Depresia de sezon
Odata cu inceperea sezonului rece, corpul are nevoie de mai multe calorii pentru a se regla termic si a-si mentine temperatura optima de functionare. Asta nu inseamna neaparat sa mancam mai multa carne, ci mai multe calorii.
Evident nu toti dintre noi vor simtii la fel schimbarea anotimpului. Anotimpurile nu le putem schimba, dar ne putem pregati pentru venirea acelora care stim ca ne influenteaza negativ dispozitia, spune psihologul Dan Ivanescu. Realitatea este ca un anotimp rece, in sine, contribuie la un context nefavorabil, fiind sumbru si atragand disconfortul psihic.
Exista si alti factori implicati in declansarea acestei depresii, cum ar fi relatiile la nivel personal (cu prieteni/iubiti/parinti/sot/sotie/etc.) cat si realizarile profesionale, care pot contribuii la mentinerea depresiei sau la declansarea ei. Pentru unele persoane , aceasta depresie apare in mod regulat in anumite sezoane, dar nu inseamana ca asa este normal sa fie sau ca nu se poate depasii aceasta stare.
Depresia de iarna este intens studiata, dar in mare parte ramane un mister. Simptomele sunt aceleasi ca la orice forma de depresie. Cele mai simple simptome de observat sunt, scaderea poftei de mancare, a numarului de ore dormite cat si calitatea somnului , scaderea randamentului in activitatile curente.
Este indicat sa vorbim despre starile pe care le avem si sa auzim o perspectiva noua de la o persoana care nu face parte din contextul de viata care a contribuit la starea in care ne aflam. Este indicat de asemenea sa iesim mai mult din casa, sa petrecem timp cu persoane apropiate. In egala masura este indicat sa facem mai mult sport. Daca starile sunt de durata si intense , trebuie sa apelam la un specialist. Uneori pe langa consiliere psihologica , se poate sa fie nevoie si de tratament medicamentos pentru o perioada si atunci se va apela si la un medic psihiatru.
Autor, Iulia Barca / Psychologies Magazine