Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihologie Psihologie ONLINE

Divortul, cand sunt la mijloc copii.

Divortul, cand sunt la mijloc copii.
Autor: Marinela Croitoru

Intr-o familie in care exista copii, atunci cand apare divortul, lucrurile sunt si mai complicate. Divortul in sine este o incheiere dureroasa,cu implicatii emotionale puternice din partea ambilor parteneri, in sensul ca nimeni nu isi doreste sa divorteze, ci se ajunge la aceasta decizie ca si solutie finala. Inainte de divort cuplurile incearca mult timp sa gaseasca solutii pentru a face relatia sa functioneze, ambii parteneri fac compromisuri, amana de mai multe ori luarea deciziei de a divorta, uneori ani multi sau chiar zeci de ani, iar la capatul acestui travaliu se ajunge intr-un final la divort.
Divortul implica, pe langa ruptura fizica si emotionala a cuplului, si o separare a bunurilor dobandite in comun, o separare a prietenilor comuni, ruptura de familia extinsa, s.a.m.d., aceste procese fiind foarte anevoioase si chinuitoare pentru ambii parteneri. Atunci cand in familie sunt si copii, divortul are si mai multe implicatii, copiii fiind miza cea mai importanta pentru ambii parteneri, dar si pentru familiile fiecaruia dintre ei, pentru ca dintr-o data totul se invarte in jurul copiilor. Daca la bunurile materiale se poate renunta, la copii fiecare dintre parteneri vrea sa aiba cat mai mare acces, sa ii pastreze. Procesul de separare de copii este traumatizant si este resimtit astfel atat de partenerul care pierde copiii, dar si de cel care ramane cu copiii. Daca copii au varsta mai mare de 3 ani, separarea este si mai grea, copiii punand o presiune suplimentara pe ambii parteneri, vrand sa-i vada impreuna mereu in jurul lor si neacceptand plecarea unuia dintre ei. Bineinteles ca ambii parteneri vor trai sentimente amestecate, de neacceptare a situatiei, de speranta de reimpacare, de furie fata de celalalt sau chiar fata de ei insisi, de vinovatie, de tristete, stari depresive, stari care vor alterna, pe o perioada destul de indelungata ce se poate intinde si pana la doi ani. Aceasta perioada se numeste travaliu de doliu, iar pentru a trece mai usor prin tot acest proces-travaliu este recomandat sa se apeleze la serviciile unui psihoterapeut care va poate ajuta in primul rand sa constientizati ceea ce vi se intampla ( emotiile puternice si amestecate pe care le experimentati creeaza o stare de confuzie generala), va poate ajuta sa " ventilati " aceste emotii puternice, pentru a putea ajunge incet incet sa gestionati cat mai "sanatos si normal" posibil viata de dupa divort astfel incat ambii parteneri si copiii sa aiba cat mai putin de suferit.


Autor:  Marinela Croitoru, psihoterapeut

 
Programare