Consumul crescut de carbohidrați rafinați ar putea crește riscul pentru cancer

Consumul crescut de carbohidrați rafinați ar putea crește riscul pentru cancer

©

Autor:

Consumul crescut de carbohidrați rafinați ar putea crește riscul pentru cancer

Rezultatele studiilor realizate în ultimii ani au remarcat rolul major al carbohidraÈ›ilor în dieta zilnică, semnalând de asemenea diferenÈ›ele dintre carbohidraÈ›ii simpli È™i cei complecÈ™i în contextul managementului ponderal È™i metabolic.

Un studiu recent, prezentat în timpul sesiunii È™tiinÈ›ifice din cadrul întrunirii anuale a Societății Americane de NutriÈ›ie din 2016 a inclus un alt argument pentru a evita, sau cel puÈ›in a limita, aportul de băuturi îndulcite, alimente procesate È™i alimente dense din punct de vedere energetic, în vederea reducerii riscului pentru cancer.

Conform studiului, s-a observat o asociere între consumul regulat de băuturi îndulcite È™i creÈ™terea riscului pentru cancer de prostată de 3 ori, respectiv de 2 ori în cazul consumului crescut de alimente procesate de tip fast-food. La polul opus, consumul zilnic de carohidraÈ›i complecÈ™i proveniÈ›i din legume, leguminoase È™i vegetale non-amidonoase (roÈ™ii, broccoli, ciuperci), fructe È™i cereale integrale a fost asociat cu reducerea riscului pentru cancerul mamar de aproximativ 67%.

Consumul individual de leguminoase cum sunt fasolea uscată, mazărea, lintea și năutul a fost asociat cu reducerea semnificativă (32%) a tipurilor de cancer a căror apariție este favorizată de suprapondere și obezitate, inclusiv a cancerelor de prostată, mamar și colorectal.

Potrivit relatărilor studiului, riscul pentru cancerul de prostată a fost mai mare cu 88% în rândul persoanelor care care au consumat alimente cu index glicemic crescut- caracteristic alimentelor bogate în carbohidraÈ›i rafinaÈ›i (zaharuri simple).

Studiul a fost realizat pe un lot de 3,100 de voluntari, iar colectarea datelor cu ajutorul chestionarelor de frecvență alimentară a început în anul 1991.

Acest tip de studiu nu a fost conceput pentru a demonstra relaÈ›ia cauză - efect dintre consumul specific de alimente È™i riscul de cancer, identificând doar posibila asociere dintre cele două.

Rezultatele acestei cercetări sprijină descoperirile anterioare conform cărora o dietă bogată în carbohidraÈ›i rafinaÈ›i poate induce efecte adverse asupra sănătății. Aceste efecte caracteristice surplusului de greutate, ale insulino-rezistenÈ›ei È™i ale perturbării metabolismului glucozei pot favoriza creÈ™terea riscului pentru diferite tipuri de cancer.

Recomandările cu privire la limitarea consumului de băuturi îndulcite È™i al alimentelor dense din punct de vedere caloric, cum sunt sursele de carbohidraÈ›i rafinaÈ›i, sunt incluse în ghidurile privind prevenÈ›ia primară a cancerului. Rezultatele acestui studiu ar putea contribui la formularea indicaÈ›iilor dietetice pentru prevenirea tipurilor specifice de cancer, în special cele relaÈ›ionate cu obezitatea È™i alimentaÈ›ia dezechilibrată.

Sursa: Newswise


Data actualizare: 08-04-2016 | creare: 08-04-2016 | Vizite: 1715
Bibliografie
Cancer Link Offers Another Reason to Avoid Highly Processed Carbs, link: https://www.newswise.com/articles/cancer-link-offers-another-reason-to-avoid-highly-processed-carbs
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gustul specific al carbohidraÈ›ilor ne poate predispune la îngrășare
  • Pastele îngrașă sau te ajută să slăbeÈ™ti?
  • Dieta cu un aport foarte redus de carbohidraÈ›i È™i eficienÈ›a în managementul diabetului tip 1
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum