Datele colectate de la dispozitivele portabile pot indica probleme de sănătate ale pacientului

©

Autor:

Datele colectate de la dispozitivele portabile pot indica probleme de sănătate ale pacientului
Ceasurile inteligente și alte dispozitive purtabile pot fi utilizate pentru a detecta bolile, deshidratarea și chiar modificările numărului de celule roșii din sânge, potrivit inginerilor biomedicali și cercetătorilor în genomică de la Universitatea Duke și de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford.
Cercetătorii spun că, cu ajutorul învățării automate, datele dispozitivelor purtabile despre ritmul cardiac, temperatura corpului și activitățile zilnice pot fi folosite pentru a prezice măsurători de sănătate.

În timpul unei vizite la cabinet, un cadru medical măsoară de obicei semnele vitale ale pacientului, inclusiv înălțimea, greutatea, temperatura și tensiunea arterială. Deși aceste informații sunt înregistrate în dosarul de sănătate, de obicei nu sunt utilizate pentru a oferi un diagnostic. În schimb, medicii solicită evaluări de laborator, precum teste de urină sau de sânge, pentru a colecta informații biologice specifice care pot ajuta la orientarea deciziilor de sănătate.

Măsurătorile vitale și testele clinice pot informa medicul despre modificări specifice ale sănătății unei persoane. Cu toate acestea, testele de laborator nu sunt lipsite de dezavantaje. Testele necesită o vizită personală, ceea ce nu este întotdeauna ușor de realizat de către pacienți, iar procedurile precum extragerea sângelui pot fi invazive și inconfortabile. De asemenea, rezultatele pot fi influențate de o serie de factori, cum ar fi când un pacient a mâncat sau a băut înainte de analize, stresul sau activitatea fizică recentă.

„Există o variație circadiană (zilnică) a ritmului cardiac și a temperaturii corpului, dar aceste măsurători unice în clinici nu surprind acea variație naturală”, a declarat Jessilyn Dunn, un co-conducător și co-autor al studiului. „Dispozitivele precum smartwatch-urile sau Fitbit-urile au capacitatea de a urmări aceste măsurători și modificări naturale pe o perioadă prelungită de timp și de a identifica când există variații față de acea linie de bază naturală”.

Studiul, care a început în 2015 la Stanford cu cohorta Integrative Personal Omics Profiling (iPOP), a inclus 54 de pacienți. Experimentul a arătat că există multiple conexiuni între datele ceasului inteligent și testele clinice de sânge. Deși datele purtabile nu sunt suficient de specifice pentru a prezice cu precizie numărul precis de celule roșii sau albe din sânge, Dunn și echipa sunt extrem de optimiste că ar putea fi un mod neinvaziv și rapid de a indica când ceva din datele medicale ale unui pacient este anormal.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-05-2021 | creare: 27-05-2021 | Vizite: 448
Bibliografie
Data from smartwatches can help predict clinical blood test results, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210525101703.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivele de monitorizare a activității tip brățară fitness ne încurajează să facem mai mulți pași
  • Potențiale substanțe chimice dăunătoare în curelele pentru smartwatch-uri și brățările de fitness
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum