Conflictele psihologice si afectiunile coloanei vertebrale: deviatiile coloanei, hernia de disc, nervul sciatic, zona cervicala,dorsala,lombara,sacrala,coccigiana; cifoza, scolioza, lordoza. Cum poate ajuta hipnoterapia la tratarea durerilor si afectiunilor coloanei vertebrale?
Coloana vertebrala reprezinta structura de rezistenta a intregului nostru organism. Simbolic, coloana vertebrala reprezinta tija de rezistenta a vietii noastre, puterea, energia noastra fundamentala si spirituala, foarta noastra interioara de a face fata vietii cu toate provocarile ei, prin flexibilitatea de miscare a coloanei putand sa ma misc in viata dupa propriile nevoi.
Partea superioara a coloanei vertebrale- partea cervicala -7 vertebre- este corespondenta a emotiilor mele, a capacitatii de comunicare autentica, de deschiderea mea fata de viata, capacitatea de a ma simti apreciat si iubit. Durerile si afectiunile acestei zone cervicale corespund conflictelor de a ma simti vulnerabil, criticat, judecat de ceilalti si simt sa ma inchid in mine, neputand face fata, sa ma opun ci ma supun. Afectiunile vertebrelor C1,2,3 reprezinta un conflict de devalorizare intelectuala , iar vertebrele inferioare reprezinta un conflict psihologic de a fi nedreptatit sau a vedea nedreptate in jurul meu, in viata persoanelor importante din viata mea. Afectiunile si durrile vertebrei C1 reprezinta somatizarea a prea multe griji si temeri legate d persoane dragi mie sau la situatii, proiecte importante pentru mine, ceea ce preseaza vertebra, iar rigiditatea in gandire despre o situatie, negativismul, blocajul pe idi fixe, disperarea in fata vietii si blocajul in a-mi exprima emotiile, pot duce la rigidizarea vertebrei C1 care se poate insoti de afectiuni ale capului, creierului sau sistemului nervos central, somatizand prin dureri de cap, vertij, migrene, depresie, amnezie.
Zona dorsala reprezinta conflictele mele de culpabilitate emotionala si afectiva, daca ma simt la capatul puterilor, ca am sustinut prea mult un efort prea mare pentru mine si devin prea sensibil si expus, sensibil la cei din jur , la a face actiuni, efort chiar si sportiv, a munci pre mult, nu mai pot duce, port pica vietii si celor din jur, etc,ma simt deprimat si nelinistit, furios, mi-am reprimatnprea mult emotiile, ma critic si ma judec aspru, ii critic si pe ceilalti si ii judec, simt ca pierd controlul asupra unei situatii sau persoane, simt ca nu mai am resurse, energie, deformez realitatea pentru a o tolera mai usor, ma inchid si ma retrag in mine.
Zona lombara reprezinta siguranta, asigurarea si increderea mea in viata. Durerile si afectiunile acestei zone reprezinta somatizarea unui conflict de separare, de pierdere a unei afaceri, a unui loc de munca, a pensiei, a sotului, a copilului atunci cand acestia pleaca,grijile fata de o persoana, sau a ceva important pentru mine,nu pot face fata schimbarilor, a noutatilor care au aparut in viata mea, ma simt neputincios, revoltat,nu ma pot adapta la noua situatie din viata.
Zona sacrala reprezinta conflicte psihologice legate de a pierde controlul, nu ma mai simt puternic si devin agresiv, frustrat si suparat, comunicarea verbala si sexuala sunt deficitare, merg in contrasens cu viata, in general.
Zona coccigiana - afectiunile in aceasta zona reprezinta nesiguranta mea fata de nevoile de hrana, sexuale, de siguranta, de supravietuire, de casa-camin.
Deviatiile coloanei vertebrale indica o transpunere in corpul fizic a unor deviatii de la satisfacerea nevoilor noastre autentice, petrecuta in perioada copilariei sau adolescentei, cand am intampinat diferite dificultati care mi-au zdruncinat poate convingerile mele profunde, nesimtind sprijinul parintilor, al mamei si m-am curbat spre o parte, spre fata sau spre spate.
Cifoza reprezinta curbarea concava a coloanei vertebrale, spre spate, incercand parca sa ma reintorc la perioada fetala, in pozitia de fetus, atunci cand eram protejat/a in corpul mamei, in incercarea de a ma proteja de cineva din viata mea care simt ca ma raneste sau de ceva ce mi se intampla in viata si ma sperie, facandu-ma sa am nevoie de protectie. Sau poate vreau sa reiau contactul cu mama mea de care ma simt separat/a, nedorit/a, neiubit/a. Sau ma incovoi precum fetusul in incercarea de a ma inchide de rusine, din sentimente de inferioritate, din timiditate,etc, pentru ca nu ma simt confortabil sa ma afirm, sa imi iau locul ce mi se cuvine si sa traiesc cu bucurie viata in prezent cu toti si tot ceea ce mi se ofera.
Lordoza reprezinta curbarea convexa a coloanei vertebrale, spre fata, in incercarea de a ma proteja sau feri de o persoana autoritara din viata mea, poate de tatal meu, in fata caruia ma simt inferior si nedemn de a-i fi copil, eu neputand fi capabil sa ma ridic in picioare in fata acelei persoane sau a vietii in general, ma simt moale si slab, neputincios sa decid singur. In acelasi timp ma pot simti furios pentru ca ii ascult pe ceilalti. Nu ma pot accepta si iubi asa cum sunt.
Scolioza reprzinta curbarea coloanei vertebrale spre stanga sau spre dreapta si reprezinta somatizarea unor conflicte psihologice de identitate, in special in adolescenta, atunci cand nu stiu exact cine sunt si incerc sa imi conturez identitatea, aplecandu-ma spre frati sau verisori mai mari pe care ii consider mai buni si cu care ma compar; sau, dimpotriva, daca am in mediul meu modele cu care nu vreau sa ma identific, cum ar fi un parinte, un bunic, un profesor, bona, ma aplec spre o parte sau alta in incercarea de a ma feri de a ma contagia de la persoana respectiva, cu modelul ei.
Hernia de disc reprezinta presiunea vertebrelor pe miezul gelatinos al acestora, care este impins in spate, pe canalul rahidian, ceea ce va reduce flexibilitatea coloanei si daca va atinge nervul sciatic, va da dureri si chiar paralizii.
Hernia de disc reprezinta somatizarea conflictelor de presiune psihologica, de a te simti depasit, presat financiar, supraincarcat de sarcini si responsabilitati, de a simti ca ti-ai sumat responsabilitatile vietii si altor persoane: parinti, frati, colegi, etc sau ca iti sunt puse in spate tie de catre altii, grijile lor si problemele, situatiile lor de viata, trebuind ca tu sa le rezolvi in locul lor; atunci cand simti ca tu esti stalpul familiei, sau al firmei unde lucrezi,etc si nu imi dau voie sa fac vreo greseala, imi traiesc viata ca un robot, totul fiind controlat iar emotiile imi sunt zdrobite in interiorul meu, caci nu imi dau voie sa ma bucur de viata, sa traiesc viata frumos, usor, doar pentru mine, lasand celorlalti responsabilitatea vietii lor.
Nervul sciatic, dureri sau paralizie in piciorul drept reprezinta somatizarea nesigurantelor mele materiale, financiare si a fricii de responsabilitatile din viata mea, poate ma simt tradat si simt ca merg fortat intr-o directie in care nu vreau sa merg ; afectiunile nervului sciatic pe piciorul stang reprezinta somatizarea nesigurantelor mele materiale de a putea satisface nevoile familiei mele care se bazeaza pe mine, ma simt neputincios, oricat as munci simt ca nu produc suficienti bani pentru familia mea, simt ca nu eu detin controlul acestei situatii, ma simt blocat, neputincios.
Cum poate ajuta hipnoterapia la tratarea durerilor si afectiunilor coloanei vertebrale?
Hipnoterapia poate fi utila in ameliorarea durerilor cat si a afectiunilor coloanei. Hipnoterapeutul poate combina tehnici hipnotice de relaxare, avand efectul de a normaliza fluxul neuro-hormonal, pentru a alinia creierul in procesul natural de auto-vindecare; prin hipnoterapie se pot identifica si descifra conflictele psihologice care stau la baza durerii sau afectiunii respective, a coloanei; se poate lucra folosind tehnici hipnotice de management al durerii sau pentru vindecare, in ideea de terapie integrala, de ansamblu, tinand cont de cele trei componente psihic-creier-organic care lucreaza intotdeauna impreuna pentru a ne asigura starea de sanatate, de bine. Hipnoterapia poate fi o cale scurta si rapida de vindecare a durerilor si afectiunilor medicale, intr-un mod natural, usor si fara eforturi, aducand in acelasi timp mult mai multe beneficii, in viata persoanei/pacientului, si in alte planuri ale vietii lui.