afecteaza un procent de persoane destul de mare, in randul populatiei, global, fiind incadrat, conform studiilor, intre 5-15%. Studiile medicale arata ca un procent de 10% din pacienti sufera, de fapt, de anxietate de sanatate, prezentandu-se la medic cu credinta ca sunt bolnavi.
Persoanele care sufera de anxietate de sanatate au credinta ca sufera de o boala grava: cancer, HIV, boala care le poate fi fatala si au tendinta de a se autoanaliza in permanenta, in cautarea confirmarii acestei boli grave. Astfel, orice simptom minor, ele il vor interpreta ca fiind un semn al unei boli grave si vor merge imediat sa faca analize pentru a le fi confirmata boala. Odata ce analizele ies negative, persoanele hipocondriace isi vor muta atentia pe alt simptom si vor face alte analize. Se naste astfel cercul vicios teama de boala-analize. Din aceasta cauza, hipocondriacii au dezechilibre in toate aspectele vietii, fiindu-le afectat planul familiei, profesional, social-relational si financiar, investind foarte multi bani in analize si consultatii medicale.
Anxietatea de sanatate scapa diagnosticarii de cele mai multe ori, linia intre a fi bolnava si a crede ca este bolnava fiind greu de demarcat de catre psihiatru dar si de catre psihologul clinician, pentru ca doar persoana este cea care traieste aceasta repetitivitate. Cu timpul, atat familia, prietenii, colegii cat si medicii, isi vor da seama ca persoana nu este bolnava ci este vorba de o afectiune psihica, mai degraba, si o vor indruma catre un psihiatru sau psiholog clinician.
Daca majoritatea persoanelor hipocondriace isi creaza o obisnuinta in a merge la medic si in a-si face analize, exista un procent mai mic de hipocondriaci care nu merg deloc la medic, de teama sa nu le fie confirmata boala grava, ci vor alege sa se vaiete la familie, la colegi, la cunoscuti, la oricine este dispus sa ii asculte.
Semnele ca o persoana sufera de anxietate de sanatate ( hipocondrie ) sunt :
1. Manifesta ingrijorare exagerata pentru starea de sanatate, predominand gandul unei boli grave: cancer, Hiv,etc, interpretand exagerat orice simptom usor, pe o perioada mai mare de 6 luni.
2. Isi fac analize in mod repetat, pentru diverse zone ale corpului, trecand de la examinarea unui organ la examinarea altuia imediat ce analizele le infirma prezenta vreunei afectiuni.
3. Isi analizeaza starea de sanatate, corpul, exagerat de mult, in cautarea unui simptom care sa le confirme prezenta unei boli grave.
4. Resping si nu au incredere in diagnosticul negativ dat de medic, in urma analizelor si continua sa schimbe medicii, cerand parerea altui medic si altui medic, continuind investigatiile medicale.
5. Sunt foarte atenti la emisiunile tv, articole sau povestile altor persoane legat de boli, in cautarea de simptome pe care si ei le au, care le-ar confirma ca sufera de acea boala la randul lor, incepand apoi sa faca alte investigatii.
Care sunt cauzele aparitiei anxietatii de sanatate ?
Aparitia anxietatii de sanatate poate fi determinata de mai multi factori, printre care: existenta in istoricul familiei sau a persoanelor semnificative din viata persoanei hipocondriace a unor decese datorate unor boli grave, afecțiuni severe în istoricul medical al persoanei sau al familiei acesteia, copilarie traumatizanta, mediu familial ostil, relatii dificile si conflictuale, dezamagiri, evenimente traumatizante, perioade stresante, pierderi semnificative în trecut, stima de sine scăzută, existenta altor tulburari precum depresia sau anxietatea, sindrom burout, sindrom postraumatic, predispozitia ereditara ( daca in familie au mai existat persoane hipocondriace ), vulnerabilitate psihica sau tipul de personalitate, pot avea impact asupra dezvoltării tulburării de anxietate de sanatate.
Deasemenea, intr-un mod neconstientizat, persoanele hipocondriace, isi iau anumite beneficii secundare prin existenta acestei tulburari, cum ar fi: capata atentia celorlalti, afectiunea si grija lor, isi centreaza atentia pe propria persoana, fug de alte dificultati, pun distanta de alte aspecte neplacute ale vietii, isi gasesc o ocupatie din a se autoanaliza si investiga medical, etc.
Cum se trateaza anxietatea de sanatate cu ajutorul psihoterapiei?
Afectiunea fiind de natura psihica, tratamentul recomandat este psihoterapia, cu conditia ca persoana sa constientizeze faptul ca sufera de o tulburare de anxietate de sanatate, ci nu este o boala organica si sa se angajeze in procesul terapeutic.
Psihoterapeutul, fiind specializat si avand experienta in astfel de probleme, ii va oferi persoanei hipocondriace confortul de a fi inteleasa si folosind tehnici si instrumente speciale va ajuta persoana sa identifice distorsiunile cognitive si sa le restructureze, treptat, cu ganduri rezonabile, adaptate realitatii. O metoda foarte eficienta si care poate scurta si usura procesul restructurarii cognitive a persoanei hipocondriace este hipnoterapia, cu ajutorul tehnicilor regresive - pentru identificarea si vindecarea cauzelor care au declansat hipocondria persoanei ; tehnici speciale de ancorare a cognitiilor rezonabile, alternative, adaptative; In cazul in care persoana hipocondriaca sufera si de alte tulburari: anxietate, depresie, se poate lucra in paralel pentru tratarea acestora, ceea ce va usura procesul de tratare a hipocondriei.
Pentru reusita tratamentului psihoterapeutic este foarte importanta cunoasterea amanuntita a situatiei persoanei, a istoricului acesteia ( anamneza de caz ), pentru ca psihoterapeutul sa poata elabora o schema de interventie adaptata nevoilor persoanei si sa poata folosi in cadrul procesului terapeutic toate resursele interioare de care persoana dispune.