Cum putem sa ne transformam trecutul?Ce putem sa facem pentru a avea un trecut placut, cu amintiri frumoase?
Fiecare dintre noi avem un trecut si ni-l amintim mai mult sau mai putin; pot fi evenimente pe care ni le amintim cu claritate ca si cand s-ar fi intamplat ieri; pot fi evenimente placute sau dimpotriva, evenimente urate, tragice; tindem sa tinem vii, sa ne amintim, evenimentele care ne-au produs trairi emotionale, stari si sentimente puternice: pozitive sau negative.
Trecutul nostru, al fiecaruia, este rezultatul actiunilor noastre, modul in care am reactionat la evenimentele intamplate la vremea respectiva, folosindu-ne de filtrele proprii, de credintele, nevoile, experientele si de valorile noastre. Asa am “ stiut si putut” noi sa facem fata, la momentul respectiv. Toate aceste evenimente au trezit in noi emotii si stari sufletesti.
Unele evenimente poate ca s-au intamplat chiar in copilarie, in trecutul foarte indepartat, iar noi am facut fata comportandu-ne intr-un anumit mod, folosindu-ne de cunostintele ( limitate ) pe care le aveam la varsta aceea. Daca acelasi eveniment ni s-ar fi intamplat in alt moment al vietii, foarte posibil ca ne-am fi comportat intr-un mod diferit.
Ca si concluzie: tindem sa pastram vii, sa ne amintim evenimentele care au trezit in noi emotii puternice: fie pozitive, fie negative, si mai mult, nu evenimentul in totalitatea lui, ci parti din eveniment, care au generat si au asociate aceste emotii.
Cum putem sa ne transformam trecutul?
Atunci cand am avut parte de evenimente tragice, urate, care ne-au produs suferinta, tindem sa le aducem in prezent, asociind emotiilor negative, pe care ni le-a provocat respectivul eveniment, anumite frici si temeri. Frica este mecanismul prin care noi incercam, neconstientizand acest lucru, sa ne protejam de a mai trece prin suferinta, de a mai repeta trairea emotiilor si starilor negative prin care am trecut. Un alt mecanism de aparare, de a face fata, este depresia. Atunci cand suferim de depresie ne putem intreba ce avem de rezolvat din trecutul nostru. Ce eveniment/e nu am reusit sa gestionam? Depresia, cu toate ca ne aduce o multime de trairi-simptome chinuitoare, ne poate da posibilitatea de a ne rezolva conflictele interioare asociate evenimentelor negative pe care le-am trait in trecut. Evenimentele in sine nu le putem schimba; ceea ce putem, insa, schimba este perceptia noastra asupra evenimentului respectiv. Ne putem schimba modul de a gandi despre acel eveniment, astfel schimbandu-ne atitudinea fata de acel eveniment si cel mai important, astfel vom reusi sa schimbam ceea ce simtim, sa ne schimbam emotiile asociate evenimentului respectiv.
Ce putem sa facem pentru a avea un trecut placut, cu amintiri frumoase?
Daca trecutul este deja intamplat, asupra prezentului, asupra a ceea ce traim aici si acum, avem in totalitate putere de a face asa cum dorim si avem nevoie sa fie. Noi suntem cei care decidem cum sa ne raportam la ceea ce traim, la evenimentele din viata noastra. Asa cum spuneam, rezultatul actiunilor noastre este dat de ceea ce gandim si este trecut prin filtrele noastre personale: experienta de viata, credinte, valori si nevoi.
Ne putem asigura ca vom avea un trecut placut, cu amintiri frumoase, traind prezentul intr-un mod de aliniere a ceea ce GANDIM ( folosind cunostintele si informatiile pe care le avem in acest moment)- FACEM ( comportament adaptat gandirii de acum ) -si- SIMTIM ( emotii, stari si sentimente pozitive asociate atitudinii din acest moment ).
Ca si concluzie: Important nu este evenimentul prin care trecem, ci atitudinea noastra fata de acest eveniment. Noi suntem cei care decidem ce gandim despre eveniment si ceea ce gandim despre acest eveniment va influenta ceea ce simtim in acest moment.
Putem alege sa gandim ca este o lectie de viata, sa invatam ceea ce aveam de invatat ( detasare=dez- atasare, sa nu ne atasam de obiecte, de situatii, de pozitii sociale si de persoane, putand astfel sa acceptam pierderea lor) sau putem sa gandim ca este o tragedie ( pierderea unui obiect: casa, masina; pierderea unui job sau unei afaceri; pierderea unei persoane; - de care sunt atasat si care imi va provoca conflicte interioare, neputand accepta aceasta pierdere ).
In situatia in care nu putem face singuri aceasta schimbare in modul de a gandi, sau nu putem identifica ( constientiza) gandurile si evenimentele din trecut care ne afecteaza intr-un mod negativ, putem apela la ajutorul unui psihoterapeut specializat in hipnoterapie care ne poate ghida si asista in procesul psihoterapeutic de transformare, intr-un mod profesionist, intr-un timp mai scurt si cu consum emotional mai mic, ajutandu-ne sa ne accesam subconstientul cu toate resursele lui. De stiut faptul ca subconstientul reprezinta 95-97% din capacitatea psihica a noastra, iar constientul, partea cu care operam si facem fata zilnic, doar 3-5%.
Ca si concluzie:
REAL-prin hipnoterapie putem sa ne marim capacitatea de functionare psihica, accesand o parte cat mai mare din sistemul nostru psihic,din subconstient.
FALS- prin hipnoterapie NU pierdem controlul, scopul hipnoterapiei si al hipnoterapeutului fiind acela de a ne mari capacitatea de control asupra propriei vieti: psihic dar si fizic.