Asocieri între riscul de cancer pulmonar și anumite tipare dietetice
©
Autor: Airinei Camelia
Cancerul pulmonar rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate prin cancer la nivel mondial, fumatul fiind factorul de risc principal. Cu toate că prevalența fumatului a scăzut, incidența cancerului pulmonar crește în rândul nefumătorilor.
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au realizat o meta-analiză pentru a evalua asocierea dintre diferite tipuri de diete bazate pe date și riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Meta-analiza a inclus studii prospective și de tip caz-control care evaluau relația dintre dietele bazate pe date și riscul de cancer pulmonar. Un total de 12 studii au fost selectate pentru analiză, dintre care opt erau studii de tip caz-control și patru erau studii de cohortă. Au fost excluse studiile in vitro, analizele combinate, recenziile și altele.
În plus, dieta de tip occidental a crescut semnificativ riscul de cancer pulmonar în rândul fumătorilor actuali (OR, 1.4) și foștilor fumători (OR, 1.9), în timp ce o dietă sănătoasă a oferit protecție acestora (OR, 0.6).
Nivelurile ridicate de fier hem și grăsimi saturate din carnea roșie și cea procesată pot contribui la riscul de cancer pulmonar prin inducerea de leziuni la nivelul ADN-ului. Pe de altă parte, o dietă sănătoasă, bogată în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, poate reduce stresul oxidativ și inhiba procesele de carcinogeneză.
Studiul subliniază influența semnificativă a dietelor de tip occidental și sănătoasă asupra riscului de cancer pulmonar, în special în rândul fumătorilor actuali și foști. Cu toate acestea, este necesară efectuarea de cercetări suplimentare pentru a înțelege interacțiunile dintre diete, microbiota intestinală și polimorfismele genetice asociate cu riscul de cancer pulmonar.
sursa: News Medical
foto: Stokkete/Shutterstock.com
Legătura dintre alimentație și cancer pulmonar
Studiile anterioare au arătat că vegetalele, fructele, nucile, acizii grași polinesaturați și peștele pot reduce considerabil riscul de cancer pulmonar, în timp ce carnea roșie și cea procesată îl pot crește. Epidemiologia nutrițională s-a orientat recent spre evaluarea impactului diverselor modele alimentare asupra bolilor cronice, cum ar fi cancerul, pentru a înțelege mai bine influența modelelor dietetice.Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au realizat o meta-analiză pentru a evalua asocierea dintre diferite tipuri de diete bazate pe date și riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Meta-analiza a inclus studii prospective și de tip caz-control care evaluau relația dintre dietele bazate pe date și riscul de cancer pulmonar. Un total de 12 studii au fost selectate pentru analiză, dintre care opt erau studii de tip caz-control și patru erau studii de cohortă. Au fost excluse studiile in vitro, analizele combinate, recenziile și altele.
Rezultate și concluzii
Dieta de tip occidental, caracterizată prin consum crescut de carne roșie și procesată, ouă, cereale rafinate și dulciuri, a fost asociată cu o creștere semnificativă a riscului de cancer pulmonar (OR, 1,4). Pe de altă parte, o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și carne de pasăre, a fost asociată cu o reducere a riscului (OR, 0.7).În plus, dieta de tip occidental a crescut semnificativ riscul de cancer pulmonar în rândul fumătorilor actuali (OR, 1.4) și foștilor fumători (OR, 1.9), în timp ce o dietă sănătoasă a oferit protecție acestora (OR, 0.6).
Nivelurile ridicate de fier hem și grăsimi saturate din carnea roșie și cea procesată pot contribui la riscul de cancer pulmonar prin inducerea de leziuni la nivelul ADN-ului. Pe de altă parte, o dietă sănătoasă, bogată în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, poate reduce stresul oxidativ și inhiba procesele de carcinogeneză.
Studiul subliniază influența semnificativă a dietelor de tip occidental și sănătoasă asupra riscului de cancer pulmonar, în special în rândul fumătorilor actuali și foști. Cu toate acestea, este necesară efectuarea de cercetări suplimentare pentru a înțelege interacțiunile dintre diete, microbiota intestinală și polimorfismele genetice asociate cu riscul de cancer pulmonar.
sursa: News Medical
foto: Stokkete/Shutterstock.com
Data actualizare: 06-10-2024 | creare: 21-10-2023 | Vizite: 545
Bibliografie
Association between lung cancer risk and adherence to dietary patterns, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/Association-between-lung-cancer-risk-and-adherence-to-dietary-patterns.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele cu risc mediu ar putea prefera un test din scaun în locul colonoscopiei pentru screening-ul cancerului colorectal
- Rezistența la medicația antiangiogenetică în cancerul mamar poate fi indusă de obezitate
- O singură doză de vaccin HPV poate preveni cancerul de col uterin
- Consumul ridicat de cafea a fost asociat cu creșterea riscului de cancer colorectal la bărbați
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Apa la plamani, cancer
- Cancer pulmonar - sfaturi
- Operatie cancer pulmonar
- Cancer pulmonar - ce trebuie facut?
- Daca este cancer ce avem de facut urmatorii pasi
- Cancer pulmonar metastazic in ultima faza! Simt nevoia sa discut cu cineva.
- Cancer la plamani
- Simptome cancer pulmonar ?
- Alte tipuri de cancer pe langa cel pulmonar?
- Cancer la plamani