Cistografia micțională la copii – ghid pentru părinți
Ce este cistografia micțională?
Cistografia micțională este o explorare radiologică care permite obținerea de imagini ale sistemului urinar prin umplerea vezicii urinare cu o substanță de contrast diluată în ser fiziologic, până când se atinge capacitatea maximă a vezicii, calculată în funcție de vârsta copilului.
Aceste imagini îi ajută pe medici să vadă probleme medicale localizate la nivelul:
- vezicii urinare (rezervorul care acumulează și stochează urina);
- uretrei (tubul prin care copilul urinează);
- ureterelor (tuburile prin care se scurge urina produsă de rinichi către vezică).
Este singura metodă prin care se poate pune în evidență cu certitudine existența refluxului vezico-ureteral (RVU) la copii, precum și a severității acestuia, prin gradarea lui.
Cum se realizează o cistografie micțională?
Un aparat de radiologie va trimite raze X prin abdomenul inferior al copilului, iar imaginile vor fi înregistrate de un computer. Imaginile obținute cu ajutorul razelor X sunt alb-negru. Unele părți ale corpului, cum ar fi oasele, vor apărea albe pe radiografie, în timp ce rinichii și vezica sunt greu de observat pe o radiografie dacă nu se utilizează substanța de contrast. Cu ajutorul substanței de contrast însă, sistemul urinar se va vedea de asemenea ca si scheletul, în culoarea albă.
În timp ce substanța de contrast umple vezica, precum și în timp ce copilul micționează și golește vezica, tehnicianul sau medicul radiolog urmăresc pe un ecran cum se deplasează substanța de contrast prin sistemul urinar și vor înregistra aceste imagini.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/cistografia-mictionala-la-copii-ghid-pentru-parinti