RMN – cu sau fără substanță de contrast?
O metodă de investigație noninvazivă și neiradiantă, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o soluție eficientă pentru diagnosticarea mai multor tipuri de afecțiuni – cerebrale (accidente vasculare, tumori), afecțiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc), afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal (artrită, rupturi de ligamente), afecțiuni oncologice (cancer).
În funcție de patologia clinică suspectată, investigația RMN se poate efectua cu sau fără substanță de contrast. Indiferent de tipul de investigație – cu sau fără substanță de contrast –, înainte de o investigație RMN, obiectele metalice trebuie îndepărtate, în ambele cazuri, pentru a elimina artefactele de mișcare în procesul de scanare și pentru a evita estomparea imaginilor: bijuterii, ceasuri, curele, proteze dentare, aparate auditive, ochelari, agrafe de păr, ochelari de vedere etc.
Investigația RMN cu substanță de contrast
Pentru a obține imagini detaliate sau pentru a vizualiza mai bine anumite structuri din organism, se utilizează un agent de contrast pe bază de gadoliniu. În acest caz, se va monta o branulă prin care se va injecta, intravenos, substanța de contrast. Agentul de contrast poate fi administrat înainte sau în timpul investigației. Senzația de căldură și gustul metalic pot fi consecințe ale administrării acestei substanțe, însă aceste efecte secundare sunt temporare.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/rmn-cu-sau-fara-substanta-de-contrast