Tomografia computerizată a capului (CT cranio-cerebral)
Utilizând o combinație între tehnologia computerizată și razele X, tomografia cranio-cerebrală este utilizată pentru a obține imagini 3D ale creierului și ale structurilor craniene din jur (craniu, sinusuri și vase de sânge). Considerată o metodă avansată de imagistică medicală, tomografia cranio-cerebrală utilizează fasciculele de raze X pentru a obține imagini secvențiale ale capului, iar rezultatele examinării se traduc prin informații importante despre structura creierului, a oaselor craniului și a țesuturilor moi.
Când este indicată tomografia cranio-cerebrală?
O tomografie cranio-cerebrală se efectuează pentru a evalua sau a identifica mai multe afecțiuni medicale, printre care:
- anevrisme și malformații vasculare;
- sinuzite cronice sau acute;
- malformații craniene sau cerebrale;
- accidente vasculare cerebrale (AVC);
- infecții și tumori cerebrale;
- fracturi craniene, leziuni și contuzii cerebrale;
- sângerări și leziuni osoase;
- anomalii structurale (hidrocefalie);
- comoție cerebrală;
- evaluare postoperatorie.
O tomografie a capului este utilă și în cazul în care pacientul prezintă următoarele simptome: dureri de cap spontane și severe, modificări cognitive sau comportamentale, slăbiciune musculară sau amorțeală, dificultăți în vorbire, pierderea auzului sau a vederii. În aceste cazuri, imaginile 3D obținute vor contribui la identificarea și excluderea potențialelor afecțiuni medicale.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/tomografia-computerizata-a-capului-ct-cranio-cerebral