Ce este cu adevarat hipnoza? Cum ne putem folosi de tehnicile ei pentru a ne rezolva mai repede problemele, a ne vindeca de boli sau a ameliora si controla durerile?
Ce nu este hipnoza?
Hipnoza este un cuvant sau domeniu asupra caruia planeaza multe prejudecati: cum ca prin hipnoza ne vom pierde complet controlul asupra actiunilor noastre si ca hipnotizatorul va prelua controlul asupra mintii noastre; am putut vedea in acest sens, in diverse spectacole si emisiuni tv, farse si trucuri care lasa impresia asta. In realitate entertainment.ul este intradevar spectaculos si iluzoriu, iar hipnoza folosita in scop terapeutic este reala si folosita spre binele pacientului. Hipnoza nu este voodoo!
Ce este cu adevarat hipnoza?
La modul real, prin hipnoza nimeni nu poate deposeda pe nimeni de capacitatea de control ci dinpotriva, prin hipnoterapie se urmareste si se poate obtine exact opusul, adica cresterea controlului persoanei asupra propriei minti, extinzandu-si cunoasterea si accesul asupra inconstientului, in scopul de a accesa si folosi cat mai multe resurse cognitive si mnezice, necesare la a solutiona si depasi o anumita situatie dificila, trauma, boala, durere,etc, cu care persoana se confrunta in prezent. Imaginati-va ca noi folosim, conform studiilor, doar 3-5% ,cat reprezinta constientul, din capacitatea mintii noastre , restul fiind de 97-95% cat reprezinta inconstientul mintii noastre.
Nu stiu cati oameni au observat sau s-au intrebat vreodata cat la suta din timpul lor zilnic functioneaza pe pilot automat si cat functioneaza in stare de constienta: te trezesti dimineata si pe pilot automat iti faci cafeaua si tot asa o si bei, in timp ce citesti ceva sau urmaresti stirile, iar la un moment dat, posibil sa te intrebi de ce nu mai ai cafea in cana, caci nu iti amintesti cand ai baut-o. Te urci in masina si mergi la birou, tot pe pilot automat, vorbind la telefon sau facandu-ti in minte programul pentru ziua respectiva, iar daca te intreaba cineva pe unde ai luat-o ca sa ajungi la birou, nu iti amintesti. Stai in metrou pe scaun si in fata ta este o fata cu parul lung si cu o carte in mana, citeste, iar cand realizezi la un moment dat, in fata ta sta un domn cu barba si ochelari si tu te intrebi unde si cand a coborat fata si a urcat domnul, iar asta se numeste ca erai in transa, absorbit si focusat total pe ceea ce gandeai sau imaginai in mintea ta, incat vederea periferica a fost lasata la o parte. Asta nu inseamna ca nu detineai controlul, caci daca ar fi aparut un tip cu un topor sau un pistol in mana, imediat ai fi iesit din transa/ visare/ starea de imaginarea in care erai cufundat, te-ai fi activat si ai fi reactionat.
Un alt aspect foarte important de mentionat despre hipnoza terapeutica, este faptul ca inducerea transei nu se face neaparat cu ochii inchisi, stand asezat pe canapea, ci pacientul poate sta pe fotoliu intr-o pozitie cat mai confortabila, putand sa tina ochii deschisi sau sa fixeze cu privirea un punct fix, atata timp cat doreste, chiar toata sedinta ( transa); ideea inchiderii ochilor este doar pentru a se putea detasa cat mai bine de distragerile exterioare, zgomote, imagini, etc, pentru a se putea focusa pe exercitiul aplicat si a-si putea folosi cat mai mult si bine imaginatia, fantezia si creativitatea.
Pozitia intins pe canapea provine din psihanaliza, fiind apoi imprumutata si de hipnoterapeuti, fiind considerata o pozitie foarte confortabila, ci nu idala pentru somn, caci transa hipnotica nu este starea de somn, de a dormi!; in transa hipnotica omul este treaz, dar focusat pe interiorul lui, pe trairi, senzatii, emotii, ganduri, proiectii, amintiri, in scopul de a aceesa cat mai mult din inconstient si este doar detasat de ceea ce se intampla in jurul lui.
Scopul hipnoterapiei este acela de a-l ajuta pe pacient sa invete sa isi extinda accesul asupra mintii sale prin accesarea mintii inconstiente, crescandu-si astfel controlul, ci nu de a pierde capacitatea de control!
Cum putem folosi de tehnicile de hipnoza pentru a ne rezolva mai repede problemele, pentru managementul durerii, pentru vindecarea afectiunilor si bolilor?
Prin diferite tehnici de hipnoza ( regresie hipnotica ) putem accesa evenimente din trecut, percepute de noi ca si traumatizante la vremea respectiva, ( de cele mai multe ori in copilarie) , evenimente pe care nu le-am putut gestiona la varsta aceea, avand resurse limitate, specifice nivelului de dezvoltare psihica al varstei, iar obiectivul este acela de a regestiona evenimentul, folosindu-ne de cunostintele si resursele pe care le avem acum; tot prin regresie hipnotica putem accesa conflicte psihologice pe care le-am trait in trecutul nostru apropiat, sau indepartat dar repetitiv pana de curand, conflicte care au dus la imbolnavirea noastra, la a psihosomatiza sub forma unei dureri, afectiuni sau boli, avand obiectivul de a regestiona conflictul respectiv, ceea ce va duce la vindecarea durerii, afectiunii sau bolii. Psihicul si fizicul nostru sunt legate intre ele, ci nu functioneaza separat, asa cum tind sa fie tratate de medicina. Stim ca anumite afectiuni organice dau dezechilibre emotionale: depresie, anxietate, furie, etc dar si ca trairile noastre psihice produc reactii emotionale, care la randul lor produc reactii organice: hipertensiune, crampe, dureri de cap, dificultati de rspiratie, etc. Daca trairile negative se intind pe perioade mai lungi de timp, sau se repeta, ele se pot materializa in afectiuni si boli, uneori chiar grave. Creierul este cel care coordoneaza atat trairile si activitatea psihica prin intermediul neurotransmitatorilor, cat si organele noastre, prin intermediul hormonilor si enzimelor, etc, iar aceste trei componente functioneaza impreuna, spre binele nostru, ci nu impotriva, avand toate mecanismele psihice, fizice si organice de a ne mentine si repara starea de sanatate.
Atunci cand o persoana are un accident si i se reteaza o mana sau are o taietura, arsura grava, in cateva secunde zona afectata( ranita) va fi anesteziata complet, iar acest lucru este facut de creier.
Prin tehnici de hipnoterapie-proiectii in viitor, imagerie dirijata, se poate lucra pentru managementul durerii, anesteziere, analgezie, pentru grabirea vindecarii ranilor, afectiunilor si bolilor.
O durere, o afectiune sau o boala nu apare din senin sau nu este implantata in corpul nostru de cineva sau ceva din exterior, ci este produsa de organismul nostru si asa cum a fost produsa, tot organismul nostru o poate si vindeca. El este cel ce a produs-o, tot el are si antidotul, iar atunci cand intelegem lucrul acesta, acest mecanism natural de functionare psihic-creier-fizic( organe), nici bolile si durerile nu ne mai sperie, pentru ca intelegem ca le putem controla.