Hipnoterapia in recuperarea medicala post operatorie si ameliorarea durerilor asociate.
Hipnoterapia, o cale de a scăpa de tensiune, de dureri si de a te recupera mai repede.
In practica medicala recuperatorie la nivel international, in special in SUA, Canada, Marea Britanie dar si in alte tari, in procesul de recuperare post operatorie sunt folosite cu succes ( alaturi de chinetoterapie, fizioterapie, medicatie, etc) psihoterapia in general si hipnoterapia, in mod special, atat pentru managementul durerii cat si in procesul de vindecare si recuperarea fuctiei organului afectat ( os, articulatie, ligament,etc).
Implementarea hipnoterapiei in practica recuperatorie si de management a durerii a aparut in urma unei multitudini de studii asupra pacientilor operati, studii care au urmarit validarea beneficiilor hipnozei in recuperare si durerile asociate recuperarii.
Studii clinice despre activitatea creierului și conectivitatea la organism.
In cadrul studiilor efectuate de cercetatori din cadrul universitatii Stanford, dar si a altor universitati de prestigiu, la nivel international, asupra pacientilor care au suferit operatii, au fost descoperite trei caracteristici ale creierului, sub starea de hipnoza, care pot fi benefice daca sunt aplicate in procesul de recuperare post operatorie.
În primul rând, a fost observata o scădere a activității într-o zonă numită cingulul anterior dorsal, o parte din rețeaua de saliență a creierului, care se traduce prin faptul ca in starea de hipnoza, persoana este atat de absorbita incat nu se ingrijoreaza de nimic altceva, focusul fiind total pe tema de lucru, pe sugestie- pe durere sau pe vindecare.
În al doilea rând, a fost observata o creștere a conexiunilor dintre alte două zone ale creierului - cortexul prefrontal dorsolateral și insula. Acest fapt a fost descris ca o conexiune creier-corp care ajută functia creierului și controlează ceea ce se întâmplă în organism.
Deasemenea studiile au relevat faptul ca scăderea conectivității funcționale, manifestata in starea de hipnoza, reprezintă o deconectare între acțiuni și conștientizarea acțiunilor care se traduce prin faptul ca atunci cand persoana este într-adevăr implicata în ceva, nu se gândeste cu adevărat la acest lucru ci face doar acel lucru, pe pilot automat. În timpul hipnozei, acest tip de disociere între acțiune și reflecție permite persoanei să se angajeze în activități fie sugerate de hipnoterapeut, fie sugerate de sine ( autosugestie) fără a dedica resursele mentale pentru a fi conștienți de sine în legătură cu activitatea.
Hipnoterapia in tratarea durerii asociata operatiilor, chiar fără pilule.
Un tratament care combina stimularea creierului cu hipnoza poate imbunatati efectele analgezice cunoscute ale hipnozei putand inlocui dependenta de analgezice si efectele secundare ale acestora cu ajutorul tehnicilor speciale de hipnoterapie, cu aceleasi beneficii pentru pacient, insa fara efecte secundare.
Hipnoterapia si beneficiile ei in recuperarea post operatorie.
Hipnoza este o metodă de terapie ştiinţifică, aplicată după principii moderne de către specialişti atestaţi în practicarea hipnoterapiei. Pe scurt, este de vorba de inducerea unei stări de relaxare profundă, timp în care specialistul ajută pacientul să acceseze resursele si mecanismele necesare pentru a se detensiona fizic, pentru a isi controla durerea pana la un nivel tolerabil si pentru a grabi vindecarea. Practic, prin această metodă oamenii se detensionează, îşi recapătă increderea ca pot sa detina autocontrolul, si perspectiva asupra viaţii devine astfel mai buna, pacientul devenind pozitiv in ceea ce priveste insănătosirea, stare foarte utila si necesara in procesul recuperarii postoperatorii.
Ce pacienti pot folosi hipnoterapia in procesul de recuperare post operatorie?
Toti oamenii au capacitatea nativa, naturala de a răspunde la hipnoză.
Ce trebuie sa stie pacientii despre hipnoterapie?
Pentru ca hipnoterapia să aibă succes,hipnoterapeutul trebuie sa se ingrijeasca in primul rand ca pacientul să inteleaga procesul prin care urmeaza sa treaca, astfel incat sa doreasca sa se supună hipnoterapiei voluntar şi să aibă încredere în hipnoterapeut. Increderea în hipnoterapeut si consimţămîntul pacientului vin in urma intelegerii efectelor pozitive, a beneficiilor asocierii hipnoterapiei in recuperarea sa medicala, dar si in controlului durerii. Este foarte important ca pacientul sa inteleaga faptul ca prin intermediul hipnoterapiei i se faciliteaza marirea capacitatii proprii de control asupra propriei persoane, psihic si fizic, prin accesarea subconstientului cu toate resursele si mecanismele lui, stiut fiind faptul ca partea cu care operam in mod normal, partea constienta, este de numai 3-5% din sistemul psihic, restul de 95-97%, subconstientul, fiind latent si neoperat.
Cum decurge un proces hipnoterapeutic structurat pentru recuperare post operatorie si ameliorare a durerilor asociate si cat dureaza?
