ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Tomografia computerizată cu substanță de contrast sau fără?

Computer tomograful (CT) este un instrument important în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni. Acesta utilizează un set de raze X care se mișcă în cerc, în jurul zonei de interes. Rezultatul examinării este o imagine tridimensională care constă în mai multe straturi de imagini cu raze X. Computer tomograful permite scanarea întregului corp și a segmentelor acestuia – cap, gât, torace, abdomen, pelvis și membre, dar și a organelor interne – pancreas, ficat, intestine, rinichi, vezică urinară, glande suprarenale, inimă și plămâni.

 

În funcție de necesitățile clinice, tomografia computerizată se poate efectua cu sau fără substanță (agent) de contrast. Agentul de contrast, biocompatibil cu organismul, este o substanță care poate fi identificată mai ușor de razele X în timpul examinării, ceea ce îmbunătățește vizibilitatea anumitor țesuturi corporale în imaginea tridimensională.

 

Tomografia computerizată cu substanță de contrast

 

Pentru a îmbunătăți capacitatea de a identifica orice afecțiune de la nivelul întregului corp, de cele mai multe ori, scanarea CT se efectuează cu substanță de contrast. În acest caz, substanța de contrast (de regulă, o substanță care conține iod) poate fi injectată intravenos (pentru evaluarea vaselor de sânge, abdomenului sau a zonei pelvine), intrarectal, intraarticular sau administrată per os (pentru evaluarea tubului digestiv). Aceasta se administrează cu o oră înainte de examinarea tomografică. Substanța de contrast se elimină în mod natural, prin urină, în câteva ore de la administrare. Pentru eliminarea rapidă, se recomandă consumul a 2 litri de apă.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/tomografia-computerizata-cu-substanta-de-contrast-sau-fara

 
Programare