Minciuna si secretele ne pot imbolnavi! Cum putem depasi tendinta de a ascunde, de a minti, de a pastra secrete?
Minciuna si secretele ne pot imbolnavi !
Starea de sanatate, atat din punct de vedere fizic dar si psihic, emotional, presupune sa traiesti autentic, sa iti implinesti nevoile autentice si sa ai o comunicare si o relationare asertiva cu ceilalti, cu alte cuvinte, sa duci o viata lipsita de compromisuri pentru a evita generarea de conflicte interioare, si pentru a avea o viata cat mai echilibrata, benefica si satisfacatoare pe toate planurile.
La polul opus se afla viata falsa, cu masti pe care le purtam si roluri pe care le jucam in functie de contextul in care ne aflam, in incercarea, poate , de a controla cat mai mult viata. Minciuna isi are si ea rolul ei, bineinteles, fiind un instrument des intalnit si la indemana oricui, pentru a iesi poate dintr-o situatie dificila sau pentru a obtine anumite avantaje, atentie, apreciere, sau anumite beneficii. Deasemenea, uzitam de secrete pentru a evita anumite situatii neplacute, dificile, respingerea sau etichetarea noastra de catre ceilalti. Incercam sa parem in fata celorlalti asa cum intuim si consideram noi ca ar dori ceilalti sa fim, si ne -ar stima, aprecia, lauda, aprecia mai mult. Pe langa aceste aparent avantaje, minciuna si secretele genereaza dezavantajul conflictelor interioare, care consuma psihic persoana, genereaza sentimente de cuplabilitate, scaderea stimei de sine, neincredere in sine si in ceilalti, distantare emotioanala fata de ceilalti si nu in ultimul rand, pot imbolnavi. Se spune ca esti pe atat de bolnav pe cate secrete ai! Acest lucru se explica nu prin faptul ca minciuna si secretele nu ne afecteaza din exterior, de catre ceilalti, neaparat, cat prin efectul nociv si toxic pe care il au ele asupra interiorului nostru. Minciuna si secretele inseamna a cara dupa tine pietre de moara, agatate de suflet, care sunt fricile, esecurile si ranile noastre din trecut, nerezolvate, pe care nu le-am putut gestiona la vremea respectiva, cu resursele pe care le aveam pe atunci, si le-am ascuns bine, le-am mascat, le-am reprimat, crezand ca asa ele vor disparea si noi vom putea merge mai departe. Uneori minciunile si secretele sunt transmise din generatie in generatie, de-a lungul mai multor generatii din familia noastra, traind cu ele de zeci de ani, agatate de suflet, incercand sa facem fata efectelor lor, de cele mai multe ori neintelegand de unde vin aceste efecte, macar. Exista o multitudine de minciuni si secrte care se practica, incepand de la micile si inocentele minciuni ale copilariei, atunci cand incercam sa evitam pedeapsa parintilor sau profesorilor, minciunile sociale, din complezenta, in incercarea de a ne face placuti in anumite anturaje sau grupuri de oameni,minciunile de la locul de munca, sau in familie, si terminand cu generalizarea minciunii ca si stil de viata, mitomania.
Minciuna si secretele, pe langa aparentele avantaje pe care credem ca ni le pot aduce, ne indeparteaza de sinele nostru autentic, de ceea ce suntem noi in esenta noastra, de iubire, de frumos si de fericire. O viata in minciuna, presarata de secrete, te condamna la suferinta, la conflicte cu tine insuti dar si cu ceilalti, la frici, la culpabilitate, la furie, neliniste, depresie, la devalorizare de sine si in final la dureri si boli.
Cum putem depasi tendinta de a ascunde, de a minti, de a pastra secrete?
Daca atunci cand suntem copii nu putem intelege minciuna si efectele ei nocive si o imbratisam imediat, o copiem ca si model predat de mediul in care traim, de familie, de cei din jur, astazi avem posibilitatea sa intelegem lucrurile in esenta lor si sa alegem autenticul. Este la doar o decizie distanta si ne apartine in totalitate, avand posibilitatea si capacitatea de a lua aceasta decizie, de a trai autentic, de a fi sinceri cu noi, in primul rand, si cu ceilalti, de a ne accepta asa cum suntem, cu bune si cu rele: ca nu suntem perfecti, ca putem gresi, ca avem lipsuri si defecte, avand in acest fel posibilitatea de a ne imbunatati, de a ne perfectiona, de a ne autoeduca, de a ne depasi limitele si de a ajunge la cea mai buna varianta a noastra. A trai autentic este un drept fundamental al nostru, ca si si fiinte umane, si sta in decizia noastra de a ne acorda acest drept, de a trai in acord cu noi insine, de a avea o viata congruenta in ceea ce gandim, simtim, spunem si facem.
Avem si o expresie populara care spune ca minciuna are picioare scurte, iar aici am putea completa cu faptul ca beneficiile minciunilor sunt de scurta durata, insa, efectele nocive si daunele pe care ni le pot produce minciunile, sunt de lunga durata.
Pentru persoanele care simt ca au nevoie de ajutor sa faca aceasta schimbare, pentru a deveni cat mai autentici, a-si identifica adevaratele nevoi si a si le satisface, integrand intr-un mod armonios ceea ce gandesc, ceea ce simt si ceea ce fac, cu relatii sanatoase si echilibru pe toate planurile vietii, pot sa apeleze la ajutorul unui psihoterapeut, care, avand experienta in astfel de “teme de lucru”, ii poate asista pe tot parcursul procesului de schimbare, intr-un mod profesionist si specializat, ajutandu-i atat sa isi indeplineasca obiectivele propuse dar si sa scurteze timpul procesului de schimbare.