O şedinţă durează în medie 50 de minute, iar majoritatea pacientilor obţin primele rezultate după patru sau cinci şedinţe, iar la unele persoane, care au grad inalt de sugestibilitate, chiar din prima sedinta, in cazul ameliorarii durerii. În rîndul copiilor, care sunt în general uşor hipnotizabili, neavand foarte multe autocenzuri, se constată deseori rezultate chiar din prima şedinţă.
In procesul de vindecare si de recuperare post operatorie dar si pentru managementul durerii asociate operatiilor, se poate lucra asistat de hipnoterapeut de-a lungul unei strategii scurte de hipnoterapie, structurata pe profilul pacientului, in colaborare cu medicul traumatolog, chinetoterapeut sau fizioterapeut al pacientului; deasemenea, hipnoterapeutul poate sa il invete pe pacient tehnici de autohipnoza pe care sa si le aplice singur pe perioada de recuperare post operatorie si/sau ori de cate ori pacientul va avea nevoie.
Ce se întîmplă în timpul unei şedinţe de hipnoză în scop terapeutic recuperator?
La prima întîlnire, hipnoterapeutul va culege date despre istoricul medical si alte aspecte psiho-fiziologice importante in procesul hipnoterapeutic complementar, de vindecare si control al durerii.
Hipnoterapeutul va explica apoi ce este hipnoza şi cum funcţionează; va prezenta beneficiile hipnozei si va desfiinta miturile existente despre hipnoza, spre a nu interfera in procesul hipnoterapeutic temeri si distorsiuni cognitive, atitudini si perceptii negative, ce pot afecta procesul terapeutic.
Impreuna cu hipnoterapeutul veti defini obiectivul/ obiectivele de lucru in hipnoterapie si a tehnicii ce va fi folosita in cadrul sedintei urmatoare.
În cea de a doua sedinta se poate trece la aplicaţii propriu-zise; primul contact , in special in cazul in care nu ati mai facut hipnoterapie, autosugestie sau meditatie, vi se va aplica un exercitiu de relaxare cu ajutorul unor tehnici speciale. Hipnoza nu este starea de somn, nu este obligatoriu sa stati intins, nu este obligatoriu sa tineti ochii inchisi, ci doar recomandat, alegerea apartinand fiecarui pacient, pentru a isi induce relaxarea si detasarea de exterior (disocierea de constient).
Corpul se relaxează, focusul fiind indreptat spre interior, spre perceperea de senzatii, tensiunea arterială, ritmul inimii si respiratia se vor normaliza. Marturisirile pacientilor hipnotizati sunt că se simt mai uşori, dar mintea rămîne foarte activă. Transa hipnotica este definita ca o stare modificata de constienta, caci practic pacientul e tot timpul conştient, dar este disociat, detasat de ceea ce se intampla in jurul lui, stare necesara pentru a putea fi foarte receptiv la sugestii. Pacientii pot auzi totul în jur, caci nu dorm nici o clipă, nici măcar în timpul celei mai profunde transe. Inducerea transei hipnotice se face prin mai multe metode, personalizat pe profilul psihologic al pacientului. Foarte uzitata este inducerea cu ajutorul sugestiei, prin fraze care induc calmul, relaxarea, pasivitatea si detasarea (disocierea).
Cum poate ajuta hipnoterapia pacientii operati sa scape de tensiune, de dureri si sa se recupereze mai repede?
În timpul hipnozei, este accesat subconştientul, depozitul resurselor noastre, sediul intuiţiilor şi al mecanismelor noastre native sau dobandite-dezvoltate. Odată intrat în acest univers interior, cel hipnotizat va putea folosi toate aceste resurse; Aşa se explică de ce hipnoterapia dă rezultatele atat de rapide si de neasteptate in ceea ce priveste functionarea organismului nostru fiind capabil sa imbunatateasca rapid circulatia sangelui, sa opreasca hemoragii, sa produca anestezie ( se fac operatii folosind doar hipnoza, fara anestezie medicala), si pana la a injumatati timpul de vindecare si de recuperare a functiei organelor dupa operatii.
Hipnoza înlocuieşte medicamentele nu numai în cabinete de psihoterapie, ci şi în clinici şi chiar săli de urgenţă, pentru a ameliora afecţiuni si dureri, in tari precum SUA, Canada, UK, etc fiind o practica curenta. Studiile clinice demonstrează faptul că hipnoza poate îmbunătăţi funcţiile sistemului imunitar, diminuează stresul şi durerea. Testele clinice asupra pacienţilor cu fracturi arată ca hipnoza diminuează gradul de durere, suficient încît să nu mai fie nevoie de medicamente împotriva durerilor. În general, studiile indică faptul că utilizarea hipnozei poate reduce nevoia de a lua medicamente, îmbunătăţeşte starea mentală şi fizică dinainte si dupa operatie şi reduce timpul de recuperare a pacientului. Un hipnoterapeut vă poate învăţa şi autocontrolul. Spre exemplu, unei persoane care suferă de dureri i se poate aplica o tehnica hipnotica de diminuare a durerii, pana va ajunge la un nivel pe care il poate tolera. Hipnoterapia poate fi un instrument eficient şi în controlul bolilor cronice si al durerilor asociate acestora.