Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
Autor: Redacția ROmedic
![Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=33364.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Rezultatele validează totodată observațiile unui studiu epidemiologic anterior, conform cărora riscul bolilor de inimă crește odată cu creșterea cantității de zahăr conținută de astfel de băuturi.
La studiu au participat 85 de persoane (bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani), care pe o durată de 15 zile au consumat băuturi cu un conținut variabil de sirop de porumb bogat în fructoză, astfel:
- grupul 1 – 0% sirop de porumb bogat în fructoză (grupul de control) – acesta a primit o băutură fără zahăr, care conținea un îndulcitor artificial;
- grupul 2 – 10% sirop de porumb bogat în fructoză;
- grupul 3 – 17,5% sirop de porumb bogat în fructoză;
- grupul 2 – 25% sirop de porumb bogat în fructoză.
La începutul și la finalul perioadei de consum, cercetătorii au măsurat nivelul de lipoproteine, trigliceride și acid uric, indicatori ai riscului cardiovascular.
Rezultatele au indicat o creștere a riscului cardiovascular pe măsură ce doza de sirop de porumb bogat în fructoză era mai mare. O altă observație interesantă a fost că modificările la nivelul lipidelor și lipoproteinelor ca urmare a consumului acestor băuturi îndulcite au fost mai mari în cazul bărbaților comparativ cu femeile, indiferent de greutatea corporală.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina cantitatea sigură de zahăr adăugat, care să nu pună în pericol sănătatea.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipertensiunea - dieta ar putea fi mai eficientă decât medicamentele?
- Cum influențează controlul glicemic riscul ischemic la pacienții cu boli coronariene și diabet tip 2
- Pietrele la rinichi ar putea crește riscul de AVC și boli coronariene
- Sotagliflozinul ar putea fi utilizat pentru a reduce riscul de evenimente cardiovasculare mortale
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Bolile cardiovasculare în sarcină
- Endocardita infecțioasă în sarcină
- Hipertensiunea pulmonară (HTP) la gravidă
- Sindromul Eisenmenger la gravidă
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Abordarea pacienților cu boli cardiovasculare
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
- Zahărul – prieten sau dușman?
- 5 idei pentru a reduce zahărul din alimentația copiilor
- Virusul HPV la barbati (toata lumea discuta despre HPV la femei, dar la barbati mai putin)
- Tratament naturist pentru urmatoarele boli cardiovasculare
- Zahar sau miere? care este mai sanatoasa?
- Cate grame de zahar pe zi este recomandat sa consume o persoana de 1.8 m inaltime si 81 kg?