Brățara care te avertizează despre pericolul razelor UV

©

Autor: Redacția ROmedic

Brățara care te avertizează despre pericolul razelor UV
O echipă de cercetători din cadrul Universității Queen din Belfast a dezvoltat o metodă ingenioasă de a ne ține departe de periculoasele raze ultraviolete. Dispozitivul este purtat sub forma unei brățări a cărei culoare se modifică în funcție de intensitatea razelor UV.

Acest indicator constă într-o bandă din plastic, ce conține o cerneală „inteligentă” de culoarea albastră. Atunci când expunerea la ultraviolete este prea ridicată, intensitatea culorii scade, avertizându-te astfel să eviți razele solare. Viteza cu care se schimbă culoarea depinde de tipul pielii persoanei care  poartă brățara, iar purtarea acesteia nu trebuie să excludă aplicarea cremei de protecție. Scopul ei nu este de a înlocui metodele tradiționale de protecție solară, ci de a ne ajuta să prevenim riscurile inutile.

Brățara funcționează pe baza unui fotocatalizator, care absoarbe lumina ultravioletă și folosește această energie pentru a produce schimbarea culorii cernelei. Pe durata întregii zile dispozitivul înregistrează doza totală de iradiații UV primită și avertizează posesorul atunci când nivelul razelor ultraviolete ajunge la punctul în care pot provoca arsuri solare, pentru a căuta umbra și a împiedica astfel expunerea solară.

Echipa de cercetare a primit o finanțare de la Academia Regală de Inginerie și se dorește ca dispozitivele să fie testate în cadrul unor studii clinice pe parcursul anului următor.

Industria tehnologiilor bazate pe fotocataliză este în continuă expansiune, trezind interesul și altor industrii pentru aplicarea acestui proces în dezvoltarea unor produse inovatoare (în sănătate, industria produselor de curățenie, domeniul ambalării alimentelor și chiar cel vestimentar).

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-03-2015 | creare: 30-03-2015 | Vizite: 2105
Bibliografie
Goodbye to sunburn thanks to sunburn indicator, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150325082443.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează soarele microbiomul pielii? (studiu)
  • Luminile UV folosite la interior ar putea reprezenta o sursă de poluare interioară
  • Cum afectează distribuția melaninei în epidermă deteriorarea produsă de lumina ultravioletă?
  •