Asocierile dintre IMC și demență: de ce bărbații subponderali au un risc mai mare de demență decât cei supraponderali?

©

Autor:

Asocierile dintre IMC și demență: de ce bărbații subponderali au un risc mai mare de demență decât cei supraponderali?
Un studiu de cohortă retrospectiv analizează asocierea dintre indicele de masă corporală (IMC) și demență la bărbații și femeile în vârstă din Germania, în vederea identificării potențialelor mecanisme care determină creșterea riscului de demență în rândul persoanelor cu o greutate diferită de cea considerată normală. În mod surprinzător, studiul arată că barbații subponderali (cu o greutate mai mică decât cea normală) au un risc mai mare de demență, comparativ cu bărbații supraponderali.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat datele a peste 296.000 de persoane cu o vârstă medie de 70 de ani, majoritatea de sex feminin. Persoanele incluse în studiu au oferit date cu privire la IMC în diferite momente, inclusiv la un an înainte de diagnosticul de demență. Majoritatea celor înscriși în studiu au fost clasificați ca fiind supraponderali (41,5%), urmați de cei obezi (32,1%) și de cei cu o greutate normală (25,5%). Doar 0,9% dintre subiecți au fost clasificați ca fiind subponderali.

Excesul de greutate a fost singurul factor asociat în mod negativ cu demența în rândul femeilor, în timp ce, la bărbați, incidența demenței a fost mai mare în rândul persoanelor subponderale. Obezitatea a fost în general asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. „Am observat existența unei relații puternice între subponderabilitate și demență la bărbații în vârstă. În acest context, considerăm că deficiențele cognitive ar trebui să fie evaluate în mod regulat la pacienții de sex masculin vârstnici cu un indice de masă corporală de sub 18,5 kg/m2”, a menționat primul autor al studiului, cercetătorul Louis Jacob.

Dimensiunea mare a eșantionului constituie un punct major al studiului actual. Cu toate acestea, studiul are o serie de limitări, precum lipsa datelor despre IMC pentru majoritatea pacienților sau posibilitatea pacienților de a oferi date false cu privire la propria greutate, datele fiind autoraportate. În plus, la momentul actual nu este clar dacă IMC constituie o măsură fiabilă a excesului de greutate și a obezității.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-08-2022 | creare: 30-08-2022 | Vizite: 325
Bibliografie
Study analyzes associations between BMI and dementia in older women and men, https://www.news-medical.net/news/20220824/Study-analyzes-associations-between-BMI-and-dementia-in-older-women-and-men.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum