Auto-medicația cu medicamente psihotrope - efectele negative ale consumului necontrolat

©

Autor:

Auto-medicația cu medicamente psihotrope - efectele negative ale consumului necontrolat

Utilizată pe scară largă în tratarea sau ținerea sub control a simptomelor ușoare apărute în cadrul unor condiții medicale recunoscute şi diagnosticate fără un consult medical, auto-medicația are anumite beneficii, însă în continuare este departe de a reprezenta o practică sigură. Există o serie întreagă de potențiale riscuri, majoritatea acestor riscuri fiind asociate cu lipsa de informații ale pacienților. O diagnosticare eronată, alegerea incorectă a terapiei necesare, administrarea sau dozarea incorectă a medicamentelor, neatenția la eventualele interacțiuni cu alte medicamente administrate sau abuzul sunt doar câteva dintre riscurile potențiale. (1)

Conform unui studiu, medicamentele cele mai utilizate fără prescripție medicală au fost întocmai medicamentele psihotrope (în aproape 60% dintre cazuri), cele care de regulă sunt oferite în cazuri limitate şi doar pe bază de rețetă. Îngrijorător este faptul că doar 38,9% dintre cei care iau astfel de medicamente fără o prescripție medicală fac acest lucru deoarece în trecut au mai tratat probleme similare în același mod, tratamentul inițial fiindu-le prescris de către un psihiatru. Consumul necontrolat pe o perioadă îndelungată de medicamente psihotrope reprezintă o problemă la fel de gravă ca auto-medicația cu astfel de medicamente. (2)

Majoritatea celor care preferă să ia medicamente pe cont propriu pentru ameliorarea simptomelor fac acest lucru în funcție de propriile convingeri privind sănătatea. Deşi perspectivele pacientului cu privire la medicație sunt importante, este important să se acționeze în concordanță cu factorii cognitivi. (3)

Când sunt necesare medicamente psihotrope?

În comparație cu o banală răceală, care de regulă dispare de la sine fără un tratament medicamentos, problemele ce vizează sănătatea mintală pot fi ameliorate de regulă doar cu ajutorul unor medicamente. Pentru a cunoaște cu exactitate care sunt beneficiile produse de clasele de medicamente psihotrope, astfel încât să se poată alege un tratament, este nevoie de prezența la medic, acesta fiind singurul în măsură să ofere un diagnostic şi mai apoi un plan terapeutic care să dea rezultatele dorite. Deşi este vorba de medicamente cu efecte secundare agresive, care pot avea o interacțiune periculoasă cu alte medicamente, în continuare există pacienți care îşi administrează psihotrope fără recomandarea unui medic. (4)

Chiar dacă aceste medicamente pot ameliora simptomele, contribuind inclusiv la reducerea riscurilor de sinucidere, pot avea şi un impact nu tocmai pozitiv asupra sănătății fizice.

Situațiile în care pot apărea efecte adverse, plecându-se de la auto-medicația cu medicamente psihotrope?

Abuzul de psihotrope

Apare atunci când medicamentele sunt utilizate în mod repetat, deşi nu există o recomandare medicală în acest sens. Astfel de abuzuri devin tot mai posibile în societatea noastră, din cauza incidenței tot mai mari a afecțiunilor psihiatrice. Persoanele cu depresie sau anxietate generalizată au un risc ridicat de a dezvolta o dependență. În funcție de categoria de psihotrope consumate, efectele abuzului pot fi unele extrem de agresive, ajungându-se în unele cazuri chiar şi la deces. (5)

Apariția unor simptome noi

Un număr relativ mare de studenți apelează la stimulente în perioadele stresante din an, precum cele în care sunt programate sesiunile de examene. Chiar dacă pastilele vor ameliora stresul, acțiunea asupra sistemului nervos este mult mai complexă, fiind posibilă apariția unor noi simptome, precum amețeli, probleme de memorie sau stări de oboseală. (5)

Efectele obținute nu vor fi cele dorite

Acest lucru este posibil atunci când dozele administrate sunt unele mici sau când există o interacțiune cu alte substanțe. (6)

Interacțiuni periculoase cu alte medicamente sau substanțe

De exemplu, atunci când antidepresivele sunt combinate cu metadona sau când medicamentele anxiolitice sunt luate sau amestecate cu alcool efectele pot fi unele extrem de grave. (7)

Tratarea eronată a unor efecte secundare

În lipsă de cunoștințe referitoare la eventuale efecte secundare ale medicamentelor psihotrope, oamenii tind să considere efectele adverse noi simptome ale afecțiunii preexistente. Tocmai din acest motiv, pacientul poate considera utilă o creștere a dozajului, lucru care va agrava şi mai mult situația. (8)


Data actualizare: 14-11-2021 | creare: 11-12-2018 | Vizite: 4202
Bibliografie
(1) Risks of self-medication practices, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20615179
(2) Self-medication, the new silence epidemic. Studies in patients of clinical practice and mental health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18273419
(3) Adherence behaviour with psychotropic medication is a form of self-medication, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16996228
(4) Psychotropic medications: what you should ask your doctor, link: https://adaa.org/learn-from-us/from-the-experts/blog-posts/consumer/psychotropic-medications-what-you-should-ask
(5) The abuse of psychotropic drugs, link: https://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/bulletin/bulletin_1973-01-01_3_page003.html
(6) What you need to know to take psychotropic medications safely, link: https://www.verywellmind.com/taking-psychotropic-medications-safely-4080559
(7) 7 Dangerous Drug Mistakes, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/7-dangerous-drug-mistakes
(8) Self-medication: A current challenge, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012703
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un medicament folosit împotriva bolilor mintale grave, sigur și fezabil pentru administrarea simultană în doze de până la 25 mg
  • Diferențele în durata și intensitatea psihostimulantelor
  • Un antipsihotic folosit în tratamentul schizofreniei ar putea fi util în tratamentul depresiei la adulții care nu au răspuns la tratamentele standard
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum