ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Totul despre colonoscopie

Totul despre colonoscopie
Autor: Dr. Ancuța Enea, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

Pentru investigarea completă a colonului avem la dispoziție mai multe metode: clisma baritată (ce constă în introducerea unei substanțe de contrast – bariu – în rect și efectuarea unei radiografii clasice a colonului), colonoscopia, computer tomograf cu pregătire digestivă, RMN cu pregătire digestivă. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul va indica examenul medical potrivit.

Colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară) este una dintre cel mai des folosite metode de investigare a colonului. De multe ori, pacienții amână efectuarea acestei investigații deoarece este considerată a fi o explorare invazivă și dureroasă. Această frică duce adesea la imposibilitatea diagnosticului precoce al unor afecțiuni devastatoare, cum este și cazul cancerului de colon.

 

Ce este colonoscopia?

 

Colonoscopia este o investigație medicală care permite medicului examinarea în întregime a colonului (intestinul gros) și a unei mici porțiuni de intestin subțire. Examinarea se realizează cu ajutorul unui instrument subțire și flexibil, dotat la unul dintre capete cu un dispozitiv cu o mică cameră și sursă de lumină ce captează și transmite în timp real imagini din interiorul colonului, numit colonoscop.

 

Ce afecțiuni ale colonului pot fi depistate cu ajutorul colonoscopiei?

 

Cu ajutorul colonoscopiei se pot observa leziuni foarte mici, modificări ale aspectului mucoasei colonice (modificări de culoare, sângerare mucoasă), hemoroizi, diverticuli colonici (dilatații saculare ale mucoasei peretelui intestinului gros), polipi, zone inflamate, zone ulcerate, tumori etc.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/totul-despre-colonoscopie

 
Programare