Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihoterapie Psihoterapie ONLINE

Fricile. Care sunt cauzele lor si ce efecte au asupra vietii. Cum sa iti invingi fricile ca sa poti trai autentic si sanatos.

Autor: Marinela Croitoru

Ce efecte au fricile asupra vietii?
Frica poate fi constructiva, facandu-ne mai vigilenti, mai activi si mai perseverenti si sa ne aduca beneficii, in felul acesta. Sunt oameni care folosesc frica ca si ancora pozitiva, se motiveaza in felul acesta si reusesc sa isi atinga obiectivele propuse, folosindu-se de frica, ca si tipar comportamental de a accede, de a avea reusite si a atinge succesul.
Insa, atunci cand frica devine sabotor in actiunile sau mai bine zis in inactiunile noastre, tinandu-ne pe loc, impiedicandu-ne sa ne atingem obiectivele, aruncandu-ne in negativism si indepartandu-ne de idealul nostru de viata sanatoasa si autentica, putem spune ca avem de a face cu o frica distructiva, psihologic fiind o ancora negativa care ne produce pierderi si frustrare, deprivari si suferinta. In acest caz, atunci cand observam ca ne autosabotam, trebuie sa identificam, ca si prim pas, care este frica ce sta in spatele inactiunilor noastre sau a comportamentelor autodistructive. Identificarea fricilor noastre este un prim pas, foarte important, fiind prima treapta in procesul de schimbare in bine a comportamentelor noastre, in revenirea pe fagasul si cursul sanatos al vietii noastre.
Uneori, atunci cand ne este greu sa descifram ce frica sta in spatele actiunilor noastre autosabotatoare, sau a comportamentelor noastre dezadaptative, putem folosi cu succes hipnoterapia, care ne poate ajuta sa obtinem o imagine mai clara a realitatii noastre interioare, accesand inconstientul nostru, unde si isi are locul frica ( fiind neconstientizata). De cate ori nu ne gasim in situatia ca ne intrebam singuri: “ De ce oare spun, fac, sau ma comport eu asa in situatia x ?“, in spate fiind tocmai o frica neconstientizata.
Care sunt cauzele fricilor?
Mai mult decat a scoate la suprafata frica, de a o face cunoscuta, urmatorul pas este acela de a afla originea fricii respective, in ce rezida ea, cum a luat nastere si ce eveniment (traumatizant, in general) din trecutul nostru, poate chiar din copilarie, a dat nastere acestei frici. Este cazul multiplelor forme de fobie: de paienjeni, de pasari, de doctor, de seringa, de sange, de animale, de apa, de inaltime, etc, fobii care au in spate fricile generate de evenimente traumatizante pe care le-am experimentat in copilaria noastra, atunci cand din lipsa de experienta sau de cunoastere, aferenta varstei respective, nu am putut face fata situatiei respective si am dezvoltat frica specifica, asociata obiectului traumatizant, ca si mecanism de aparare, de evitare in fata unei eventuale repetari a situatiei traumatizante, in viitor.
Cum putem sa ne invingem (tratam) fricile pentru a avea o viata autentica si sanatoasa?
Deasemenea, putem folosi cu succes hipnoterapia, atat pentru identificarea evenimentului traumatizant, atunci cand el nu este constientizat, pentru rememorarea acestui eveniment din trecut, avand protectie emotionala si fizica de data aceasta, si mai ales pentru recadrarea si regestionarea acestui eveniment traumatic, prin accesarea si folosirea resurselor interioare din inconstientul nostru, resurse specifice varstei actuale.
Hipnoterapia poate fi un instrument bun de folosit in gestionarea si rezolvarea tuturor dificultatilor cu care ne putem confrunta dealungul vietii, iar in cazul fobiilor si fricilor este cu atat mai mult indicata, caci acestea sunt reprimate, fixate in inconstientul nostru si nu pot fi accesate in stare constienta. Contrar miturilor si credintelor care circula despre hipnoza, cum ca am pierde controlul in favoarea terapeutului, hipnoterapia are meritul de a ne ajuta sa ne crestem controlul, extinzand capacitatea noastra de a ne accesa si folosi inconstientul, cu toate resursele lui, care stim ca este, conform studiilor undeva la 95-97%, comparativ cu 3-5% cat reprezinta constientul nostru, ca si pondere.

 
Programare