Bacteriile intestinale ne modelează sănătatea de la copilărie până la bătrânețe, potrivit unui studiul

Bacteriile intestinale ne modelează sănătatea de la copilărie până la bătrânețe, potrivit unui studiul

©

Autor:

Bacteriile intestinale ne modelează sănătatea de la copilărie până la bătrânețe, potrivit unui studiul
Bolile metabolice, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau sindromul metabolic, constituie o problemă majoră de sănătate publică, avându-È™i deseori originea în copilărie È™i adolescență. În paralel, microbiomul intestinal influenÈ›ează procese fiziologice esenÈ›iale È™i poate juca un rol important în reglarea metabolismului. Cercetările anterioare au sugerat o legătură între anumite modificări ale microbiomului È™i sănătatea metabolică, însă există inconsecvenÈ›e în rezultate. În acest context, studiul publicat în jurnalul The Lancet Regional Health - Europe îÈ™i propune să evalueze relaÈ›ia dintre compoziÈ›ia microbiomului intestinal È™i parametrii metabolici în rândul unor grupuri de populaÈ›ie diferite ca vârstă È™i stil de viață.

Cercetarea a inclus trei cohorte populaționale din Olanda:
  • Generation R (GenR) - copii în jurul vârstei de 10 ani.
  • Rotterdam Study (RS) - adulÈ›i cu vârsta medie de peste 60 de ani.
  • Lifelines-DEEP (LLD) - adulÈ›i cu vârste cuprinse între 18 È™i 81 de ani.

Pentru fiecare participant, s-au colectat:
  • Probe de scaun (pentru analiza microbiomului prin secvenÈ›ierea 16S rRNA).
  • Parametri clinici È™i metabolici (IMC, procent de grăsime corporală, tensiune arterială, glicemie, trigliceride, HDL etc.).
  • Factori de stil de viață (fumat, alimentaÈ›ie, activitate fizică), precum È™i informaÈ›ii socio-economice (nivel de educaÈ›ie).
 
Fiecare cohortă a fost analizată independent, iar ulterior s-a verificat reproductibilitatea rezultatelor între cohorte. Analiza statistică a implicat metoda K-Means de clasificare a microbiomului È™i diverse modele de regresie pentru a stabili factorii care asociază compoziÈ›ia microbiomului cu starea de sănătate metabolică.

Rezultate

Două tipare majore de microbiom („cluster H” È™i „cluster U”)  

În toate cele trei cohorte, analiza K-Means a evidenÈ›iat în mod constant două grupuri distincte, cu compoziÈ›ii microbiene diferite.  
  • Grupul H („healthy”) a fost asociat cu parametri metabolici mai buni (niveluri mai mici de trigliceride, IMC sau grăsime corporală) È™i o diversitate microbiană mai ridicată.  
  • Grupul U („unhealthy”) a cuprins indivizi cu valori mai mari ale indicilor de obezitate, trigliceridelor, inflamaÈ›iei sau tensiunii arteriale, È™i cu o diversitate microbiană mai scăzută.  

Taxoni-cheie implicaÈ›i  

  • În general, genera precum Christensenellaceae R-7 È™i Prevotella-9 au fost mai abundente la persoanele cu profil metabolic mai favorabil.  
  • Genuri precum Streptococcus, Fusicatenibacter sau Blautia au apărut mai frecvent la indivizii cu parametri metabolici mai puÈ›in favorabili.

Asociere cu factori sociali È™i de mediu  

  • Nivelul (matern) de educaÈ›ie mai ridicat s-a asociat invers cu un profil U (metabolic nefavorabil È™i microbiom suboptimal).  
  • În rândul adulÈ›ilor, fumatul, folosirea inhibitorilor de pompă de protoni (PPIs) È™i medicaÈ›ia hipolipemiantă erau mai frecvente la cei din grupul U.

Riscul cardiovascular  

  • La adulÈ›ii vârstnici (Rotterdam Study), profilul U al microbiomului s-a asociat cu un risc relativ mai mare de evenimente cardiovasculare (infarct, revascularizare, accident vascular cerebral), deÈ™i diferenÈ›ele nu au atins semnificaÈ›ie statistică strictă.  
  • Estimările riscului la 5 ani de boli aterosclerotice cardiovasculare indică o probabilitate mai mare de eveniment la cei cu un microbiom de tip U față de grupul H.

Concluzii și implicații

- Două tipare microbiene se asociază în mod consistent cu sănătatea metabolică, la copii È™i adulÈ›i, sugerând că microbiomul poate fi un semnal timpuriu al stării metabolice.  
- O diversitate microbiană scăzută È™i anumite specii bacteriene se leagă de parametrii metabolici nefavorabili, iar aceÈ™ti factori devin mai evidenÈ›i la vârstă mai înaintată, când È™i riscul de boli cardiovasculare creÈ™te.  
- Rezultatele subliniază impactul educaÈ›iei È™i al factorilor de stil de viață în modularea microbiomului È™i, implicit, a sănătății metabolice.  
- Pentru prevenÈ›ia bolilor metabolice, intervenÈ›iile care vizează reglarea microbiomului (prin dietă, evitarea consumului excesiv de antibiotice, optimizarea stilului de viață) ar putea fi benefice, în special în copilărie È™i adolescență, când microbiomul încă se maturizează.  

Acest studiu contribuie la înÈ›elegerea modului în care microbiomul, interacÈ›ionând cu factorii de mediu È™i stilul de viață, poate influenÈ›a cursul sănătății metabolice pe tot parcursul vieÈ›ii. Rezultatele indică faptul că microbiomul ar putea fi un È›intă terapeutică sau preventivă în reducerea poverii bolilor metabolice È™i cardiovasculare.

Data actualizare: 11-02-2025 | creare: 11-02-2025 | Vizite: 46
Bibliografie
Li, Ruolin, et al. Association between gut microbiome profiles and host metabolic health across the life course: a population-based study, The Lancet Regional Health - Europe (2025), DOI: 10.1016/j.lanepe.2024.101195, https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(24)00364-8/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ÃŽnÈ›elegerea modului în care microbiomul se dezvoltă la oameni
  • Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelaÈ›ia este confirmată de o nouă recenzie
  • Un remediu natural asiatic, eficient în reducerea simptomelor colitei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum