Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă

Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă

©

Autor: Redacția ROmedic

Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
Studiul realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universității din California, ce urmează a fi publicat în American Journal of Clinical Nutrition (ediÈ›ia din iunie) este primul care a indicat o legătură directă È™i direct proporÈ›ională între cantitatea de băuturi îndulcite consumată È™i creÈ™terea riscului de boli cardiovasculare.

Rezultatele validează totodată observațiile unui studiu epidemiologic anterior, conform cărora riscul bolilor de inimă crește odată cu creșterea cantității de zahăr conținută de astfel de băuturi.

La studiu au participat 85 de persoane (bărbaÈ›i È™i femei cu vârste cuprinse între 18 È™i 40 de ani), care pe o durată de 15 zile au consumat băuturi cu un conÈ›inut variabil de sirop de porumb bogat în fructoză, astfel:
  • grupul 1 – 0% sirop de porumb bogat în fructoză (grupul de control) – acesta a primit o băutură fără zahăr, care conÈ›inea un îndulcitor artificial;
  • grupul 2 – 10%  sirop de porumb bogat în fructoză;
  • grupul 3 – 17,5%  sirop de porumb bogat în fructoză;
  • grupul 2 – 25% sirop de porumb bogat în fructoză.


La începutul È™i la finalul perioadei de consum, cercetătorii au măsurat nivelul de lipoproteine, trigliceride È™i acid uric, indicatori ai riscului cardiovascular.

Rezultatele au indicat o creÈ™tere a riscului cardiovascular pe măsură ce doza de sirop de porumb bogat în fructoză era mai mare. O altă observaÈ›ie interesantă a fost că modificările la nivelul lipidelor È™i lipoproteinelor ca urmare a consumului acestor băuturi îndulcite au fost mai mari în cazul bărbaÈ›ilor comparativ cu femeile, indiferent de greutatea corporală.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina cantitatea sigură de zahăr adăugat, care să nu pună în pericol sănătatea.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 07-01-2019 | creare: 24-04-2015 | Vizite: 2396
Bibliografie
Sugary drinks boost risk factors for heart disease, study shows, link: https://medicalxpress.com/news/2015-04-sugary-boost-factors-heart-disease.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum