Artrita psoriazică - ghidul pacientului
Artrita psoriazică este o artrită inflamatorie cronică care se manifestă prin durere, rigiditate È™i modificarea aspectului unor articulaÈ›ii. Evoluând în crize, uneori separate de perioade lungi de acalmie, artrita psoriazică trece de multe ori neobservată sau chiar este confundată cu o altă formă de reumatism cronic precum spondilita. Tratamentele ajută la ameliorarea crizelor acute È™i la reducerea frecvenÈ›ei manifestărilor (1).
Cum se produce artrita psoriazică?
Artrita psoriazică este cauzată de o reacÈ›ie a sistemului imunitar împotriva articulaÈ›iilor, tendoanelor È™i ligamentelor. Se întâlneÈ™te deseori la persoanele care suferă de psoriazis, o boală inflamatorie cronică a pielii. Cu toate acestea, 20% dintre persoanele cu artrită psoriazică nu au È™i psoriazis (2).
Etiologia artritei psoriazice nu este pe deplin înÈ›eleasă, mai multe tipuri de celule ale sistemului imunitar È™i citokine fiind implicate în activitatea bolii. Lichidul sinovial al articulaÈ›iilor afectate conÈ›ine niveluri crescute de limfocite T È™i citokine, cum ar fi TNF, IL-6, IL-12/IL-23 È™i IL-17. Împreună, aceste citokine produc inflamarea articulaÈ›iilor È™i alte efecte biologice în aval, cum ar fi activarea osteoblastelor È™i osteoclastelor, care contribuie È™i mai mult la deteriorarea articulaÈ›iilor. Terapiile biologice care vizează aceste citokine au devenit opÈ›iuni cheie de tratament, în special pentru pacienÈ›ii cu boală moderată până la severă (2).
Care sunt formele de artrită psoriazică?
Există 3 forme:
- forma axială afectează coloana vertebrală, articulațiile toracelui și cele care unesc pelvisul și vertebrele lombare;
- forma articulară periferică afectează genunchii, È™oldurile, umerii, degetele de la mâini sau de la picioare, fiind È™i cea mai frecventă formă;
- forma care atinge călcâiele È™i coatele (3).
Un pacient cu artrită psoriazică poate avea una sau mai multe dintre aceste forme, simultan sau succesiv (3).
Cine este afectat de artrita psoriazică?
Simptomele apar de obicei la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 È™i 50 de ani (4).
Aproximativ 80% dintre persoanele care suferă de artrită psoriazică sunt, de asemenea, afectate de psoriazis, însă doar 20-30% dintre persoanele cu psoriazis vor dezvolta artrită psoriazică (4).
De obicei, artrita psoriazică debutează la 5 până la 10 ani după apariÈ›ia simptomelor cutanate ale psoriazisului (4).
Care sunt cauzele artritei psoriazice?
Artrita psoriazică este cauzată de interacțiunea unor factori genetici și de mediu (de exemplu, stres, traume fizice sau emoționale sau infecții). Sub acțiunea combinată a acestor factori, sistemul imunitar reacționează anormal și atacă țesuturile articulațiilor ca și cum ar fi corpuri străine. Reacția imună produce o inflamație locală care provoacă durere, rigiditate, umflare a articulațiilor și leziuni pe termen lung (5).
Care sunt factorii de risc pentru artrita psoriazică
Persoanele care poartă gena HLA B27 în cromozomii lor au un risc mai mare de a dezvolta artrită psoriazică sau psoriazis. HLA B27 codifică o proteină de suprafață celulară care este implicată în recunoaÈ™terea lor de către sistemul imunitar. Proteinele HLA sunt cele care definesc compatibilitățile dintre donatori È™i primitori pentru transplanturi de organe (6).
HLA B27 este prezent la 8% dintre persoanele de origine europeană È™i la 0,5 până la 1% dintre persoanele de origine asiatică. AÈ™adar, persoanele de origine asiatică au un risc mai scăzut de a dezvolta artrită psoriazică (6).
Există È™i alÈ›i factori de risc pentru artrita psoriazică: obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic, psoriazisul, mai ales în formele severe È™i extinse (6).
Care sunt simptomele asociate artritei psoriazice?
Simptomele sunt nespecifice È™i seamănă foarte mult cu cele ale altor forme de reumatism inflamator cronic. Atunci când atacurile sunt uÈ™oare È™i rare, este posibil să treacă neobservate. Aproximativ 50% dintre cazurile clinice rămân nediagnosticate (7).
Două simptome, prezente la 30 până la 50% dintre pacienÈ›i, sunt deosebit de caracteristice artritei psoriazice:
- entezita, sau inflamația entezelor;
- dactilita, o inflamaÈ›ie a articulaÈ›iilor degetelor (aspectul „degetului în cârnat”) (8).
Aceste simptome sunt adesea asimetrice (doar o parte a corpului este afectată).
Se pot observa și alte simptome:
- dureri articulare, mai ales în miezul noptii;
- oboseală, mai ales in timpul recidivelor;
- rigiditate articulară matinală care este ameliorată prin mișcare;
- umflarea articulaÈ›iilor din cauza inflamaÈ›iei membranei care protejează articulaÈ›iile („membrana sinovială”). Aceste umflături sunt dovezi ale „revărsării sinoviale”, care reprezintă o creÈ™tere a volumului de lichid din articulaÈ›ie (8).
La persoanele care suferă de psoriazis, un simptom este prezent frecvent în timpul artritei psoriazice (70 până la 80% din cazuri): unghiile au multe cratere mici („unghii cu degetar” sau „unghii de croitoreasă”) (8).
În unele cazuri, artrita psoriazică poate fi însoÈ›ită de inflamaÈ›ia ochilor („uveită”), boala inflamatorie cronică intestinală (boala Crohn sau colită ulceroasă), tulburări ale ritmului cardiac sau anomalii ale valvei cardiace (8).
Diagnostic diferențial
Se realizează cu:
- artrita reumatoidă;
- osteoartrita erozivă;
- artrita cu cristale (guta și pseudoguta)
- alte spondiloartropatii seronegative, cum ar fi artrita reactivă, artrita enteropatică și spondilita anchilozantă (2).
Cum evoluează artrita psoriazică?
Artrita psoriazică evoluează în pusee separate de perioade de acalmie, independente de apariÈ›ia simptomelor cutanate în cazul celor care suferă È™i de psoriazis (9).
Lăsată netratată, artrita psoriazică poate provoca rigiditate articulară ireversibilă (anchilozare), sau chiar deformări ireversibile articulare, cu apariția unor dizabilități (9).
Cum se pune diagnosticul de artrită psoriazică?
Artrita psoriazică poate fi diagnosticată de către un dermatolog (la un pacient cu psoriazis) sau un reumatolog. Pe lângă simptome, o serie de examinări suplimentare (raze X, analize de sânge) confirmă suspiciunea de artrită psoriazică (8).
Variante de tratament
Tratamentul artritei psoriazice constă în medicamente, aparate ortopedice, reabilitare funcÈ›ională, activitate fizică adaptată È™i, eventual, intervenÈ›ii chirurgicale (10).
Medicamentele prescrise pentru artrita psoriazică urmăresc ameliorarea durerii È™i prevenirea leziunilor articulare prin reducerea inflamaÈ›iei locale. Majoritatea pacienÈ›ilor iau antiinflamatoare nesteroidiene utile pentru ameliorarea simptomelor, dar trebuie să acorde atenÈ›ie la posibilele efecte secundare. În stadiile iniÈ›iale se pot efectua intraarticular sau intramuscular injecÈ›ii cu corticosteroizi pentru a reduce din inflamaÈ›ie rapid (7).
Medicamente antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD în engleză) sunt prescrise pentru a preveni crizele de artrită psoriazică la persoanele care suferă frecvent de aceasta sau atunci când schemele pentru ameliorare nu sunt suficiente. Aceste tratamente au ca scop inhibarea parÈ›ială a acÈ›iunii sistemului imunitar È™i de reducere a inflamaÈ›iei: se numesc „imunosupresive”. Aceste tratamente sunt rezervate pentru artrita psoriazică severă sau de severitate moderată ce are un impact puternic asupra calității vieÈ›ii pacientului (7):
- Metotrexatul rămâne cea mai aleasă terapie DMARD de primă linie, în ciuda controverselor (11).
- Inhibitorii factorului de necroză tumorală - TNF (adalimumab, certolizumab, etanercept, golimumab È™i infliximab) sunt acum utilizaÈ›i în mod curent. Au beneficii semnificative asupra artritei, psoriazisului, entezitei È™i dactilitei, precum È™i asupra leziunilor radiografice (11).
- Ustekinumab este un inhibitor de IL-12/23 care este utilizat în mod obiÈ™nuit pentru psoriazis È™i s-a dovedit a fi eficient pentru artrită, piele, entezită È™i dactilită. În ciuda faptului că nu există studii directe, se consideră că este mai puÈ›in eficient decât inhibitorii TNF pentru manifestările musculo-scheletice, dar este superior pentru bolile de piele. Ustekinumab este acum aprobat de pentru tratamentul artritei psoriazice, dar numai ca terapie de linia a doua (11).
- O altă terapie disponibilă pentru artrita psoriazică este apremilastul, un inhibitor al fosfodiesterazei-4. Are un profil favorabil de siguranță, fără a necesita monitorizare regulată a sângelui È™i fără hepatotoxicitate (11).
Prin apariÈ›ia unor terapii mai noi de acÈ›iune, terapia optimă este mai uÈ™or de identificat, cu scopul de a oferi siguranță È™i eficacitate în controlul È™i vindecarea artritei psoriazice (11).
Managementul comorbidităților
Psoriazisul este frecvent identificat la pacienÈ›ii cu artrită psoriazică. Colaborarea strânsă cu un dermatolog este esenÈ›ială pentru gestionarea simptomelor apărute la nivelul pielii È™i a sistemului musculo-scheletic (10).
În spectrul spondiloartritelor, manifestările extraarticulare, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale È™i uveita sunt, de asemenea, un risc. AÈ™adar, comunicarea cu specialiÈ™ti (oftalmologi È™i gastroenterologi) este crucială pentru gestionarea optimă a acestori condiÈ›ii conexe. De exemplu, unele tratamente pentru artrita psoriazică ar putea agrava comorbiditățile (inhibitorii de interleukină-17 pot exacerba boala la pacienÈ›ii cu boală inflamatorie intestinală) (10).
Sindromul metabolic complică tratarea artritei psoriazice, iar anumiÈ›i steroizi È™i DMARD cresc riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială È™i anomalii hepatice. Obezitatea este asociată cu psoriazis si artrita psoriazică, cu o prevalență de aproximativ 45%, limitând toleranÈ›a la terapii (12).
2. Alan Menter MD. Psoriasis and Psoriatic Arthritis Overview. Published online June 17, 2016. Accessed January 10, 2022. https://www.ajmc.com/view/psoriasis-and-psoriatic-arthritis-overview
3. Gottlieb A, Merola JF. Psoriatic arthritis for dermatologists. J Dermatol Treat. 2020;31(7):662-679. doi:10.1080/09546634.2019.1605142
4. Huynh D, Kavanaugh A. Psoriatic arthritis: current therapy and future approaches. Rheumatology. 2015;54(1):20-28. doi:10.1093/rheumatology/keu237
5. Gladman DD. Clinical Features and Diagnostic Considerations in Psoriatic Arthritis. Rheum Dis Clin North Am. 2015;41(4):569-579. doi:10.1016/j.rdc.2015.07.003
6. Veale DJ, Fearon U. The pathogenesis of psoriatic arthritis. Lancet Lond Engl. 2018;391(10136):2273-2284. doi:10.1016/S0140-6736(18)30830-4
7. Coates LC, Helliwell PS. Psoriatic arthritis: state of the art review. Clin Med Lond Engl. 2017;17(1):65-70. doi:10.7861/clinmedicine.17-1-65
8. Ritchlin CT, Colbert RA, Gladman DD. Psoriatic Arthritis. N Engl J Med. 2017;376(10):957-970. doi:10.1056/NEJMra1505557
9. Helliwell PS, Ruderman EM. Natural History, Prognosis, and Socioeconomic Aspects of Psoriatic Arthritis. Rheum Dis Clin North Am. 2015;41(4):581-591. doi:10.1016/j.rdc.2015.07.004
10. Raychaudhuri SP, Wilken R, Sukhov AC, Raychaudhuri SK, Maverakis E. Management of psoriatic arthritis: Early diagnosis, monitoring of disease severity and cutting edge therapies. J Autoimmun. 2017;76:21-37. doi:10.1016/j.jaut.2016.10.009
11. Le rhumatisme psoriasique Archives. Association France Psoriasis. Accessed January 10, 2022. https://francepsoriasis.org/./la-maladie/soigner/le-rhumatisme-psoriasique/
12. Van den Bosch F, Coates L. Clinical management of psoriatic arthritis. Lancet Lond Engl. 2018;391(10136):2285-2294. doi:10.1016/S0140-6736(18)30949-8
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Unii medici i-au pus ca diagnostic probabil si artrita psoriazica
- Poliartrita psoriazica
- Artrita psoriazica