Asocierea dintre cannabis și tulburările de somn
Un nou studiu publicat în Psychiatry Research a cercetat asocierea dintre consumul de cannabis și tulburările de somn.
Potrivit ultimelor cercetări, rata tulburărilor de somn printre studenți este crescută. Acest lucru este îngrijorător întrucât scăderea calității somnului are un impact negativ asupra capacităților psihice și cognitive. De asemenea, în Franța, cannabisul este un drog frecvent consumat de populația tânără, fiind un motiv de îngrijorare.
Studiul actual a inclus 14.787 de studenți vorbitori de limba franceză de la universități și instituții de învățământ superior din Franța. Vârsta medie a participanților a fost de 20,4 ani. Majoritatea persoanelor (75,5%) erau de sex feminin, iar 39% erau studenți în primul an. Aproximativ 14% aveau un istoric de anxietate iar 12%, istoric de depresie.
Prin intermediul chestionarelor, cercetătorii au reușit să obțină de la aceștia informații legate de stilul de viață, caracteristicile sociodemografice și starea de sănătate. Astfel, echipa a cercetat dacă participanții au experimentat în ultimele 3 luni insomnie, privare de somn, somnolență diurnă excesivă sau scăderea calității somnului. De asemenea, studenții au fost întrebați dacă au consumat cannabis în ultimul an. Dintre aceștia, un procent de 1,5% a confirmat un consum zilnic, 4,4% consum săptămânal iar 20,5%, un consum lunar.
Rezultatele studiului
Potrivit rezultatelor, utilizarea zilnică sau săptămânală de cannabis a fost mai frecventă la participanții de sex masculin și la cei care fumau peste 10 țigări pe zi, consumau alcool de mai mult de 3 ori pe săptămână, își administrau somnifere sau aveau un status economic precar. De asemenea, s-a observat că studenții cu anxietate sau depresie consumau mai mult cannabis. În ceea ce privește insomnia, această a fost raportată de 22,7% dintre studenți, fiind mai comună la persoanele de sex feminin și la cele cu status economic precar, care fumau peste 10 țigări pe zi și care luau somnifere.
Nu s-a descoperit nicio corelație între consumul de cannabis și vârsta participanților. Mai mult, nu există nicio asociere între insomnie, vârstă și sex.
După ajustarea în funcție de caracteristicile demografice și obiceiurile sănătoase, s-a observat o corelație între consumul zilnic sau săptămânal de cannabis și insomnie, somnolența diurnă excesivă și scăderea calității somnului.
În concluzie, riscul de insomnie a crescut cu 45% la consumatorii de cannabis. De asemenea, studenții cu istoric de depresie sau anxietate consumau mai des cannabis și aveau mai frecvent tulburări de somn.
sursa: News Medical
foto: beton studio/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Participarea la evenimente sportive îmbunătățește starea de spirit
- Băuturile carbogazoase dăunează grav sănătății orale: un consum crescut de astfel de băuturi duce la dezintegrarea structurală a dinților
- Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
- Regrete minime după operațiile de confirmare a genului
- Tulburarile de somn in legatura cu respiratia
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Cosmarul
- Tulburarile legate de consumul de cannabis (hasis, marijuana)
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sindromul picioarelor nelinistite si tulburarea de somn
- Recomandare medicament somn
- Intrebare - cannabis, etnobotanice, tristețe imensa, orice sentiment îl simt dus la extrem
- Astenie de primavara?
- Tulburări de somn: noaptea s-a transformat în zi!
- Tulburari de somn!
- Nu suport sedarea.Ce alte soluții fara sedare mai sunt pt somn?
- Nu pot sa dorm. Somnul meu nu este unul profund, e pe reprize.
- Nu pot mentine somnul
- Consumul de canabis
- Insomnie. Somn agitat în reprize