Cum sa ai o relatie de cuplu sanatoasa si autentica?
Simti ca partenerul tau de cuplu se comporta in relatia cu tine ca un Copil? Sau ca un Parinte? Te simti Copil in relatia cu partenerul tau? Te simti Parinte pentru partenerul tau?
Daca te afli in oricare dintre aceste situatii, trebuie sa stii ca esti intr-o relatie de cuplu nesanatoasa, atat pentru tine cat si pentru partenerul tau.
Fiecare relatie de cuplu este Unica, iar calitatea ei este data de ambii parteneri, pentru ca cei doi vin, fiecare, cu bagajul sau de experiente, valori si credinte, cu propria personalitate, cu propriul temperament si contribuie la modelarea relatiei.
Spre exemplu, aceeasi persoana, are o relationare diferita cu un partener, comparativ cu un alt fos partener, tocmai datorita faptului ca fiecare cuplu are o dinamica a lui, unica, ce presupune implicarea activa a Ei si a Lui, aici si acum, in functie de stilul de viata, de disponibilitatea afectiva, de sistemul de nevoi si credinte si de stilul de comunicare a fiecaruia.
O relatie de cuplu sanatoasa presupune, in primul rand, ca cei doi parteneri sa se afle pe aceeasi treapta de nevoi, sa aiba dorinte si idealuri comune, cu alte cuvinte, sa mearga in acelasi sens, in viata. La acestea se adauga o buna comunicare, insemnand ca ambii parteneri exprima ceea ce simt, isi comunica nevoile, cer si refuza, fara a-l rani pe celalalt.
Atasamentul fata de partenerul de cuplu se construieste, in timp, prin multa implicare, generozitate, disponibilitate, sprijin, intelegere si toleranta, reciproc.
O relatie de cuplu sanatoasa este una in care relationarea este una de tipul Adult - Adult, ambii parteneri fiind adulti si indeplinindu-si rolul acesta.
La polul opus relatiei sanatoase, se afla relatiile dezechilibrate, in care partenerii sunt in orice alt rol : de Copil sau de Parinte.
O relatie Copil-Adult, in care un partener este in rol de Copil, va aduce cel putin disconfort, daca nu suferinta, atat acestui partener, care va simti mereu nevoia de a fi tratat ca un copil si va simti frustrarea de a nu i se satisface necesitatile specifice copilului, cat si partenerului Adult, care va simti povara de a fi intr-o relatie cu un copil, si de a face lucrurile singur.
Relatia Parinte-Adult, in care un partener este in rol de Parinte, va aduce multa frustrare atat partenerului Adult, care se va simti lezat sau chiar sufocat de atentia exagerata, grija si controlul partenerului sau, nesimtindu-se liber sa decida si sa faca lucruri, cat si pentru partenerul Parinte care va fi frustrat de lipsa de supunere a partenerului sau, gandind ca el stie mai bine ce este bine si ce trebuie sa faca celalalt.
Mai exista si tipul de relatie Parinte-Copil, care deasemenea nu este una sanatoasa, dar care uneori se poate intinde pe perioade de multi ani sau chiar pana la moarte, ambii parteneri luand din relatie ceea ce au "nevoie".
Relatia ideala, sanatoasa si autentica este cea de tipul Adult-Adult si este acea relatie in care ambii parteneri sunt maturi, iau decizii proprii, se descurca in viata personala si profesionala pe cont propriu, pot face fata situatiilor stresante, se implica activ in rezolvarea situatiilor de viata care ii privesc personal, sau in viata copiilor daca este cazul, sunt asertivi, isi cunosc nevoile autentice si fac efort pentru a si le satisface personal, au stabilite limite sanatoase pe care le respecta ori de cate ori este cazul si isi ajuta partenerul atunci cand i se cere acest lucru pentru ca partenerul nu poate sa faca singur acel lucru.
Daca simtiti ca va aflati in oricare tip de relatie nesanatoasa prezentata mai sus, sau daca simtiti ca aveti dificultati in a gestiona anumite situatii sau aspecte ale relatiei dvs de cuplu, va puteti adresa unui psihoterapeut, pentru ca impreuna cu acesta sa descifrati ceea ce sta in spatele acestor tipare nesanatoase, si sa identificati alternative sanatoase de a relationa in cuplu, accesandu-va resursele interioare.
Sta in puterea dvs de a face orice schimbare in bine in relatia dvs de cuplu, iar aceasta schimbare incepe cu a va sichimba pe dvs, intai !