Au fost identificate combinațiile toxice ale aerului asociate cu simptomele astmului în rândul copiilor școlari

©

Autor:

Au fost identificate combinațiile toxice ale aerului asociate cu simptomele astmului în rândul copiilor școlari
Un studiu recent publicat în Science of the Total Environment sugerează că expunerea la diverse combinații de poluanți atmosferici toxici ar putea declanșa simptomele astmului la copii. Cercetarea, condusă de Universitatea de Stat din Washington, a analizat efectele a 25 de combinații diferite de poluanți ai aerului asupra simptomelor de astm la 269 de copii diagnosticați cu această afecțiune în Spokane, Washington. Rezultatele au evidențiat o disparitate socioeconomică, un grup de copii dintr-un cartier cu venituri mai scăzute fiind expus la un număr mai mare de combinații toxice, în total 13 din cele 25 identificate în acest studiu.
Studiul a utilizat tehnici de învățare automată pentru a analiza efectele potențiale ale expunerii la 109 poluanți ai aerului și combinațiile acestora asupra astmului. Datele au fost colectate și modelate de Agenția pentru Protecția Mediului, vizând poluanții prezenți în cartierele din jurul a 10 școli elementare din Spokane. De asemenea, cercetătorii au accesat date anonimizate de la aceste școli referitoare la elevii diagnosticați cu astm care au prezentat simptome precum tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și necesitatea utilizării unui inhalator.

Analiza a luat în considerare simptomele de astm apărute în 2019 și 2020, în cele șase luni înainte de începerea izolărilor pandemice din martie 2020, și a asociat aceste date cu expunerile la poluanți din aceleași șase luni, precum și cu perioade de expunere pe termen mai lung, de trei și cinci ani, înainte de apariția simptomelor de astm.

Trei poluanți specifici au fost semnificativ asociați cu simptomele astmului în toate cele trei perioade de expunere analizate. Aceștia, deși pot avea nume necunoscute publicului larg - 1,1,1 tricloroetan, 2-nitropropan și 2, 4, 6 triclorofenol - provin din materiale larg utilizate. Primul este un solvent industrial, al doilea este un aditiv pentru vopsele și finisaje, iar al treilea, un agent antisepic și antimucegai, interzis în anii '80, dar poate fi încă prezent în unele pesticide și conservanți fabricați înainte de această dată.

Studiul nu a avut ca obiectiv identificarea sursei specifice a oricărui poluant al aerului sau motivul exact pentru care un grup de copii dintr-un cartier cu venituri mai scăzute a fost expus într-o măsură mai mare la poluanții aerului. Totuși, proximitatea surselor cunoscute de poluare a aerului, cum ar fi traiul aproape de autostrăzi aglomerate sau facilități care utilizează solvenți, ar putea juca un rol.

Descoperirea unei posibile disparități socioeconomice în expunerile la toxinele aerului este în concordanță cu cercetările anterioare, care arată că copiii din zonele cu venituri mai scăzute sunt expuși la o varietate largă de poluanți ai aerului în cartierele în care trăiesc. Deși studiul este limitat la orașul de mărime medie Spokane, constatările sunt în acord cu un alt studiu efectuat în New York City, care a identificat poluanți ai aerului similari asociați semnificativ cu rezultatele astmului, sugerând că acești toxici ai aerului influențează astmul la copii, indiferent de dimensiunea orașului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-03-2024 | creare: 19-03-2024 | Vizite: 227
Bibliografie
Multiple air pollutants linked to asthma symptoms in children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240313135515.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Copiii care suferă de astm sunt predispuși la obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum