Beneficiile sucului de sfeclă pentru sănătatea inimii

©

Autor:

Beneficiile sucului de sfeclă pentru sănătatea inimii
Un nou studiu prezentat la conferința Societății Britanice de Cardiovasculare dezvăluie că consumul zilnic de suc de sfeclă roșie timp de șase luni după primirea unui stent poate reduce semnificativ riscul de atacuri de cord sau necesitatea unor proceduri suplimentare în rândul pacienților cu angină.
Cercetarea, finanțată de Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire și de Fundația Britanică a Inimii, a fost realizată de cercetători de la Spitalul St Bartholomew și de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Studiul a constatat că, în timp ce 16% dintre pacienții cu angină au suferit incidente cardiovasculare grave în decurs de doi ani de la primirea unui stent, acest număr a scăzut la 7,5% în rândul celor care au consumat suc de sfeclă roșie. Descoperirile sugerează că recomandarea sucului de sfeclă roșie la pacienți ar putea reduce apariția restenozei, în cazul în care vasul de sânge cu stentul se îngustează din nou, ceea ce duce la simptome recurente. Măsurarea lățimii vaselor de sânge la șase luni după aplicarea stentului a arătat că pacienții cărora li s-a administrat suc de sfeclă roșie au prezentat aproximativ jumătate din procentul de îngustare observat la cei care au primit un tratament placebo. Această reducere a restenozei ar putea elimina necesitatea unor proceduri suplimentare, cum ar fi repetarea intervenției coronariene percutane sau o intervenție chirurgicală de bypass coronarian mai invazivă.

Studiul atribuie efectele benefice ale sucului de sfeclă roșie nivelului său ridicat de nitrat anorganic, care este transformat în nitriți și apoi în oxid nitric (NO) în organism. Nitratul anorganic se găsește în mod natural în sucul de sfeclă roșie și se crede că contribuie la efectele pozitive asupra vaselor de sânge. Studiul a arătat că eliminarea nitratului anorganic din sucul de sfeclă roșie a eliminat efectele sale benefice.

Studiul care a implicat 300 de pacienți a demonstrat că sucul de sfeclă roșie este o metodă sigură și bine tolerată de administrare a nitratului anorganic, fără efecte secundare semnificative raportate, cu excepția urinei roz. Cercetătorii intenționează să efectueze un studiu mai amplu în viitor, cu scopul de a prescrie suc de sfeclă roșie ca tratament post-implantare de stent. Dacă are succes, această abordare se poate extinde dincolo de pacienții cu angină pectorală pentru a include indivizi care au primit un stent din alte motive, cum ar fi după un atac de cord.

sursa: News Medical
foto: British Heart Foundation

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 350
Bibliografie
Drinking beetroot juice every day linked to reduced risk of repeat procedures and heart attacks in angina patients with stents, link: https://www.news-medical.net/news/20230606/Drinking-beetroot-juice-every-day-linked-to-reduced-risk-of-repeat-procedures-and-heart-attacks-in-angina-patients-with-stents.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul consumului pe termen scurt a sucului de sfeclă roșie asupra modulării microbiotei intestinale
  • Rezultatele stentării venoase ar putea fi îmbunătățite semnificativ, prin abordarea unei noi modalități de ghidare a procedurii
  • Sucul de sfeclă îmbunătățește calitatea vieții persoanelor cu boala pulmonară obstructivă cronică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum