Brățările fitness sunt recomandate și în monitorizarea pacienților cu cancer în stadiu avansat

©

Autor:

Brățările fitness sunt recomandate și în monitorizarea pacienților cu cancer în stadiu avansat
Dacă până în prezent dispozitivele de monitorizare a activității fizice  purtate la încheietura mâinii aveau rolul de a înregistra pașii efectuați, numărul de scări și de etaje urcate, caloriile consumate, frecvența ritmului cardiac sau durata de somn, potrivit unui studiu recent, aceste dispozitive pot fi instrumente valoroase pentru evaluarea calității vieții și pentru a gestiona îngrijirile medicale acordate pacienților cu cancer în timpul tratamentului. Studiul a fost coordonat de Andrew E. Hendifar și a fost  publicat online în jurnalul npj Digital Medicine.
Deoarece pacienții își petrec, de obicei, cea mai mare parte a timpului la domiciliu sau la serviciu, nu într-o clinică, iar starea lor de sănătate se schimbă de la o zi la alta, dispozitivelor de monitorizare a activității fizice oferă date reale, actualizate zilnic și  obținute în timp util pentru a servi în tratamentul pacienților cu cancer avansat.

Studiul a vizat 37 de pacienți aflați în tratament pentru cancer avansat la Cedars-Sinai. Subiecții au purtat brățări fitness pe toată durata studiului, cu excepția cazului în care au făcut duș sau au înnotat. În acest timp au avut loc trei vizite în care medicii au colectat date referitoare la activitatea pacienților, urmând ca ulterior, aceștia să fie supravegheați timp de șase luni pentru obținerea de rezultate suplimentare.

După această perioadă, cercetătorii au comparat datele obținute de la brățările fitness cu cele obținute de National Institutes of Health prin aplicarea de chestionare în care pacienții și-au evaluat propriile simptome, incluzând durerea, oboseala și calitatea somnului. La rândul lor, aceste date au fost încă o dată comparate cu două scale comune folosite pentru a evalua starea fizică și starea generală de sănătate: Eastern Cooperative Oncology Group Performance Status și Karnofsky Performance Status.

Rezultatele au demonstrat că dispozitivele de monitorizare a activității fizice pot aduce informații suplimentare și pot îmbunătăți evaluările asupra stării de sănătate și asupra condiției fizice, care sunt, prin natura lor, subiective. De asemenea, în cadrul studiului creșterea numărului de pași efectuați și a numărului de stări urcate zilnic au influențat pozitiv condiția pacienților, după cum au arătat ratele scăzute ale incidentelor medicale și ale spitalizărilor.

Ca un pas următor, anchetatorii planifică să studieze utilizarea pe termen lung a dispozitivelor de urmărire a activității fizice într-un grup mai mare și mai diversificat de pacienți cu cancer avansat, urmând ca datele să fie comparate cu evaluările pacienților și cu rezultatele clinice. În acest mod, cercetătorii urmăresc să dezvolte tratamente individualizate și planuri de exercitii fizice care să crească tolerabilitatea la tratament, dar și rata de supraviețuire pentru pacienți.

Monitorizarea zilnică a activității pacienților prin intermediul dispozitivelor de fitness poate ajuta atât la înregistrarea unor date medicale zilnice, cât și la prezicerea eventualelor complicații ale tratamentului, ajutând astfel la realizarea unor intervenții prompte și adecvate.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-02-2019 | creare: 03-08-2018 | Vizite: 1337
Bibliografie
Fitness trackers prove helpful in monitoring cancer patients, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180724174304.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: