Investigația imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) la nivel toracic
Imagistica prin rezonanță magnetică la nivel toracic este un instrument important în identificarea modificărilor structurilor din cavitatea toracică, inclusiv inima, plămânii, vasele de sânge și țesuturile adiacente. Pentru a obține aceste imagini tridimensionale, RMN-ul utilizează câmpuri magnetice foarte puternice și radiofrecvența care influențează direcția de mișcare a atomilor de hidrogen din corp.
Când este indicată examinarea RMN la nivel toracic?
O investigație RMN la nivel toracic este recomandată pentru a identifica și evalua o gamă largă de afecțiuni. De exemplu, o examinare RMN la nivel toracic se efectuează pentru a identifica tumorile peretelui toracic, ganglionii limfatici și vasele de sânge, malformațiile vasculare și limfatice ale pieptului, tulburările măduvei spinării, infecțiile toracice și cancerul pulmonar.
Alte indicații pentru efectuarea unui RMN toracic se referă la: afecțiuni cardiace (anomalii ale valvei cardiace, insuficiență cardiacă), afecțiuni pulmonare (pneumonie, neoplazii pulmonare, fibroze pulmonare), afecțiuni ale vaselor de sânge (anevrisme, tromboze).
O examinare RMN la nivel toracic este recomandată și în cazul în care pacientul prezintă simptome asociate cu leziunile nervoase, precum dureri de spate, febră, pierderea senzației la extremități, apariția bruscă a incontinenței.
Cum te pregătești de examinarea RMN la nivel toracic?
Pacientul trebuie să îndepărteze toate obiectele metalice, cum ar fi bijuteriile, ceasurile, protezele dentare detașabile, agrafele de păr, ochelarii și orice alte obiecte care ar putea interfera cu câmpul magnetic al dispozitivului. Repausul alimentar de 4-6 ore poate fi indicat în cazul unei examinări RMN în zona toracică.
Citiți continuarea articolului: