Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihoterapie Psihoterapie ONLINE

IUBIREA DE SINE

IUBIREA DE SINE
Autor: Marinela Croitoru
In ultimii ani auzim din ce in ce mai mult vorbindu-se despre asertivitate, despre a te centra pe propriile nevoi, despre iubire de sine, in cadrul proceselor de dezvoltare personala dar si in conversatiile cotidiene intre prieteni.
A fi asertiv inseamna sa iti daruiesti tie, sa iti servesti tie si presupune sa iti cunosti si sa iti satisfaci nevoile, sa fii tolerant cu tine insuti, sa treci peste timiditate, jena, teama de ridicol spre a face ceea ce iti place, doresti si ai nevoie .
Am sa va dau acum un exemplu spre a intelege , prin comparatie, ce inseamna sa fii asertiv: Ana isi face planuri inca de miercuri sa mearga in weekend in parc sa se plimbe cu bicicleta si toata saptamana abia asteapta sa vina ziua de sambata, spre a iesi in parc. Sambata dimineata o suna Andreea si o roaga sa mearga impreuna la mall, caci vrea sa-si cumpere o roche pentru o petrecere si are nevoie sa o ajute sa o aleaga. Ana lasa iesirea ei in parc, programata inca de miercuri, si merge cu Andreea. Seara ajunge acasa extenuata si se enerveaza pe ea insasi, caci in loc sa mearga in parc sa se relaxeze, s-a lasat convinsa de Andreea sa isi schimbe programul. Asta inseamna a pune nevoile celuilalt inaintea nevoilor personale. Cati dintre dumneavoastra nu v-ati trezit, macar o data, in aceasta situatie ? Primul pas spre asertivitate presupune sa constientizam propriile nevoi si sa stabilim importanta lor, astfel incat sa stim clar care este limita superioara si care este limita inferioara, cand si la ce putem renunta sau nu, cand este cazul sa fim fermi, sa spunem nu, sa refuzam, caci altfel ne-am crea noua insane un conflict interior si cand putem accepta, putem ajuta pe celalalt sau putem renunta la a face pentru noi spre a face sau a ajuta pe celalalt. Caci este foarte diferita situatia de a ajuta sau a face pentru altcineva atunci cand ai posibilitatea si cand asta nu iti afecteaza viata si nevoile personale, de situatia de a ajuta pe altcineva in detrimental propriei personae. Metaforic vorbind ,este in regula sa cosesti buruienile din gradina vecinului, daca ai terminat de cosit gradina ta si este curata si ingrijita , insa , sa te apuci sa cosesti buruienile din gradina vecinului, in timp ce in gradina ta este plin de buruieni, este cu totul altceva.
Mai mult, a fi asertiv inseamna si a cere. A cere ceea ce nu poti face singur, a cere atunci cand intr-adevar ai nevoie de ajutor pentru a-ti satisfice o nevoie. Vin iarasi si va intreb : De cate ori nu v-ati gasit in situatia de a nu cere altcuiva, de jena, din obisnuinta sau din teama ca veti fi refuzati? A cere este ceva foarte normal si omenesc, caci anumite nevoi nu putem sa ni le satisfacem singuri, insa, deasemenea trebuie sa constientizam care sunt limitele acestui “a cere”, cea superioara, dar si cea inferioara spre a nu forta pe cineva dar si spre a nu ne priva pe noi insine de anumite trebuinte, caci asertivitatea nu inseamna agresivitate dar nici pasivitate, diferenta fiind caracterul pozitiv. Faptul ca tu ai un punct de vedere diferit de al interlocutorului tau nu inseamna ca tu ai dreptate, sau ca celalalt iti este dusman, ci doar ca sunteti doi oameni diferiti cu nevoi diferite. Va suna cunoscut : (sotul catre sotie) Vreau sa iti vopsesti parul roscat, caci asa imi placi mai mult? Este nevoia lui, insa nevoia ei poate fi de a fi satena, iar daca sotia este asertiva, va purta parul saten. Sotul poate merge mai departe: Nu te faci roscata, inseamna ca nu ma iubesti si nu-ti pasa de mine! …Aici apare intrebarea: De ce ar fi mai importanta nevoia lui decat nevoia ei? Si iarasi va intreb: De cate ori nu v-ati aflat in situatia aceasta de a face asa cum vrea celalalt , doar spre a nu il supara, sau spre a-i face o bucurie , o placere, lasandu-va pe dvs pe locul doi ?
Si daca de o lunga perioada de timp, poate chiar de o viata, nu ati fost asertiv , sa nu va imaginati ca brusc deveniti asertiv. Nu exista…” De azi sunt asertiv !” ci mai degraba ….”De azi o sa incep sa fac primul pas spre a fi asertiv, o sa invat sa fiu asertiv” , pas cu pas...Cand v-ati facut ultima data un cadou voua insiva? Daca raspunsul este.."Nici nu imi mai amintesc", sau "niciodata", aveti posibilitatea sa faceti acest lucru acum. Cumparati-va un buchet de flori, luati masa intr-un restaurant bun, mergeti la un film sau o piesa de teatru care v-ar bucura sufletul, faceti ceva, orice mic lucru care v-ar face placere !
Deasemenea, daca intalniti oameni asertivi, observati-i cu atentie in loc sa-i criticati sau respingeti, caci de la ei aveti de invatat o lectie . Observati cum se comporta ei, atitudinea lor in diferite situatii, nonverbalul lor, cum vorbesc, cum cer, cum refuza, cum iau decizii, etc. Un alt pas important este constientizarea propriilor nevoi spre a putea trece la a face, a face cu calm si detasare ci nu cu agresivitate, caci a fi asertiv nu inseamna a fi agresiv cu ceilalti, nu inseamna ca eu am dreptate si ceilalti se inseala, nu inseamna sa imi impugn punctual de vedere , ci sa comunic ceea ce simt, nu inseamna sa acuz, sa etichetez, sa judec sau sa compar ci sa imi comunic sentimentele si sa cer atunci cand este cazul. Si , in mod surprinzator, atunci cand o sa invatati sa va daruiti dumneavoastra insiva , sa va satisfaceti nevoile autentice , sa fiti toleranti cu voi insiva, sa va iertati , sa va iubiti, veti putea avea si relatii sanatoase cu ceilalti, ii veti putea ierta si pe ceilalti , veti deveini toleranti cu oamenii si veti fi capabili sa iubiti cu adevarat, veti putea avea o viata implinita si va veti bucura de ea, caci “acela care nu se iubeste pe sine insusi nu stapaneste nimic pe lumea asta”.
 
Programare