Au fost identificate 4 virusuri care pot produce hormoni cu activitate asemănătoare insulinei la oameni

©

Autor:

Au fost identificate 4 virusuri care pot produce hormoni cu activitate asemănătoare insulinei la oameni

Cercetătorii din cadrul Joslin Diabetes Center au identificat 4 virusuri implicate în producerea hormonilor cu acțiune asemănătoare insulinei, hormoni activi și în celulele umane. Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Descoperirea acestor noi hormoni insulin-like cu acțiune asupra celulelor umane și ale rozătorelor ne arată cât de expuși suntem la astfel de peptide microbiene și ne poate ajuta să înțelegem mai bine rolul microbilor în apariția bolilor umane, cu precădere a obezității, diabetului și cancerului.

Analizând o bază de date publică care deținea secvențe genomice de ADN viral, cercetătorii au identificat virusuri care produc peptide similare sau parțial asemănătoare cu 16 hormoni umani și proteine reglatoare.

Patru dintre aceste virusuri implicate în producerea hormonilor insulin-like infectează peștii și amfibienii de regulă, dar sunt activi și la mamifere.

Experimentând pe celule animale și umane peptidele insulin-like virale acționează ca hormoni și se pot atașa receptorilor insulinici la om, inslusiv la receptorii specifici factorului de creștere de tip insulinic (IGF-1, insulin-like growth factor 1).

Insulina și IGF-1 sunt principalele proteine implicate în captarea și utilizarea glucozei la nivelul celulelor organismului, având un rol predominant și în procesele de creștere. Animalele de experiență injectate cu peptide virale insulin-like au înregistrat valori scăzute ale glicemiei, un alt semn al acțiunii de tip insulinic.

Mai mult decât atât, în cadrul analizei s-a confirmat că acești viruși pot fi prezenți și în intestinul uman.

Prin urmare și noi putem fi expuși: „este posibil ca oamenii să fie expuși la astfel de viruși prin intermediul consumului de pește din dietă, dar la această oră nu există dovezi ale cauzalității sau mecanisme și condiții cunoscute prin care virusurile fie infectează celulele, fie sunt cel puțin absorbite parțial la nivelul intestinului uman.
Se consideră că sunt peste 300,000 de virusuri care pot infecta sau pot fi active la mamifere, dintre care aproximativ 7,500 sau circa 2.5% dintre ele au fost analizate în vederea secvențierii genetice.
Această cercetare oferă noi perspective pentru studiul autoimunității și a diabetului tip 1. De asemenea, virusurile analizate și multe altele care vor fi identificate în viitor ar putea fi implicate în apariția cancerului.

Studiul ar putea face lumină în ceea ce privește etiopatogenia tulburărilor metabolice precum diabetul tip 2 și obezităii, afecțiuni în care răspunsul organismului la acțiunea insulinei este alterat.
” - afirmă Ronald Kahn, investigatorul principal al studiului.


Sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-02-2019 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 942
Bibliografie
Some viruses produce insulin-like hormones that can stimulate human cells -- and have potential to cause disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180219155012.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Administrarea insulinei prin intermediul unei pastile
  • O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
  • FDA a aprobat primul „pancreas artificial” din lume
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum