Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihoterapie Psihoterapie ONLINE

Afectiunile ficatului: hepatita, abcesul la ficat, ciroza, durerile si criza de ficat. Ce conflicte psihice le pot cauza? Cum poate ajuta hipnoterapia la tratarea afectiunilor ficatului si a durerilor?

Autor: Marinela Croitoru

Ficatul este bucataria organismului nostru, el este cel care asigura metabolizarea alimentelor, eliminand proteinele,colesterolul sau zaharul care a fost consumat de noi in exces, curatand sangele de toate toxinele si pastreaz o stare de echilibru sanatos. Din punct de vedre psihologic ficatul reprezinta sediul sau filtrul emotiilor noastre foarte puternice de furie, ranchiuna, gelozie, posesivitate, ura, ciuda, pica, razbunare, critica. Atunci cand traiesc conflicte psihologice, pe perioade mai mari de timp, de 1-2-3 saptamani sau mai mult, ficatul meu poate avea de suferit; pot sa inceapa sa apara dureri, sa fac pietre la ficat, chisturi, hepatite, etc...ciroza sau chiar cancer. Ficatul fiind bucataria organismului nostru, tipul de conflict psihologic cauzator este unul de infometare, sub orice forma de manifestare a sa: ex. o pierdere materiala, a fi inselat la bani, a ti se fi furat un contract sau a ti se fi furat ceva, bani,etc, pierderea unei afaceri, pierderea unei case, a familiei, a sotului, care activeaza teama de a muri de foame, de a te simti neajutorat si neputincios.
Hepatita reprezinta somatizarea unei furii, a unei stari de iritare, de acumulare de otrava, de ceva toxic care imi face rau, care imi otraveste viata. Poate simt ca lumea este nedreapta sau ca eu nu am fost in stare sa realizez ceva, ci am esuat, sau poate sunt furios pe cineva din familie.
Hepatita A reprezinta somatizarea sentimentelor de respingere, de ranchiuna pe mancare sau pe alimentatie, pensie alimentara, etc.
Hepatita B repreezinta somatizarea sentimentelor de furie, respingere sau ranchiuna impotriva a ceva sau cineva impus. Am fost obligat sa fac ceva, o activitate, care m-a smuls brusc din zona mea de confort si de bine, facandu-ma sa ma simt prizonier, fortat, prins, fara a putea sa reactionez, ceea ce imi provoaca dezamagire si respingere, furie, angoasa.
Hepatita C reprezinta somatizarea sentimentelor de respingere, de ranchiuna sau de furie fata de secrete si lucruri ascunse, necunoscute, care ma impiedica sa ma mai bucur de viata. Ex. Secrete legate de cine sunt adevaratii mei parinti, etc.
Abcesul la ficat reprezinta somatizarea unei stari de negativism legat de viata mea proprie, de nemultumire, de ancorare in griji si probleme, poate chiar din trecut, care ma impiedica sa mai vad iubirea si bucuria in viata, ma inchid pasiunilor si viselor proprii, ma inchid vietii si traiesc in negru totul.
Ciroza la ficat reprezinta somatizarea sentimentelor de neputinta, de a fi fortat sa faci fata unor situatii, evenimente sau vietii in general, care ti se pare prea grea si nedreapta, chinuitoare, ceea ce ma face sa fiu furios, ranchiunos si agresiv, sa am resentimente fata de viata si fata de ceea ce mi se intampla, simt ca sunt un ratat, ma culpabilizez si ii invinovatesc si pe ceilalti pentru chinul meu, trecutul m-a ranit atat de mult incat ma consolez cu alcoolul pentru a vedeea viata mai putin urata, pentru a ma deschide putin, caci nu vad nimic bun in viata mea. Ciroza poate fi hiprtrofie-atunci cand ficatul se mareste in volum, somatizand acumularea de sentimente si emotii toxice, sau atrofie-atunci cand ficatul se micsoreaza in volum.
Criza de ficat reprezinta somatizarea emotiilor mele negative de ura, furie, gelozie, posesivitate, agresivitate, care se aduna si se sedimenteaza; traiesc stari amare de iritare si de suparare pe care nu le-am putut rezolva, ceea ce ma poate face sa cad in depresie, simtindu-ma trist, abandonat, singur, neajutorat, slab si dezamagit de mine insumi; simt ca mi-am pierdut calea, directia si asta imi optureaza ficatul.
Cum poate ajuta hipnoterapia la tratarea afectiunilor ficatului si la ameliorarea durerilor?
Aceste afectiuni ale ficatului fiind direct legate de propriile noastre atitudini in viata, in fata evenimentelor, a ceea ce experimentam zi de zi, a ceea ce gandim si simtim, a emotiilor noastre negative de ura, ranchiuna, furie, gelozie, posesivitate, a fricilor noastre de a nu face fata, de a fi abandonati, de a muri de foame, de a ramane vesnic ratati, de a esua, a starii generale de angoasa, de negativism si nesiguranta, putem lucra cu ajutorul hipnoterapiei atat pentru a identifica conflictele psihologice, fricile, gandurile distorsionate si emotiile asociate care stau in spatele acestor somatizari la nivelul ficatului, cat si pentru a schimba aceste distorsiuni cu ganduri si atitudini adaptative, benefice atat din punct de vedere psihologic cat si pentru vindecarea afectiunilor respective, folosind tehnici speciale de imagerie dirijata, proiectii in viitor, etc, dupa caz. Deasemenea, hipnoterapia, prin tehnici speciale de managementul durerii, poate fi folosita cu succes in ameliorarea durerilor asociate afectiunilor ficatului.
Hipnoterapia poate fi un instrument de mare ajutor in lucrul cu durerile si afectiunile fizice, facilitand accesul pacientului la zona inconstientului sau, marind astfel capacitatea de control asupra propriei persoane, asupra psihicului, creierului si implicit a fizicului sau, putand sa utilizeze toate resursele sale interiore de care dispune, in beneficiul propriului organism. Atata timp cat o durere sau o afectiune a fost creata de organismul nostru, in asociere cu trairile noastre emotionale, tot organismul este cel care are si antidotul, adica solutia de tratare a acestor dureri si afectiuni, rolul hipnoterapeutului fiind acela de a fi ghid in descoperirea cauzelor acestor dureri si afectiuni si in gasirea solutiilor lor alternative.

 

 

 
Programare