Psihoterapie ONLINE Individuala/ de Cuplu / Hipnoza clinica, pentru: tratarea deprsiei,anxietatii,atacuri de panica,fobii,adictii,doliu,tratarea traumelor, blocajelor emotionale;problemelor de cuplu,recuperare medicala, tratarea durerii/bolilor ca si terapie complementara,cresterea performantei intelectuale/sportive;
ROmedic Cabinete medicale ONLINE Cabinete Psihoterapie Psihoterapie ONLINE

O stima de sine crescuta asigura o viata plina de impliniri si satisfactii !

O stima de sine crescuta asigura o viata plina de impliniri si satisfactii !
Autor: Marinela Croitoru
O stima de sine scazuta atrage dupa sine multe atitudini si comportamente gresite si, ca atare, multe probleme in viata persoanei, caci nimic din ceea ce ni se intampla in viata , fiecaruia dintre noi, nu este independent de noi, ci este in stransa legatura cu gandurile noastre care nasc atitudinile si comportamentele noastre, care mai departe inseamna viata noastra de zi cu zi. Este un cerc vicios, in sensul ca avand o stima de sine scazuta, ne comporamt de o asa natura incat ne facem viata grea, si, avand o viata grea , ne scade si mai mult increderea in noi si tot asa.... Ceea ce este de facut, este ruperea acestul cerc vicios, lucru pe care numai noi insine il putem face, caci tot noi l-am si creat si hranit.
Asadar , procesul de crestere a stimei de sine este unul de dezvățare - reînvățare. Schimbarea va avea loc la nivelul hartii mentale a valorilor si credințelor tale, cum ar fi : percepțiile si gandurile subconștiente despre ceea ce meriți, despre calitatile pe care le ai, despre ceea ce poți și ceea ce nu poți să faci… Va trebui să ne debarasăm inclusiv de unele credințe limitatoare, etichete și frici pe care nici măcar nu știm că le avem. Asadar , primul pas catre schimbare va fi procesul de conștientizare.Si ca in orice proces de schimbare, totul se va petrece pas cu pas. Azi constientizezi care iti sunt credintele limitatoare,etichetele si fricile care te impiedica sa traiesti asa cum ti-ai dori, maine inveti sa nu te mai critici, sa fii intelegator si bun cu tine si sa vorbesti frumos cu/despre tine, ceea ce reprezinta un mare castig terapeutic. Apoi înțelegi că meriți lucruri pe care nu credeai că le meriți… apoi afli că poți să faci lucruri pe care nu credeai că poți să le faci, și nu îndrăzneai sa le faci. Și, uite așa,intri pe un drum crescator al stimei de sine dandu-i subconștientul tău dovezi si motive de a fi din ce în ce mai optimist: ”hai că pot și asta”, ”hai că am reușit și „asta”,uite ca sunt capabil si de „asta”… La un moment dat, efectul cumulativ al micilor victorii obținute va deveni exponențial – iar tu te vei trezi că începi să abordezi lucrurile altfel, și înaintezi prin viață cu mult mai multă încredere…
Haideti sa vedem si practic câteva metode ”de suprafață” pentru cultivarea unei stime de sine solide:
1. Identifică-ți zonele de nesiguranță
Acest lucru se poate face folosind, simplu, o foaie și un pix, și făcand o listă cu ariile din viața ta unde ai vrea să ai mai multa încredere în tine și in capacitățile tale. Spre exemplu, daca te indimidezi ușor în relația cu șefii la serviciu,poti nota acest lucru pe lista. Dcaca există persoane în preajma cărora te intimidezi ușor,le poti trece pe lista. Deasemenea, poti trece pe lista, situațiile de viață cărora simți că nu poți să le faci față. Poti trece pe lista acele lucruri care te sperie numai atunci când te gândești la ele. (ex: un interviu de angajare), S.a.m.d.
Dar despre tine…ce părere ai? Care sunt lucrurile care te nemulțumesc la propria persoană? Unde simți că mai ai de lucrat? Ce te împiedică să o faci? Care snt reproșurile pe care ți le faci în mod constant? Cum stai cu imaginea corporală – cât de mulțumit(ă) ești de felul în care arăți?
Odată ce ai lista, scrie în dreptul fiecărei situații cum anume ai vrea să te simți ( care este situatia ideala, idealizata de tine ), cum ai vrea să te comporți, ce ai vrea să îndrăznești să faci, ce calități ți-ai dori să ai.
Păstrează lista deschisă, și mai adaugă lucruri, pe măsură ce le conștientizezi…
Acest pas te va ajuta să definești problema mai clar – în așa fel încât să știi exact unde ai de lucrat și mai ales înspre ce te îndrepți.
2. Ascultă-ți vocea interioara pentru a o putea schimba!
Incearca sa constientizezi, observand foarte atent si autentic emoțiile pe care le simți, senzațiile care apar în corp și gândurile pe care le ai atunci când te confrunți cu o situație-problema.
Constientizarea problemelor este o conditie esentiala in schimbare. Abia după ce ajungi sa le constientizezi, poți să le contracarezi folosindu-ți propriul sistem de nevoi si valori, autentice. Vei vedea că foarte multe dintre lucrurile pe care ți le spui zilnic sunt chestii complet ilogice (emoțiile rareori au coerență logică). Iată câteva dintre distorsiunile pe care le face mintea fiecăruia dintre noi în mod obișnuit:
Judecati exagerate si generalizari :”am picat examenul, deci inseamna ca sunt prost”, ”n-am parcat bine mașina azi, deci înseamnă că sunt un șofer dezastruos”, ”am uitat să pun sare în mâncare, deci înseamnă că nu sunt bună nici măcar de gospodină”, ”Maria mi-a refuzat invitația în oraș, deci înseamnă ca fetele nu ma plac”. Dintr-un eveniment mărunt, punctual, se trage o concluzie generala, valabilă pentru întreaga ta ființă, pentru tot restul vieții tale.
Dramatizări subiective: ”am fost dat(ă) afară de la serviciu, sunt ruinat(ă)!”, ”viața mea s-a terminat aici”, „ Maria m-a parasit, nu o sa imi fac niciodata o familie”. Niște fapte obiective (pierderea unei slujbe, respingeri primite de la alții) sunt interpretate în mod tragic, ca fiind absolut dezastruoase. După cum bine se știe, nu faptele în sine ne afectează pe noi, ci interpretarea pe care le-o atribuim.
Aici intervin si filtre perceptive negative in sensul ca selectăm numai detaliile și aspectele negative, pe care le facem mai mari și mai importante decât sunt, în timp ce lucrurile pozitive sunt complet ignorate, ca și cum n-ar exista și n-ar conta. Ex: Pe parcursul unei zile avem parte de o multime de intamplari fericite dar si de una nefericita, de unde vom selecta-o pe aceea nefericita si vom spune ca am avut o zi nasoala, dand importanta doar intamplarii nefericite din acea zi, distorsionand realitatea.Este nevoie sa ne refacem dialogul interior folosind logica si coerenta, fiind sinceri cu noi insine.
3. Fă un jurnal al puterii tale
Cu toții am avut reusite și momente de succes în viața asta. Reaminteste-ti obstacolele pe care le-ai depășit, acele situații din care ai ieșit castigator deși te temeai că nu o să reușești, de oamenii care te-au plăcut pentru ceea ce ești, de momentele in care ai fost felicitat, laudat ,complimentat, de realizările tale. Notează-le pe o hârtie, și păstreaz-o. Învață să-ți acorzi credit pentru reușitele tale… Iar, atunci când te simți descumpănit(ă) sau când ai de înfruntat o situație care te sperie, aruncă o privire pe lista asta, ca să-ți aduci aminte că ”nu e totul chiar așa de negru” și că înăuntrul tău ai resurse cu care să poți face față acestor situatii.
4. Ancorează-te în ”starea-resursă”
Subconstientul noastru nu face o diferență foarte clară între evenimentele pe care le trăim, cele pe care ni le amintim și cele pe care ni le imaginăm. La fel cum fanteziile erotice sau amintirile unor experiențe sexuale trăite în trecut pot crea un răspuns fiziologic (de excitație), amintirea unui moment din trecut în care te-ai simțit puternic(ă) poate să-ți readucă în prim-plan o bună parte din emoțiile și resursele din acel moment.
„Găsește-ți o poziție confortabilă în care să stai. Respiră adânc de câteva ori, închide ochii și prefă-te că pleoapele tale sunt atât de bine lipite una de cealaltă, încât nu poți să le deschizi, orice-ai face. Testează-le de câteva ori ca să te ”convingi” că nu poți să deschizi ochii…apoi relaxează-ți pleoapele și continuă să respiri liber. Lasă relaxarea din pleoape să se propage încet în tot restul corpului tău. Odată intrat(ă) în această stare de mini-transă, adu-ți aminte de un moment din trecut în care ai trăit toate emoțiile și vibrațiile succesului – acel moment în care au ieșit la suprafață exact resursele de care ai nevoie acum. Dă-ți voie să retrăiești acele clipe, să te transpui în scena imaginară ca și cum ai fi din nou acolo… vezi ceea ce vedeai, simte ceea ce simțeai. Lasă starea să te cuprindă, treptat. Iar, atunci când știi că ești acolo cu toată ființa ta, poți să te bucuri de asta pentru câteva momente, iar apoi, când ești pregătit(ă) să revii, poți să-ți anulezi autosugestia legată de pleoape, și să-ți deschizi ușor ochii. Dacă vrei, poți să și ”ancorezi” această stare, făcând un gest care să-ți reamintească de ea.”
5. Zâmbește-ți atunci când te uiți în oglindă
Un exercițiu extrem de simplu, care poate fi făcut cu ușurință de fiecare dată când îți vezi propriul chip în oglindă: dă-ți voie să-ți zâmbești ție însuți. Creierul tău va asocia propria imagine cu un sentiment de bine. Repetă practica asta timp de 30 de zile, și s-ar putea să rămâi surprins(ă) de schimbările care apar. Acesta este un pas spre imbunatatirea increderii in tine, spre dezvoltarea unei relatii sanatoase cu tine insuti, incetand sa mai fi propriul dusman si sabotor. Adu-ți aminte de ceea ce meriți, și că stima de sine e doar o percepție subiectivă, care poate fi schimbată – la fel ca și expresia feței pe care o ai atunci când te uiți în oglindă.
Foarte important: dacă te simti ridicol, fals sau ușor penibil atunci când te privești și-ți zâmbești, asta poate fi un indicator al faptului că există niște sentimente de inadecvare ceva mai profunde – care nu răspund la tehnici de suprafață. În acest caz, îți recomand o explorare mai serioasă, poate chiar câteva ore de psihoterapie sau consiliere asistate de cineva care se pricepe să dezlege firele încurcate ale minții umane. Însă, s-ar putea să observi că după câteva zile sentimentul începe să dispară de la sine…
6. Depășește-ți limitele autoimpuse
Pana la varsta de 30 de ani am avut tot timpul impresia ca sunt o persoana comoda si am crezut cu tarie ca nu as fi capabila sa alerg nici 100 de m fara a ma lua ameteala. Limitele noastre sunt, de fapt, perceptii si idei subiective.
Cu totii stim ce puternici si extraordinari ne simtim atunci când ne stabilim țeluri și le atingem, ba chiar le mai și depășim. Așa că indiferent dacă-ți place să faci sport, să scrii sau să faci bani, stabilește-ți obiective ambițioase și dedică-ți timpul și energia realizării lor. Evoluția personală îți poate crește stima de sine enorm de mult.
7. Folosește Legea Contrastului
„Dacă ești genul de persoană care tinde să se focalizeze mult prea mult pe partea negativă, pe ceea ce nu merge, pe ce te deranjează, pe lucrurile și oamenii care te enervează, atunci acest sfat s-ar putea să îți fie de mare folos.
Va trebui să începi prin a conștientiza momentele când faci asta. Iar atunci când se întâmplă, folosește acele lucruri ca pe un fond de contrast pentru a te focaliza pe ceea ce vrei.Te enervează oamenii superficiali? Foarte bine. Adu-ți aminte cât de mult apreciezi seriozitatea și cât de mult îți dorești să devii o persoană responsabilă, și să te asociezi cu oameni la fel ca tine. Te deranjează lipsa banilor din portofel? Adu-ți aminte că banii se pot face, gândește-te la obiectivele financiare pe care ți le-ai stabilit și întreabă-te constant ”cum aș putea să ajung acolo?”, ”ce altceva mai pot să fac?”. Altfel spus, refocalizează-ți atenția și energia mentală dinspre problemă înspre soluție.”

Un ultim aspect, de ne neglijat, insa, este acela de a face totul treptat si natural,fara a ne crea un conflict interior fortandu-ne prea tare sau brusc si supraomenesc. O hotărâre de genul ”de mâine mă las de fumat, schimb dieta, merg la sală, lucrez la business și citesc 3 cărți pe săptămână” are șanse mai mici să se materializeze instant…și te poți trezi cu frustrări mai degrabă decât satisfacții. Da-ti timp sa faci totul la momentul potrivit, atunci cand o sa simti ca este timpul si ca poti face acel lucru, atunci cand o sa ti se para usor de facut si ca se intampla natural si firesc, caci altfel pui o presiune suplimentara pe tine, ceea ce iti va crea o frustrare si alte sentimente negative.
Noi suntem cheia propriului univers !
 
Programare